Korkein oikeus torppasi Trumpin hallinnon kansalaisuuskysymyksen väestönlaskennasta – laskennalla merkittävä poliittinen vaikutus

Jopa 6,5 miljoonaa ihmistä saattaisi jättää osallistumatta väestönlaskentaan, jos siinä kysyttäisiin kansalaisuudesta.

Yhdysvallat
Mielenosoittajat kokoontuivat torstaina Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen eteen odottamaan päätöstä kansalaisuuskysymyksestä.
Mielenosoittajat kokoontuivat torstaina Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen eteen odottamaan päätöstä kansalaisuuskysymyksestä.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus on ainakin toistaiseksi estänyt presidentti Donald Trumpin hallintoa lisäämästä kysymystä kansalaisuudesta ensi vuoden väestönlaskentalomakkeisiin. Korkein oikeus äänesti asiasta numeroin 5–4.

Korkeimman oikeuden puheenjohtajan John Robertsin mukaan Trumpin hallinto ei antanut tarpeeksi päteviä perusteluita sille, että kansalaisuuskysymys olisi voitu lisätä väestönlaskentaan. Robertsin mukaan perusteet vaikuttivat keksityiltä.

Ensi vuoden väestönlaskentalomakkeen uudistaja, kauppaministeri Wilbur Ross on kertonut lisänneensä kysymyksen kansalaisuudesta, koska oikeusministeriö on näin halunnut. Todistusaineiston valossa on kuitenkin tultu siihen tulokseen, että Ross on ensin päättänyt lisätä kansalaisuuskysymyksen ja sen jälkeen painostanut oikeusministeriötä toimittamaan perusteet kysymyksen olemassaololle.

Väestönlaskennalla suuri poliittinen merkitys

Yhdysvalloissa tehdään väestölaskenta perustuslain mukaisesti kymmenen vuoden välein. Väestölaskennalla on suuri poliittinen merkitys, sillä sen mukaan tehdään edustajainhuoneen paikkajako ja se vaikuttaa myös valitsijamiesten määrään.

Lisäksi väestönlaskenta vaikuttaa siihen, kuinka liittovaltion noin 900 miljardin dollarin potti jaetaan osavaltioiden kesken esimerkiksi julkisen koulutuksen tarjoamiseksi, valtateiden kunnossapitoon ja lainvalvontaan.

Kansalaisuuskysymyksen puolustajien mukaan sen avulla saisi tietää, kuinka monella yhdysvaltalaisella on äänioikeus. Kriitikkojen mukaan hallituksen tämänhetkinen arvio on siihen riittävä. Kriitikoiden mielestä republikaanit yrittävät hyötyä kansalaisuuskysymyksellä, kun uusia alueellisia äänestysrajoja vedetään osavaltioissa vuonna 2021.

Erään hallituksen tekemän arvion mukaan kansalaisuuskysymys väestönlaskennassa aiheuttaisi sen, että jopa 6,5 miljoonaa etnisiä vähemmistöjä edustavaa ihmistä jättäisi osallistumatta laskentaan, sillä kysymyksen pelätään aiheuttavan ongelmia maahanmuuttoviranomaisten kanssa. Arizonan, Kalifornian, Floridan, Illinois'n, New Yorkin ja Texasin osavaltiot saattaisivat menettää paikkoja edustajainhuoneessa osallistumiskadon myötä.

Trump rähjäsi Twitterissä

Trump rähjäsi asiasta Twitterissä torstaina.

– Voiko kukaan oikeasti uskoa, että tässä mahtavassa maassamme emme voi kysyä, oletko tämän maan kansalainen, Trump kirjoitti.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n demokraattilähteen mukaan presidentti on uhannut lykätä koko väestönlaskentaa, koska korkein oikeus torppasi kansalaisuuskysymyksen. Trump kertoi myös twiitissään, että on kysellyt lykkäyksen mahdollisuudesta lakimiehiltään.

Korkeimman oikeuden päätös estää siis tällä hetkellä kansalaisuuskysymyksen lisäämisen väestönlaskentaan. Se jätti kuitenkin oven raolleen, mikäli Trumpin hallinto pystyy antamaan pätevän syyn kysymyksen esittämiselle.

Aika on kuitenkin hallintoa vastaan, sillä se on jo aiemmin kertonut, että kysely pitää saada valmiiksi ja painoon kesäkuun loppuun mennessä, jotta väestönlaskenta saadaan tehtyä aikataulun mukaisesti.

Lähteet: The New York Times, BBC, CNN