1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Morandi-silta

Katso video: Kuolonuhreja vaatinut Genovan turmasilta räjäytettiin murskaksi

Tilalle nousee Euroopan kalleimpiin kuuluva silta, jonka on määrä valmistua ensi vuoden huhtikuussa.

Morandi-silta
Silta räjäytetään Italiassa.
Italian Genovassa hävitettiin perjantaina viimeiset jäänteet Morandin sillasta, joka sortui viime vuonna. Viime elokuussa tapahtuneessa siltaonnettomuudessa kuoli 43 ihmistä. Räjäytyksessä tuhottiin turmasillan kaksi vielä pystyssä olevaa kannatintornia eli pylonia ja sillan vieressä sijaitsevia evakuoituja asuintaloja. Räjäytys oli osa yli kilometrin mittaisen sillan purkuoperaatiota, joka on ollut käynnissä alkuvuodesta lähtien.

Italian Genovassa hävitettiin perjantaina viimeiset jäänteet Morandin sillasta, joka sortui viime vuonna. Viime elokuussa tapahtuneessa siltaonnettomuudessa kuoli 43 ihmistä.

Silta räjäytettiin hieman ennen kello 11 Suomen, ja räjähdys kesti muutaman sekunnin.

Voit katsoa videon räjäytyksestä klikkaamalla jutun kuvaa.

Räjähdyksen oli tarkoitus tuhota esimerkiksi turmasillan kaksi vielä pystyssä olevaa kannatintornia eli pylonia ja sillan vieressä sijaitsevia evakuoituja asuintaloja.

Alueen asukkaita on kehotettu pysymään sisätiloissa ja pitämään ikkunat kiinni aamusta iltapäivään. Myös osa läheisistä moottoriteistä on pois käytöstä perjantaina.

Räjäytys on osa yli kilometrin mittaisen sillan purkuoperaatiota, joka on ollut käynnissä alkuvuodesta lähtien.

Hankkeet myöhässä, mafia mukana

Tällä viikolla ovat alkaneet myös Morandin turmasillan tilalle rakennettavan sillan rakennustyöt. Sillan on suunnitellut tunnettu italialainen arkkitehti Renzo Piano, ja sen kustannusarvio on reilut 200 miljoonaa euroa. Tämä tekee siltaprojektista yhden Euroopan kalleimmista.

Italian liikenneministeri Danilo Toninelli on vakuuttanut, että uusi silta valmistuu ja otetaan käyttöön vuoden 2020 huhtikuun puoliväliin mennessä.

Työkoneita sillalla, joka on keskeltä poikki.
Morandin sillan purkutyöt alkoivat alkuvuonna. Kuva helmikuulta.Luca Zennaro / EPA-EFE

Uuden sillan rakentamiseen on ollut Genovassa kovat paineet. Morandin sillan romahtaminen on hidastuttanut esimerkiksi elinvoimaisen Genovan sataman tavaraliikennettä. Silta oli tärkeä kulkuväylä, sillä se yhdisti Ranskaan johtavan valtatien ja pohjoiseen kohti Milanoa johtavan tien.

Vanhan sillan purku- ja uuden rakennustyöt ovat kuitenkin viivästyneet kuukausia alkuperäisestä aikataulusta. Hankkeeseen epäillään päässeen käsiksi myös Italian rikollisjärjestöjen. Purkutöihin osallistuneen Tecnodem-yrityksen edustajia pidätettiin kesäkuussa mafiayhteyksistä (siirryt toiseen palveluun) epäiltyinä.

Reilun kilometrin mittaisen Morandin sillan eli Polceveran maasillan noin 200 metriä pitkä keskiosa romahti viime elokuussa. Romahduksen on arvioitu johtuneen sillan rakenteellisesta heikkoudesta ja puutteellisesta ylläpidosta.

Vanhan sillan purun ja uuden rakentamisen maksaa sillan ylläpidosta vastannut Autostrade d’Italia -yhtiö. Yhtiö on myös maksanut korvauksia esimerkiksi romahduksen myötä kotinsa menettäneille.

Aiheesta aiemmin:

Näin puretaan silta – Genovan turmasillan purku alkoi, uudelle tulee hintaa arviolta 202 miljoonaa euroa

“Me olemme Pekingin silmissä pähkinän kokoisia” – Kiinan uusi silkkitie vie pian Italiaan, mutta millä hinnalla?

Miksi silta romahti Genovassa? Italiassa on syytetty huonoa rakennustekniikkaa, myrskysäätä, vilkasta liikennettä ja jopa Euroopan unionia

Lähteet: EBU

Lue seuraavaksi