1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Irak

“Olemme seuranneet sinua, et ole turvassa Suomessa” – Irakista vainoa paennut mies arvosteli Irakin politiikkaa ja alkoi saada tappouhkauksia Suomeen

Irakilaismies sanoo, että Irakia hallitsevat tahot haluavat vaientaa Irakin politiikan arvostelun Euroopassakin.

Ali (nimi muutettu) tuli Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Nuori irakilaismies Ali (nimi muutettu) pakeni asejoukon tappouhkauksia Irakista ja tuli Suomeen vuonna 2015. Hän sai täältä turvapaikan.

Keväällä 2019 Ali alkoi saada uhkauksia Suomeen irakilaiselta taholta. Uhkaajan irakilaisuuden Ali tunnisti hänen puheestaan.

– Luulet, että Suomessa on turvallista, mutta kätemme ulottuvat sinne ja sisaruksiisi asti, uhkaaja sanoi.

– Meillä on ollut pitkään aikomus likvidoida sinut.

Ali: Uhkaukset irakilaisen poliittisen tahon organisoimia

Ylen A-studio tutustui Alin saamiin arabiankielisiin viesteihin. Niissä uhataan tappamisella. Myös Alin perheenjäseniä uhkaillaan. Uhkaaja vaatii Alia lopettamaan kriittisen kirjoittelun Irakista.

Poliisi tutkii uhkauksia. A-studion tiedossa ei ole, kuka tai ketkä Alia ovat uhanneet.

Ali itse uskoo, että uhkaukset ovat irakilaisen poliittisen tahon organisoimia.

– Ne haluavat vaientaa kaikki, jotka arvostelevat hallitusta, puolueita, uskonoppineita – ja Irakin islamistipuolueita. Ne ovat siis yhteydessä hallitukseen, hän sanoo.

Toimittajana työskennellyt Ali sai Irakissa ollessaan tappouhkauksia shiialaisilta asejoukoilta. Hän on itse sunnimuslimi, mutta sanoo arvostelleensa niin shiioja kuin sunnejakin.

Sunnitaustainen diktaattori Saddam Hussein kaatui vuonna 2003. Sen jälkeen Irakia ovat hallinneet väestön enemmistöä edustavat shiialaiset puolueet. Niillä on omia asejoukkoja.

Samankaltaisia uhkauksia kuin Ali ovat saaneet monet muutkin Eurooppaan tulleet irakilaiset.

– Jos puhuu kriittisesti sosiaalisessa mediassa, saa niskaansa solvauksia ja henkeä uhataan. Arvostelijan lisäksi ne terrorisoivat myös tämän perhettä, irakilainen turvapaikanhakija Yusuf (nimi muutettu) kertoo A-studiolle toisesta Euroopan maasta.

Tappouhkauksia saanut Ali sanoo, ettei pelkää Suomessa. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Ali: Joku välittää minusta tietoa Suomesta

Uhkaaja esitteli Alille kuvakaappauksia tämän kirjoituksista sosiaalisessa mediassa.

–Olet oppositiossa. Meillä on kaikki tiedot sinusta, uhkaaja sanoi.

Alin mukaan hänet halutaan vaientaa, koska hänellä on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa ja kansainvälinen media on jakanut hänen kirjoituksiaan.

–Olen jo vuosia ollut aktiivinen Twitterissä. Minulla on kymmeniätuhansia seuraajia.

Aliin kohdistunut uhkailu vaikuttaa organisoidulta. Äänensä muuntanut uhkaaja kertoi edustavansa verkostoa. Hänellä oli tarkkoja tietoja Alin elämästä ja tämän lähipiiristä.

– Tiedän kuinka monta sisarusta sinulla on, ja minulla on heistä kaikki tiedot, uhkaaja sanoi.

Uhkaaja pelotteli, että myös Alin suomalaiset ystävät välittävät hänestä tietoa.

– Uhkaaja on irakilainen ja toiminee Irakissa, mutta ilmeisesti hänellä on Suomessa yhteyshenkilö, joka välittää tietoja minusta, Ali sanoo.

Ali sanoo, ettei hän pelkää Suomessa. Hän on silti huolissaan, koska uhkaajat ovat olleet yhteydessä myös hänen perheenjäseniinsä. Nämä eivät asu Suomessa.

Irakilainen kirjailija Hassan Blasim Helsingin Kontulassa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Kirjailija Blasim: Varon sanojani Irakissa olevan perheeni vuoksi

Myös kirjailija Hassan Blasim on paennut Irakista Suomeen mielipidevainoa 2000-luvun alussa.

Blasim on shiialaistaustainen, mutta nykyisin uskonnoton. Hän on Suomen kansalainen.

Pitääkö irakilaisen varoa puheitaan Suomessa?

