Sakot 1 km/h ylinopeudesta? Poliisijohtaja ei usko tiukennukseen: "Kansalaisten oikeustaju voisi olla kovilla"

Asiasta päättävän Poliisihallituksen mukaan vielä on liian aikaista sanoa, saako sakon jatkossa entistä helpommin.

sakko
Moottoripyöräpoliisi valvoo liikennettä.
Poliisi voi jo nyt sakottaa 1 km/h -ylinopeudesta harkintansa mukaan, mutta se on melko harvinaista. Arkistokuva.Tiina Jutila / Yle

Poliisin liikenneturvallisuuden johtaja Dennis Pasterstein ei usko, että jatkossa sakot rapsahtaisivat jo 1 km/h ylinopeudesta. Asiasta päättävä Poliisihallitus ei ota vielä kantaa siihen, tiukkeneeko sakottaminen ensi kesänä.

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan kesäkuussa 2020. Mediassa on spekuloitu, että se tarkoittaisi sakotusrajan tiukentumista. Asiasta uutisoivat ainakin Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun) sekä MTV (siirryt toiseen palveluun).

Rikesakon puuttumiskynnyksestä päättää Poliisihallitus, joka ohjeistaa puolestaan poliisilaitoksia. Nykyisen ohjeen mukaan sakot rapsahtavat 7 km/h ylinopeudesta.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastajan Maria Hoikkalan mukaan vielä on liian aikaista sanoa, tulevatko jatkossa sakot nykyistä pienemmästä ylinopeudesta.

– Voi olla, että puuttumiskynnys tiukkenee, voi olla että pysyy samana. Hankala sanoa, kun asiasta ei ole vielä ollenkaan keskusteltu Poliisihallituksessa, Hoikkala sanoo.

Asiasta päätetään ensi keväänä

Pasterstein pitää epätodennäköisenä, että Poliisihallitus ryhtyisi tiukennuksiin.

– Minun olisi vaikea kuvitella, että Poliisihallitus antaisi määräystä, jonka mukaan poliisien pitäisi puuttua 1 km/h ylinopeuteen, Pasterstein sanoo.

– Kansalaisten oikeustaju voisi olla kovilla.

Hoikkala arvioi, että asiasta päätetään todennäköisesti ensi keväänä. Hän pitää mahdollisena, että alle 7 km/h ylinopeudesta voisi jatkossa saada huomautuksen.

– Ohjeistusta päivitetään joka tapauksessa, Hoikkala sanoo.

Jo nykyinen tieliikennelaki mahdollistaa sakottamisen 1 km/h ylinopeudesta, mutta näin käy Pastersteinin mukaan hyvin harvoin. Poliisihallituksen ohjeen mukaan puuttumisraja on tällä hetkellä 7 km/h.

Ylinopeussakko laskee ensi kesänä

Vuoden 2020 kesäkuussa voimaan tuleva tieliikennelaki porrastaa sakkojen määrää nykyistä enemmän.

Joissakin tilanteissa ylinopeussakko jopa laskee: Jos nopeusrajoitus on 70 km/h tai enemmän, saa tällä hetkellä ylinopeudesta sakkoa 200 euroa. Ensi kesästä lähtien maksettavaksi jää 70–170 euroa.

Ylinopeussakot 1.6.2020 alkaen

Nopeusrajoitus max. 60 km/h

Nopeusrajoitus 70 km/h tai enemmän

Ylinopeus max. 10 km/h

100€

70€

Ylinopeus 10–15 km/h

170€

140€

Ylinopeus 15–20 km/h

200€

170€

Tällä hetkellä enintään 60 km/h rajoitusalueella ylinopeussakkojen suuruudet ovat 170 ja 200 euroa.