Lapissa on paikoin lastentarhanopettajapula, mutta yliopisto ei saanutkaan jatkoa lisäkoulutukselle

Puute pätevästä päiväkotihenkilöstöstä on jopa pahentumassa uuden varhaiskasvatuslain myötä.

varhaiskasvatus
Käytävä.
Päiväkodin henkilöstöstä on oltava kolmannes yliopistosta kasvatustieteen tutkinnon hankkineita vuoteen 2030 mennessä. Tämä tuo paineita palvelunjärjestäjille.Toni Pitkänen / Yle

Lastentarhanopettajien koulutus ei jatkukaan Lapin yliopistossa aivan lähitulevaisuudessa. Uusi opiskelijaryhmä haluttiin aloittaa jo tänä vuonna, mutta tämä kaatui käytännön hankaluuksiin opetuksen järjestämisessä. Rahoitusta opetukselle ei siis nyt ole.

Kyseessä olisi ollut jo lähes kolmas peräkkäinen kasvastustieteen kandidaatin tutkintoon tähtäävä lisäkoulutus Lapin yliopistossa. Oulun yliopisto on ollut kumppanina, koska sillä on tutkinnonanto-oikeus varhaiskasvatuksessa. Nyt järjestämisvastuuasioita ei saatukaan sumplittua kahden yliopiston kesken.

– Yliopistolaki on muuttunut, ja se olisi aiheuttanut omia velvoitteitaan toteutukseen, koulutuspäällikkö Katja Norvapalo Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan täydennyskoulutusyksiköstä kertoo.

Esimerkiksi Rovaniemen kaupunki kärsii tällä hetkellä lastentarhanopettajapulasta. Kymmenisen määräaikaista virkaa jouduttiin tänä keväänä täyttämään koulutustasoltaan epäpätevillä henkilöillä.

– Kyllähän tämä on ollut ongelma jo viimeisten vuosien aikana, mutta tänä keväänä oli suurempi vaje ja vähemmän hakijoita, palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa Rovaniemen varhaiskasvatuspalveluista kertoo.

Mol.fi-palvelun mukaan Lapissa oli torstaina 27. kesäkuuta auki jopa 12 lastentarhanopettajan tai varhaiskasvatuksen opettajan virkaa. Rovaniemen lisäksi Inarissa, Kittilässä, Kolarissa ja Ylitorniolla etsitään lisää koulutettuja kasvattajia päiväkoteihin.

Jopa palkankorotusta mietitty

Rovaniemen kaupunki on miettinyt jopa lastentarhanhoitajien palkankorotuksia, mutta huonossa taloustilanteessa niitä ei kuitenkaan ole pian tulossa. Ala ei ole välttämättä houkutteleva alhaisen ansion vuoksi.

– Osa kaupungeista on lähtenyt jo nostamaan palkkaa, Kuoksa kertoo.

Painetta palkata koulutettuja varhaiskasvattajia lisäsi syyskuussa 2018 voimaan tullut uusi varhaiskasvatuslaki. Siinä vaaditaan, että vuoteen 2030 mennessä kolmannes päiväkotien henkilöstöstä on oltava korkeakoulutettuja. Heistä puolella on oltava kasvatustieteen kandidaatin tutkinto.

Tarja Kuoksan mukaan Rovaniemellä vakinaistettavien korkeakoulutettujen varhaiskasvattajien määrä on tällä hetkellä parinkymmenen henkilön luokkaa vuodessa.

Lapin yliopisto ei vielä luovuta

Lapin lastentarhanopettajapulaan aloitettiin ensimmäinen lisäkoulutus vuonna 2013. Seuraava koulutus Lapin yliopistossa alkoi 2015.

Lapin yliopistossa pyritään kuitenkin aktiivisesti saamaan opetusta taas Rovaniemelle.

– Pidämme keskusteluyhteyttä yllä ja yritämme saada koulutuksen järjestymään, mutta mitään varmaan ei tällä hetkellä ole tiedossa, koulutuspäällikkö Katja Norvapalo sanoo.

Tarja Kuoksan mukaan Oulun yliopistoon on nyt tulossa lastentarhanopettajien lisäkoulutusta monimuoto-opetuksena.

Lisää aiheesta:

Lastentarhanopettajien pientä palkkaa perustellaan lisillä, jotka ovat muutaman kympin – "Palkkahuipulla ollaan, kun neljäkymppiä on tullut lisää"

Lastentarhanopettaja: "Palkka on aivan surkea!" Suuren päiväkodin arki on täynnä sijaispulaa, rahahuolia mutta myös iloa