– Omasta puolestani voin sanoa, että on syytä varoa. Vaikka olen kirjailija, olen myös tavallinen pakolainen. Kirjoitan näistä asioista kirjoissani julkisesti, mutta silti pitää olla varovainen.

– Siitä lähtien kun aloin julkaista tekstejäni internetissä vuonna 2003, minulle on tullut monia uhkauksia ja solvauksia, koska kritisoin uskontoa ja uskonnollisia puolueita.

Kirjailija sanoo varovansa sanojaan Irakissa olevan perheensä vuoksi.

– Me irakilaiset tiedämme, että shiialaispuolueet ovat hyvin järjestäytyneitä jopa Suomessa. Täältä voidaan välittää viestejä Irakiin, Blasim sanoo.

Shiialaisjoukot tappavat uskonnon arvostelijoita ja rikosten penkojia

Viime keväänä Hassan Blasim oli varannut matkan Bagdadin kirjallisuusmessuille. Hän kuitenkin perui sen, kun irakilainen kirjailija murhattiin Najafissa, shiialaisten pyhässä kaupungissa.

– Kirjailija ammuttiin, kun hän oli arvostellut Facebookissa Iranin vallankumouksen uskonnollista johtajaa Khomeinia, Blasim kertoo.

Shiialaiset asejoukot ovat vaientaneet Irakin hallitusta arvostelevia sunneja. Ne ovat murhanneet myös uskontoon katsomatta muun muassa homoja sekä kansalaisaktivisteja ja toimittajia, jotka penkovat korruptiota ja salamurhia tai arvostelevat uskonnollisia johtajia ja tabuja.

–Suurin osa irakilaisista tietää, että salamurhien takana on shiialaisten puolueiden aseryhmiä. Todisteita niitä vastaan on vaikea hankkia, koska aseryhmät ovat niskan päällä oikeuslaitoksessa, poliisissa ja armeijassa, Hassan Blasim sanoo.

Badr-asejoukkojen paraati Amerlissä Irakissa heinäkuussa 2015. Kuva: Ali Mohammed / EPA

Iran tukee shiialaisia asejoukkoja Irakissa

Shiialaisilla asejoukoilla on paljon valtaa nykyisessä Irakissa. Kaikilla maata hallitsevilla puolueilla on asejoukkonsa.

Asejoukkojen toiminta juontaa vuosikymmenien taakse, jolloin Saddam Husseinin kaatamista suunnitellut vastarintaliike toimi Iranista käsin. Monilla Irakin vahvimmilla asejoukoilla on tiiviit suhteet shiialaiseen uskonnolliseen valtioon Iraniin.

– Iran rahoittaa ja kouluttaa niitä, valitsee niiden johtajat ja vaikuttaa niihin. Ne edustavat Irania, shiialaisiin asejoukkoihin perehtynyt amerikkalaistutkija Michael Pregent sanoo.

Shiialaisista asejoukoista tuli monien irakilaisten silmissä Irakin pelastajia, kun ne taistelivat sunnilaista äärijärjestöä Isisiä vastaan yhdessä Irakin armeijan ja Yhdysvaltain liittouman kanssa vuodesta 2014.

Isis oli vallannut nopeasti suuren osan Irakin alueesta ja julistanut oman islamilaisen valtion, kalifaatin. Järjestö teki samaan aikaan terrori-iskuja myös Euroopassa.

Vuoden 2017 lopussa Irakin hallinto julisti Isisin voitetuksi Irakissa.

Lähi-idän asiantuntija Michael Pregent on työskennellyt aiemmin myös Irakissa. Kuva: Michael Pregent

Irak-asiantuntija: Irakin hallitus ei uskalla rangaista asejoukkoja

Isisin vastaisen taistelun ansiosta shiialaiset asejoukot saivat virallisen aseman ja oman budjetin. Niistä tuli osa Irakin valtion turvallisuusjärjestelmää.

Käytännössä asejoukot toimivat kuitenkin lain ulkopuolella, sillä niiden tekemät rikokset ovat jääneet rankaisematta.

– Hallitus ei uskalla rangaista niitä. Asiaa luvataan tutkia, mutta mitään ei tapahdu, yhdysvaltalaisen Hudson-instituutin tutkija Michael Pregent sanoo.

Pregent on kommentoinut kansainvälisessä mediassa usein shiialaisten asejoukkojen toimintaa Irakissa.

Hän on työskennellyt aiemmin Yhdysvaltain tiedustelutehtävissä muun muassa Irakissa. Hän on toiminut myös Irakin turvallisuus- ja tiedusteluviranomaisten neuvonantajana.

Hallitusta arvostelevat sunnit leimataan herkästi Isisin kätyreiksi

Isis kärjisti shiiojen ja sunnien välejä. Äärijärjestö sai sympatiaa ja jäseniä Irakin sunnialueilla.

