Stora Enso suunnittelee sahan sulkemista Kiteellä tänä vuonna – tuotanto keskitettäisiin Varkauteen

Keväällä yhtiö ilmoitti muutoksista Oulun-tehtaallaan. Silloin yt-neuvotteluissa päätettiin 365 ihmisen irtisanomisesta.

Stora Enso
Stora Enso Kiteen saha
Stora Enson sahan sulkeminen veisi suoraan yli sata työpaikkaa ja heijastuisi myös Kiteen naapurikuntiin.Heikki Haapalainen / Yle

Metsäyhtiö Stora Enso suunnittelee sulkevansa sahansa Kiteellä Pohjois-Karjalassa. Suunnitelma johtaisi toteutuessaan enintään 85 työpaikan vähenemiseen, ja Kiteen saha suljettaisiin vaiheittain tämän vuoden loppuun mennessä.

Samalla yhtiön tarkoituksena on keskittää ja lisätä kuusitavaran tuotantoa Varkaudessa Pohjois-Savossa.

Varkauteen syntyisi kuusta jatkojalostava yksikkö, joka tuottaa jatkojalostettua sahatavaraa ja LVL-viilupuuta. Siellä henkilökunta vahvistuisi 20 henkilötyövuodella.

Stora Enson Suomen ja Ruotsin sahojen tuotantojohtaja Jarkko Nevalainen sanoo, että suunnitelmien taustalla ovat pidempään jatkuneet kannattavuusongelmat.

– Kuusisahauksen osalta taloudellinen suorituskyky on ollut heikko ja meillä on ollut vaikeuksia täyttää kahta yksikköä tilauksilla, Nevalainen taustoittaa.

Keskittämisellä synergiaetua

Nevalaisen mukaan neuvottelut on tarkoitus aloittaa 5. elokuuta ja ne tulevat kestämään ainakin kuusi viikkoa.

Mahdollinen keskittäminen riippuu yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksesta.

– Varkaudessa saataisiin synergioita myös Stora Enson sellu- ja kartonkitehtaista yhteisen raaka-aineen, logistiikan, infrastruktuurin ja energian käytössä. Keskittäminen vahvistaisi entisestään Stora Enson asemaa maailmanlaajuisena korkealaatuisten puutuotteiden ja innovatiivisten puupohjaisten ratkaisujen tarjoajana, Stora Enson puutuotteista vastaava johtaja Jari Suominen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kiteen sahan sulkemisella ei Stora Enson mukaan olisi merkittävää vaikutusta liikevaihtoon tai operatiiviseen liiketulokseen tänä vuonna.

Stora Enso kertoi toukokuussa muuntavansa Oulun paperitehtaan kartonkitehtaaksi. Samassa yhteydessä yhtiö ilmoitti, että yt-neuvottelujen tuloksena työt loppuvat 365 ihmiseltä.

Toukokuun yt-neuvottelujen irtisanomiset toteutetaan pääosin ensi vuoden loppuun mennessä, jolloin 350 miljoonan euron investointi viedään loppuun ja hienopaperin valmistus Oulussa loppuu.

Juttua muokattu 27.06.19 kello 15:58: Juttuun on lisätty tuotantojohtaja Jarkko Nevalaisen kommentit.