Suomen pääministeri osallistuu ensimmäistä kertaa Pride-kulkueeseen

Helsingissä järjestettävä kulkue keräsi viime vuonna liki 100 000 osallistujaa.

pride-kulkueet
Eduskunnan pääministeriksi valitsema SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää tiedotustilaisuutta eduskunnan valtiosalissa pääministerivaalin jälkeen Helsingissä 6. kesäkuuta 2019.
Rinteen mukaan Pride-kulkueen suuri osallistujamäärä kertoo siitä, että suomalaiset haluavat puolustaa ihmisoikeuksia.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu lauantaina yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta marssivaan Helsinki Pride -kulkueeseen. Rinne on ensimmäinen Suomen pääministeri, joka osallistuu Pride-kulkueeseen.

Rinteen mukaan on hienoa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei tarvitse enää kulkea yksin. Viime vuonna Pride-kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan lähes 100 000 ihmistä.

Kulkueen suuri osallistujamäärä kertoo Rinteen mukaan siitä, että suomalaiset haluavat puolustaa ihmisoikeuksia sekä lisätä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Olen itse sitä ikäluokkaa, että olen elänyt ajan, jolloin rikoslaissa syrjittiin seksuaalivähemmistöjä. Vuonna 2019 tuntuu täysin käsittämättömältä, että vielä vuonna 1971 homoseksuaalisuus oli rikos, että vielä vuonna 1981 se katsottiin sairaudeksi ja että vasta vuonna 1995 kiellettiin syrjiminen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, Rinne toteaa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Rinteen mukaan historian toteaminen on tärkeää, sillä se osoittaa maailman muuttuvan parempaan suuntaan. Itsestään muutos ei kuitenkaan tapahdu, vaan siihen tarvitaan Rinteen mielestä rohkeita ihmisiä.

– Kun puolustamme rohkeasti jokaisen ihmisen jakamatonta ihmisarvoa, maailma muuttuu oikeudenmukaisemmaksi paikaksi – meille kaikille ihmisille.

Ministereitä Pride-viikolla on nähty ennenkin. Kokoomuksen Alexander Stubb oli Pride-tapahtuman suojelija vuonna 2010 ollessaan ulkoministerinä. Hän muun muassa oli mukana tapahtuman avajaisissa.