700 nuorta aloitti ammattikoulun poikkeuksellisesti keskellä kesää – orientaatioviikko yllätti iloisesti autoalan opiskelijat Lahdessa

Koulutuskeskus Salpaus järjesti ensimmäistä kertaa uusille opiskelijoille vapaaehtoisen orientaatioviikon, joka antaa esimakua tulevista opinnoista.

ammatillinen koulutus
Opettaja opettaa nuoria
Ajoneuvoasennuksen opettaja Unto Tervo perehdyttää uusia opiskelijoita auton moottoria koskevaan tehtävään. Sini Ojanperä / Yle

Noin 700 uutta opiskelijaa on osallistunut koulutuskeskus Salpauksen uudelle orientaatioviikolle. Varsinainen lukuvuosi alkaa elokuussa, mutta Salpaus on kutsunut ammatilliset opintonsa aloittavat tutustumaan opiskeluun jo keskikesällä. Noin puolet kutsutuista tuli orientaatioviikolle.

Viikon aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan omaan alaansa, opintojen muotoon ja muihin nuoriin. Opintojen tulevaa etenemistä aletaan myös jo suunnitella.

Orientaatioviikolle ei ole pakko osallistua; opinnot voi aloittaa myös tavalliseen tapaan elokuussa.

"Alkuun kuulosti kamalalta"

Ajoneuvoasennuksen opiskelijat perehtyivät torstaina Vipusenkadulla auton moottorin rakenteeseen. Tulokkaat tekivät keskittyneesti tehtäviä vaihtuvilla työpisteillä.

Leevi Laitiselle orientaatioviikko on ollut myönteinen kokemus.

– Alkuun kuulosti vähän kamalalta, että haluaako sitä nyt keskellä kesää tulla kouluun. Päätin kuitenkin tulla. Se oli ihan hyvä päätös. Tulee viikoksi tekemistä ja täällä on kavereita, joiden kanssa pääsee olemaan, Laitinen kertoo.

Natalie Hälikkä yllättyi myönteisesti siitä, että jo orientaatioviikolla opinnot osoittautuivat varsin käytännönläheisiksi. Hän on tyytyväinen siitä, että kesällä tehtävät opinnot lasketaan jo osaksi syksyn urakkaa.

– Orientaatioviikko vähän ylitti odotukset. Tämä oli paljon käytännönläheisempää kuin odotin, Hälikkä kuvailee.

Opiskelumalli tutuksi – ja sitten lomalle

Opettaja Unto Tervon mukaan yksi isoista orientaatioviikon hyödyistä on se, että opiskelijat pääsevät tutustumaan uuteen oppimisen tapaan.

– Opiskelumalli on aivan erilainen kuin peruskoulussa. Täällä opitaan, että tietoa joudutaan etsimään sekä tallettamaan itsenäisesti. Opituista asioista tehdään työseloste, Tervo kertoo.

Tutuksi tulevat myös etätehtävät. Opiskelija Niklas Ahonen uskoo, että orientaatioviikkoon osallistuminen jouhevoittaa opintojen alkua.

– Tämä helpottaa varmaan aika paljon, pääsee helpommin jo heti töihin eikä tarvitse opetella kaikkea uudestaan, Ahonen pohtii.

Ennen syyslukukauden käynnistymistä monella peruskoulun päättäneellä on vielä vapaata.

– Kai sitä täytyisi joku lomareissu vielä järjestää, tuumaa Leevi Laitinen.