Noin 65 prosenttia irakilaisista on shiia- ja noin 30 prosenttia sunnimuslimeja.

Kirjailija Hassan Blasim sanoo, että Isis oli sunneille yksi mahdollisuus puolustaa itseään valtion korruptiolta ja syrjinnältä.

Kun Irakin armeija puhdistettiin Saddamin kaatamisen jälkeen Baath-puolueeseen kuuluneista upseereista, monet työtä vaille jääneet sotilaat liittyivät Isisiin.

Michael Pregent sanoo, että shiialaiset asejoukot käyttivät Isisin vastaisia taisteluja sunneja vastaan. Isis on yhä hengissä, ja sunnien ahdistelu jatkuu.

– Shiialaiset epäilevät sunneja ja pitävät heitä Isisin kätyreinä.

Se ilmenee Pregentin mukaan esimerkiksi terrorismia koskevissa pikaoikeudenkäynneissä.

Terrorismilait ovat Irakissa löyhiä. Hallitusta arvostellut sunnimies voidaan tuomita nopeasti Isisin kätyriksi, terroristiksi.

– Tarvitaan vain kaksi nimetöntä valaehtoista lausuntoa, jotka syyttävät henkilöä terroristiksi, niin asejoukot teloittavat pikaoikeudenkäynnin jälkeen, Pregent sanoo

– Tämän jälkeen pidätetään myös asianajaja, koska hänen katsotaan puolustaneen Isisin kätyriä.

Kirjailija Hassan Blasim sanoo varovansa sanojaan Irakissa olevan perheensä vuoksi. Kuva: Yle

Kirjailija Blasim: Isisin ja shiialaisten asejoukkojen toiminnassa ei suurta eroa

Isisin ja shiialaisten asejoukkojen tavassa toimia Irakissa ei ole suurta eroa, kirjailija Hassan Blasim sanoo.

Tutkija Michael Pregent on samaa mieltä.

– Shiialaiset asejoukot ovat tehneet samoja asioita kuin Isis. Ne ovat mestanneet ihmisiä, ne ovat tappaneet siviilejä ja suunnanneet hyökkäyksiä siviileistä välittämättä, Pregent sanoo.

Blasimin mukaan shiialaisten asejoukkojen ero Isisiin on lähinnä se, että Isis julistaa jihadia, pyhää sotaa, koko maailmaan.

– Shiialaisilla joukoilla ei toistaiseksi ole mielenkiintoa iskeä lännen etuja vastaan. Shiialaisyhteisön ja sen hallituksen arvosteleminen on vaarallista irakilaisille.

Michael Pregent sanoo, että shiialaiset asejoukot ovat osa Iranin strategiaa saavuttaa hegemonia-asema Lähi-idässä.

– Heidän tarkoituksenaan on luoda shiialaisarmeija, joka voi liikkua ympäri Lähi-itää.

Pregentin mukaan Iran haluaa levittää islamilaista vallankumousta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, mutta pyrkii vaikuttamaan mielipiteisiin myös muualla.

– Iran haluaa käyttää hyväkseen eri maista tullutta shiialaisväestöä myös Euroopan maissa.

Hudson-instituutin tutkija Michael Pregent kommentoi Irakin tapahtumia CNN-kanavalla. Kuva: Michael Pregent

Asejoukkojen jäseniä tullut Eurooppaan turvapaikanhakijoina

Vuonna 2015 Eurooppaan tuli paljon turvapaikanhakijoita muun muassa Irakista. Joukossa oli myös shiialaisiin asejoukkoihin kuuluneita miehiä.

Irakilainen turvapaikanhakija Yusuf sanoo nähneensä suomalaisessa vastaanottokeskuksessa samojen asejoukkojen jäseniä, joita hän oli paennut Irakista.

Yusuf sai Suomessa ollessaan uhkausviestejä sosiaalisessa mediassa kirjoitettuaan kriittisesti islamistipuolueista ja shiialaisista asejoukoista.

– Huoranpenikka! Puhut pahaa profeetasta ja jihad-taistelijoista. Hautaamme sinut, ja saat syödä multaa. Teikäläiset ovat Isisin koiria. Vastaa, pelkuri! Vannon, että raiskaan äitisi silmiesi edessä, Yusufia uhattiin.

Irakilainen turvapaikanhakija sai uhkauksen, kun hän arvosteli islamistipuolueita ja shiialaisia asejoukkoja. Kuva: Yle

Yusuf sanoo, että uhkaajat pelkäävät tiedon leviämistä.

–Ne pelkäävät, että kerromme täällä, mitä Irakissa on tapahtunut ja mitä saattaa tulevaisuudessa tapahtua. Ne haluavat kaikin keinoin estää sen tiedon leviämisen.

