Tässä on laite, joka huomaa mikrojäristyksen hämmästyttävällä tarkkuudella – Helsinki havahtui, kun naapurista alkoi kantautua outoja pamauksia

Seismometrit kertovat, millaista maan liikettä tornitalojen tulee kestää.

seismologia
seismometri joka mittaa maantärähtelyä
Seismometri tarvitsee toimiakseen sähköä sekä netti- ja satelliittiyhteyden. Tämän laitteen tiedot lähtevät suoraan tutkijoille.Antti Kolppo / Yle

Vanhan puutalon kellariin asennettu laite antaa tarkkaa tietoa maan liikkeistä. Hieman hernekeittotölkkiä isompi seismometri mittaa tärinöitä hämmästyttävällä tarkkuudella. Kun pihalla hyppää tasajalkaa, piirtyy tietokoneen ruudulle selvä kuvio. Tiedot lähtevät Helsingin yliopiston seismologiseen instituuttiin.

– Tästä on ilmoitettu eteenpäin, niin eivät sitten ihmettele siellä, mitä täällä tapahtuu, kertoo hypyn tehnyt seismologi Tommi Vuorinen.

Olemme tutustumassa laitteisiin, sillä niitä on tulossa Suomeen lisää. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tilasi seismometrejä kolme kappaletta Kanadasta, ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Aiemmat laitteet ovat olleet tutkimuskäytössä.

Helsinki alkoi saada viime kesänä yhteydenottoja asukkaita ihmetyttäneistä pamauksista, jyrähdyksistä ja tärinöistä. Havainnot tehtiin Munkkivuoressa, Munkkiniemessä ja Lauttasaaressa, ja syyksi selvisivät Espoon Otaniemessä tehdyt kalliolämpövoimalan poraustyöt.

Työmaan ja mikromaanjäristyksen havaintopaikan välimatka saattoi olla jopa 10 kilometriä.

– Siinä vaiheessa heräsi mielenkiinto, että näitä on syytä seurata ja tietää myöskin, onko kyse jostakin luonnollisesta vai ihmisen aiheuttamasta tapahtumasta, kertoo kaupungin maa- ja kallioperäyksikön päällikkö Ilkka Vähäaho.

Helsinki lisäsi valvontaa aluksi Seismologisen instituutin avulla. Mikromaanjäristyksiä havaittiin lopulta kymmeniä.

Kävimme tutustumassa seismometriin Helsingin yliopiston kanssa. Laite on hyvin herkkä ja tallentaa jopa ihmisten liikkeet. Haastateltava: seismologi Tommi Vuorinen, Seismologian instituutti, Helsingin yliopisto.

Yhä syvemmälle ja yhä korkeammalle

Espoon Otaniemeen valmistumassa oleva geoterminen lämpölaitos on Suomen ensimmäinen. Sitä varten porataan kaksi noin seitsemän kilometrin syvyistä reikää, joihin suihkutetaan rakennusvaiheessa kovalla paineella vettä.

Vastaavalle laitokselle on haettu rakennuslupa Tampereella. Siellä aiotaan porata yksi noin kahdeksan kilometriä syvä reikä. Myös Turussa on tehty muutama vuosi sitten aiesopimus geotermisen lämpölaitoksen rakentamisesta.

Yhä syvemmälle sukeltava ja yhä korkeammalle kohoava rakentaminen on kaupunkien valvonnassa. Ympäristöministeriö julkaisi toukokuussa selvityksen (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on kertoa riskeistä kaupunkien lupaviranomaisille.

Ministeriön suositusten mukaan kuntien on valvottava tämän kokoluokan hankkeita seismisen valvontaverkon avulla.

Helsingin hankintaan kuuluu kolme laitetta, jotka maksavat yhteensä noin 39 000 euroa. Laitteet auttavat valvonnassa, mutta tuovat myös lisätietoa siihen, millaista maan liikehdintää korkeiden rakennusten tulee alueella kestää.

Seismologi Tommi Vuorinen
Seismologi Tommi Vuorisen mukaan seismometrit ovat välttämättömiä geotermisten rakennustyömaiden valvontaan.Antti Kolppo / Yle

Seismologin mukaan tarkat suositukset tulevat todella tarpeeseen.

– Tällä hetkellä se luvitusvastuu on pelkästään kunnilla. Ei ole esimerkiksi velvoitetta ilmoittaa viereiselle kunnalle, että tällaisia hankkeita on käynnissä, Vuorinen kertoo.

Helsingin maa- ja kallioperäyksikön päällikkö Ilkka Vähäaho korostaa, että kaupunki suhtautuu geotermiseen rakentamiseen lähtökohtaisesti myönteisesti.

– Pyrkimys on siihen, että löydettäisiin näitä korvaavia energiamuotoja, jotka mahdollistavat hiilineutraalin Helsingin toteutumisen. Jotta se voidaan tehdä luotettavalla tavalla, pitää tietää myös riskit, Vähäaho kertoo.

Uudet seismometrit saadaan toimintaan syksyn aikana.

seismometri joka mittaa maantärähtelyä
Tarkoin ilmansuuntien mukaan aseteltu seismometri mittaa maan liikkeitä herkästi.Antti Kolppo / Yle

Lue myös:

Otaniemen reikä voi teoriassa aiheuttaa vielä lisää maanjäristyksiä – Sveitsissä samanlaisen laitoksen rakentaminen keskeytettiin