Kansanedustaja Mikko Kärnä ei tavoittele keskustan puheenjohtajuutta – "En palvelisi puoluetta parhaalla tavalla tässä tehtävässä"

Keskustan puheenjohtajakisassa ovat mukana nyt puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Mikko Kärnä
Mikko Kärnä tiedotustilaisuudessaan Helsingissä.
Mikko Kärnä tiedotustilaisuudessaan Helsingissä perjantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ei lähde tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta.

– En ole käytettävissä keskustan puheenjohtajaksi syksyn 2019 puoluekokouksessa. Koen, että oma profiilini on sen verran ristiriitainen ja tunteita herättävä, etten palvelisi puoluetta parhaalla tavalla tässä tehtävässä, Kärnä sanoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnan Valtiosalissa.

Kärnä kuitenkin pyrkii puolueen varapuheenjohtaksi, kun seuraava mahdollisuus tulee. Mahdollisuus voi tulla jo syyskuun puoluekokouksessa, jossa elinkeinoministeri Katri Kulmuni on ehdolla puheenjohtajaksi.

Jos keskusta valitsee Kulmunin puheenjohtajaksi, hän jättää taakseen varapuheenjohtajan tehtävän. Kärnä perusteli vetäytymistä kisasta myös Kulmunin ehdokkuudella.

– En halua olla henkilö, joka hajottaa pohjoisimman Suomen, nyt kun Kulmuni on ilmoittanut ehdokkuudestaan.

Kulmuni on kotoisin Meri-Lapin Torniosta ja Kärnä on toisen kauden kansanedustaja Lapin vaalipiiristä. Kärnä toimi ennen kansanedustajan uraa Enontekiön kunnanjohtajana.

Kärnä ei kuitenkaan vielä ilmottautunut yhdenkään puheenjohtajaehdokkaan kannattajaksi.

– En voi vielä tietää, koska kaikki puheenjohtajaehdokkaat eivät ole vielä kisaan ilmottautuneet. Nyt on jo hyviä ehdokkaita.

Kärnä nousi eduskuntaan varasijalta, kun pitkäaikainen parlamentaarikko Paavo Väyrynen päätti jatkaa työskentelyä Euroopan parlamentissa.

Kärnä pääsi viime kevään eduskuntavaalien jälkeen hallintovaliokunnan sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseneksi. Kärnä tuli viime eduskuntakaudella tunnetuksi aktiivisesta kirjoittelusta ja useista kannanotoistaan.

Keskustan puheenjohtakisassa ovat nyt mukana Kulmunin lisäksi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) kieltäytyi Kärnän tavoin ehdokkuudesta, vaikka hän oli vahvasti ennakkospekulaatioissa mukana. Kurvinen haluaa keskittyä tällä kaudella eduskuntaryhmän johtajan tehtävään.

Lue lisää:

Kaikkonen sai haastajan: Katri Kulmuni pyrkii keskustan puheenjohtajaksi

Antti Kaikkonen pyrkii keskustan puheenjohtajaksi: "Olen vahvalla motivaatiolla mukana"

Kansanedustaja Antti Kurvinen ei pyri Keskustan puheenjohtajaksi