Monet asejoukkojen jäsenet ovat varmasti halunneet aloittaa uuden elämän Euroopassa, mutta osa voi jatkaa entisenkaltaista toimintaa, arvioivat A-studion haastattelemat, turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet irakilaismiehet.

.

Irakilainen turvapaikanhakija Yusuf (nimi muutettu). Kuva: Yusuf

Irakilaisjengi uhkailee Saksassa

Saksasta on tuoreita viitteitä siitä, että irakilaistaustaisilla aseryhmillä on toimintaa myös Euroopassa.

Saksan poliisi teki toukokuussa 2019 ratsian moottoripyöräjengi Al-Salam-313:n tiloihin Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Jengin jäseniä epäillään monista rikoksista, kuten laittomasta asekaupasta, ihmissalakuljetuksesta, passiväärennöksistä ja huumekaupasta, tv-yhtiö Deutsche Welle (DW) kertoi.

Kymmenet rikoksista epäillyt ovat enimmäkseen Irakin ja Syyrian kansalaisia.

Deutsche Welle kertoi toukokuussa Saksan poliisin ratsiasta irakilaistaustaisen moottoripyöräjengin tiloihin. Kuvakaappaus Deutsche Wellen nettisivulta. Kuva: Yle

Saksalaismedian mukaan jengillä epäillään olevan läheiset suhteet tunnettuun shiialaiseen asejoukkoon Irakissa.

Saksalaiset viranomaiset kertoivat DW:lle, että jengiä epäillään myös osallisuudesta poliittisesti ja uskonnollisesti motivoituihin rikoksiin.

Saksassa asuva irakilaisnainen kertoi, että hän oli saanut kyseiseltä jengiltä tappouhkauksen “länsimaisesta elämäntyylistä”.

Al-Salam-313 -jengin Youtube-videolla kerrotaan, että se toimii muun muassa Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Jengin toiminnasta Suomessa ei ole tietoa.

– Eurooppaan tulleiden on käyttäydyttävä kunnolla, ryhmän jäsen julistaa videolla.

Al-Salam-313 -jengi on julkaissut itsestään esittelyvideon Youtubessa. Kuvakaappaus Deutsche Wellen nettisivulta Kuva: Yle

Kadulla “v-n pakolainen”, Facebookissa “Saddamin kätyri”

Irakilaisryhmien välejä Suomessa on kiristänyt se, että maahan tuli poikkeuksellisen paljon irakilaisia turvapaikanhakijoita vuonna 2015. Tulijoita oli noin 32 000, joista yli 20 000 oli irakilaisia.

Monet irakilaiset turvapaikanhakijat eivät kokeneet olleensa tervetulleita, ei suomalaisten eikä Suomen irakilaistenkaan taholta.

– Kun menet kadulle, sinulle sanotaan “v-n pakolainen”. Kun menet Facebookiin, sinulle sanotaan “Saddamin kätyri”, Suomesta turvapaikan saanut sunnitaustainen Ali sanoo.

“Saddamin kätyrillä” shiiat yleisesti tarkoittavat shiialaishallintoa arvostelevia sunneja.

– Arabiankielisessä sosiaalisessa mediassa on herjaamista ja uhkailua, kirjailija Hassan Blasim sanoo Suomen irakilaisten konfliktista.

Pääasiassa kiistoja on sunnien ja shiiojen mutta myös arabien ja kurdien välillä. Konflikti on pysynyt kuitenkin sosiaalisessa mediassa, Blasim arvioi.

Irakin presidentti Saddam Hussein. Kuva: Peter Jordan / AOP

Saddamin hirmuhallinto vaikuttaa yhä

Irakilaisella turvapaikanhakijalla Yusufilla on vanhempiensa kautta sekä shiialais- että sunnitaustaa. Hän pohtii skype-puhelussa Euroopan toiselta laidalta, mistä vihapuhe irakilaisryhmien välillä johtuu.

– En sanoisi, että kyse on uskonnosta tai uskonnollisten suuntausten hengellisestä erosta, vaan uskonryhmittymien politisoituneista eroista.

Yusuf sanoo, että poliittiset ryhmät samastuvat uskonnollisiin ryhmittymiin. Nyt vallassa olevat kalastelevat joukkoa taakseen ja pönkittävät ryhmähenkeä uskonnolla.

–Shiiat takertuvat nyt valtaan, koska he kokivat Saddamin hirmuhallinnon olevan sunnien hallinto, Yusuf sanoo.

Juttua päivitetty 15.8. klo 8.03: Korjattu käännöksen muotoilua: "Länsimaiseen elämäntyyliin johdattelusta" korjattu muotoon "länsimaisesta elämäntyylistä" .