1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

Ranska pyysi Yhdysvalloilta, ettei se vetäisi mukaan Natoa Omaninlahden sotilaallisiin tapahtumiin

Yhdysvaltain puolustusministeri kertoi Brysselissä muille Nato-maille Yhdysvaltojen aikeista Iranin suhteen.

Kongressin on määrä vahvistaa Mark Esper pian Yhdysvaltain uudeksi puolustusministeriksi. Kuva: Oliver Hoslet / EPA

Ranska on vedonnut Yhdysvaltoihin, ettei se sekoittaisi Omaninlahden sotilasoperaatioihin mukaan sotilasliitto Natoa, kertovat diplomaattilähteet Reutersille.

Ranskan mukaan on Yhdysvaltojen ja Iranin vastuulla hillitä tapahtumia Omaninlahdella.

Saksa ja Ranska sekä muut Nato-maat sanoivat myös Yhdysvaltain vt. puolustusministerille Mark Esperille, että Iran-sopimusta ei saa vaarantaa ja siitä tulee pitää kiinni.Esperistä tulee uusi puolustusministeri, kunhan hänen nimityksensä vahvistetaan kongressissa.

Diplomaattilähteiden mukaan Esper kertoi mitä suunnitelmia Yhdysvalloilla on Iranin suhteen. Yhdysvaltojen vt. puolustusministeri kertoi myös, että maa ei halua sotaa Iranin kanssa.

Esper kuitenkin vetosi Nato-maihin, että nämä tuomitsisivat Iranin vihamieliset toimet ja osallistuisivat alueen strategisten reittien suojeluun.

Naton puolustuministerit ovat olleet koolla Brysselissä. Sotilasliitto Nato kertoi esimerkiksi keskiviikkona, että on päättänyt ryhtyä varautumaan siihen, että keskimatkan ydinohjuksia sääntelevä INF-sopimus lakkaa olemasta voimassa elokuun alussa.

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat kiristyneet viime viikon torstain jälkeen, jolloin Iran ampui alas Yhdysvaltain lennokin. Iran sanoo lennokin loukanneen ilmatilaansa, kun taas Yhdysvallat kiistää tämän.

Yhdysvaltain ainoaksi sotatoimeksi Irania vastaan on jäänyt ainakin toistaiseksi kyberhyökkäys, sillä presidentti Donald Trump vetäytyi viime hetkellä perinteisistä iskuista.

Yhdysvallat on ilmoittanut kiristävänsä Iraniin kohdistamiaan pakotteita. Presidentti Trump ilmoitti, että uudet pakotteet kohdistuvat Iranin korkeimpaan johtajaan, ajatollah Ali Khameneihin. Pakotteiden tarkoituksena on rajoittaa Khamenein ja tämän lähipiirin rahaliikennettä.

Lue myös:

Nato varautuu vastatoimiin Venäjän ydinohjusten takia: "Emme halua uutta varustelukilpaa"

Syttyykö sota? Iran pyristelee irti Yhdysvaltojen pakoteruuvista ja "pelaa vaarallista peliä" – nämä seikat vaikuttavat konfliktiin

Ulkoministeri Pekka Haavisto Yhdysvaltojen ja Iranin välisestä kovistelusta: Sodan riski on todellinen – Suomi viestinyt malttia Iranille Tällainen on ollut Yhdysvaltain Iran-suhteiden vuoristorata – ydinkumppanista pahan akselin kautta ydinsopuun ja uuteen kriisiin

Iran varoitti sytyttävänsä Lähi-idän "tuleen", jos Yhdysvallat iskee – Trump aikoo lisätä pakotteita