1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. festivaalit

Festarit haluavat roskavuoret historiaan: Glastonbury kielsi kertakäyttömuovin, suomalaisbilettäjä kierrättää jo tottuneesti

Maailmalla rockfestivaalit yrittävät vähentää kävijöiden jättämän roskan määrää aiempaa pontevammin. Halvat kertakäyttöteltat tosin yleistyvät myös Suomessa.

Keskiviikkona Englannissa alkanutta Glastonburyn festivaalia on hellinyt poikkeuksellisen lämmin sää. Kuva: Neil Hall / EPA

Eurooppalainen festarikesä 2019 liikuttaa tällä viikolla satoja tuhansia ihmisiä: Britannian Glastonburyssa portit aukesivat keskiviikkona ja Tanskan Roskildessa huomenna lauantaina.

Musiikin ja juhlatunnelman lisäksi suurtapahtumat kuitenkin saavat aikaan myös valtavia määriä roskaa.

Roskilden kävijät jättivät viime vuonnakin jälkeensä tuhansia tonneja hylättyjä telttoja ja oluttölkkejä. Glastonburyn pelloille jäi (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2017 1,3 miljoonaa muovipulloa.

Mutta nyt on hyviä uutisia: tänä vuonna festarijärjestäjät iskevät takaisin.

1. Kertakäyttömuovi pannaan

Glastonburyssa on järjestetty rockfestivaaleja vuodesta 1970. Viime vuonna tapahtuma piti välivuoden, jotta festivaalialue sai aikaa toipua suuren yleisömäärän aiheuttamista vaurioista.

Tänä vuonna 200 000 lippua myytiin loppuun 36 minuutissa.

Glastonbury on tänä vuonna loppuunmyyty. Kuva: Neil Hall / EPA

Vuoden 2017 pullomerestä viisastuneet järjestäjät ovat kieltäneet kertakäyttömuovin kokonaan.

– Pulloroskaa oli valtava määrä. Kauttaaltaan muovipullojen peittämä yleisökenttä oli unohtumaton näky, kertoo festivaalijohtaja Emily Eavis The Guardian-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Monelta suomalaisfestariltakin tutun käytännön mukaan nyt myös brittiyleisöä on pyydetty tuomaan mukanaan omia vesipulloja, joita voi täyttää ilmaiseksi festivaalialueella olevista hanoista.

Nuoremmat Glastonburyn-kävijät nauttivat Abba-covereita soittavan Björn Againin esityksestä. Kuva: Neil Hall / EPA

Vettä ja muita juomia saa alueella myydä vain kierrätettävissä pulloissa tai astioissa.

Glastonburyn ruokakojuissa muovi on ollut kieltolistalla jo jonkin aikaa, käytettävien astioiden ja -aterimien pitää olla biohajoavaa materiaalia ja pillien paperia. Myös vuodesta toiseen kestäviä metalliastioita on käytössä.

Eikä Glastonburyn festarirannekkeitakaan tehdä enää muovista vaan tekstiilistä.

Glastonburyssa monen kävijän festarilook on mietitty pienimpiä yksityiskohtia myöten. Kuva: Neil Hall / EPA

2. Hylätyt teltat ja ilmapatjat kiertoon

Tanskassa kahdeksanpäiväisen Roskilden festivaalin kesto-ongelma (siirryt toiseen palveluun) ovat huolettoman festarikansan dumppaamat retkeilyvarusteet.

Viime vuoden 130 000 kävijältä jäi festarialueelle juomapullojen ja oluttölkkien lisäksi tonnikaupalla telttoja, retkituoleja ja ilmapatjoja.

Roskildessa leirintäalue oli vuoden 2017 festarin jälkeen surkea näky. Kuva: Ida Guldbaek Arensen / EPA

Esimerkiksi ongelmajätteeksi luokitellusta PVC-muovista valmistettuja ilmapatjoja kertyy vuodesta toiseen suuria määriä. Niitä ei voi toimittaa jätteenpolttolaitokseen, joten viime vuonna vapaaehtoiset keräsivät niitä kierrätettäväksi.

Tänä vuonna Roskilde lisää kierrätyspisteiden määrää ja palkkaa kierrätysneuvojia. Lisäksi alueella liikkuu erilaisia kierrätys- ja pullonkeräyspartioita.

Roskildessa festivaaliyleisö voi osallistua myös siivoamiseen. Kuva: Ida Guldbaek Arensen / EPA

Festivaali myös yrittää opettaa kävijöitä pois kertakäyttökulttuurista. Kävijöille tarjotaan etukäteen varattavissa olevia "siistejä" telttapaikkoja, jos he sitoutuvat osallistumaan alueen siivoamiseen. Näitä paikkoja on tänä vuonna lisätty.

Roskildekin on kieltänyt joitain kertakäyttömuovituotteita, esimerkiksi tänä vuonna pillit. Uusi asia Roskildessa ovat myös uudelleenkäytettävät, ainakin 25 pesua kestävät oluttuopit.

3. Pullonkierrätys takaraivoon

Suomalaista kaupunkifestariyleisöä eurooppalaiset roskavuoret voivat ihmetyttää.

Helsinkiläinen Flow-festivaali mainostaa (siirryt toiseen palveluun) olevansa hiilineutraali ja kierrättävänsä tai uusiokäyttävänsä kaiken tapahtumassa syntyvän jätteen. Turkulaisessa Ruisrockissakin astiat ja ruokailuvälineet ovat olleet biohajoavia jo vuosikausia.

Tämänvuotisen Glastonbury-roskan seassa muovipulloja on vähemmän. Kuva: Neil Hall / EPA

Muovipullo- ja tölkkivuoria ei pääse syntymään suomalaisen palautusjärjestelmän ansiosta.

– Pullonkierrätys on suomalaisilla takaraivossa. Kenellekään ei tulisi mieleenkään heittää kaljatölkkiä roskikseen, toteaa Ruisrockin vastaava tuottaja Piia Lääveri.

Ensimmäisen Glastonbury-päivän auringonlasku oli kaunis. Kuva: Neil Hall / EPA

Turussa leirintärojukaan ei ole valtava ongelma, koska telttamajoituksessa yöpyy vain murto-osa kävijöistä.

– Suomessa festarit ovat onneksi pienempiä. Ja ehkä kertakäyttökulttuurikaan ei ole niin pahasti rantautunut tänne asti. Ainakaan vielä.

Lääveri tietää silti kertoa, että halvat ja helposti rikkoutuvat festariteltat ovat ilmiö, joka kasvaa myös Suomessa.