Hyppää sisältöön

Epäreilu verotus sai naiset tamponikapinaan Saksassa ja Tansaniassa – kuukautissuojia kohdellaan "luksustuotteina"

Saksalaisyritys alkoi myydä tamponeja kirjan sisällä, sillä kirjoja verotetaan vähemmän kuin kuukautissuojia.

Tamponit eivät ole luksusta, toteaa naisten kantama plakaatti mielenosoituksessa Berliinissä naistenpäivänä 2018. Kuva: AOP

Kuukautissuojien verottaminen luksustuotteina on saanut naiset jälleen tamponikapinaan, tällä kertaa Saksassa ja Tansaniassa.

Tansaniassa naiset raivostuivat, kun maan hallitus päätti vastikään aloittaa uudelleen tamponien ja terveyssiteiden verotuksen.

Tansania päätti vasta viime vuonna poistaa arvonlisäveron naisten hygieniatuotteista. Tuolloin ratkaisuun päädyttiin, jotta kaikilla naisilla ja tytöillä olisi varaa kuukautissuojiin.

Hallitus perustelee veron ottamista uudelleen käyttöön sillä, että verotuksen poistaminen ei alun alkaenkaan ollut tehokas ratkaisu. Myyjät eivät laskeneet tuotteiden hintoja, sanoo hallitus The Citizen -lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Aktivistit ja oppositio ovat älähtäneet äänekkäästi päätöksestä.

– Onko 12 kuukautta tarpeeksi pitkä aika vaikutusten arvioimiseen? Kun poistimme veron viime vuonna, koko maailma taputti ja moni maa seurasi perässä. Nyt otamme askeleen taaksepäin, oppositioedustaja Zitto Kabwe sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tansanian uutta budjettia on kritisoitu siitä, että se rokottaa erityisesti naisia. Tamponien lisäksi myös peruukkeja ja hiustenpidennyksiä verotetaan entistä ankarammin, kertoo verkkolehti The African Exponent. (siirryt toiseen palveluun)

Häpeä saa jäämään pois koulusta

Tansanialaisaktivistit ovat arvioineet, että verotuksella on "vakavia seuraksia" naisille ja tytöille. Suojien puute ja kuukautisiin liittyvä häpeä ovat merkittäviä syitä sille, että tytöt jäävät pois esimerkiksi koulusta.

Anna Henga tansanialaisjärjestö Legal and Human Rights Centrestä pitää hallituksen verotuspäätöstä valitettavana, oli syy siihen mikä tahansa.

– Hallituksen pitäisi keskittyä miettimään, miksi verovähennys ei johtanut odotettuihin tuloksiin, ja korjata sitten virheensä, painottaa Henga AFP:n haastattelussa.

Henga ehdottaa, että vaihtoehtoisesti siteitä ja tamponeita voitaisiin jakaa ilmaiseksi terveyskeskuksissa.

Tamponivero on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Kapina kulkee tunnisteella #PediBilaKodi, joka tarkoittaa "siteitä ilman veroa" swahiliksi.

Muun muassa Twitter-käyttäjä Sarah Joram muistuttaa, etteivät kuukautiset ole luksusta tai naisten oma valinta.

Saksalaisyritys myy tamponeja kirjassa

Verokapinaan on herätty myös Saksassa, jossa tamponeilla ja siteillä on 19 prosentin verolappu. Muun muassa General Anzeiger -lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että tamponien verottaminen luksustuotteina on naisten suoranaista syrjintää.

Parissa kuukaudessa on kerätty noin 81 500 nimeä (siirryt toiseen palveluun)adressiin, joka vaatii verotuksen laskemista seitsemään prosenttiin. Aloite siirtyy Saksan liittopäivien käsittelyyn, sillä se on ylittänyt 50 000:n allekirjoituksen rajan (siirryt toiseen palveluun).

Stuttgartilainen yritys The Female Company lähti mukaan tamponikapinaan lanseeramalla kirjan (siirryt toiseen palveluun), joka kätkee sisäänsä 15 ekotamponia sekä asiaa kuukautisista. Kirjaa myydään seitsemän prosentin arvonlisäverolla, kuten muitakin kirjoja Saksassa.

– Kiitos, tänään maksoin tamponeista ensimmäistä kertaa ainoastaan seitsemän prosenttia veroa ja vain sen vuoksi, että ne olivat kirjan sisällä, saksalainen Twitter-käyttäjä kirjoittaa tviitissään.

Kirja tamponeineen maksaa verkkokaupassa 3,11 euroa ja postimaksut. Rheinische Post -lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että tavallisesti 16 tamponin paketti maksaa kaupassa noin kaksi euroa.

Intia ja Kanada ovat jo luopuneet verosta

Kuukautissuojien verotus on aiemminkin herättänyt porua.

Esimerkiksi Kanadassa tamponivero poistettiin jo vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun). Myös Intia luopui tamponiverosta (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna kuukausien protestien jälkeen, kertoo BBC.

Tamponien verotusta vastustettiin Lontoon tammikuisessa mielenosoituksessa. Kuva: Guy Bell / AOP

Muutos voi olla hidas. Britanniassa tamponiverosta päätettiin luopua jo vuonna 2016, mutta kuukautissuojia verotetaan edelleen viidellä prosentilla.

Woman & Home -lehti kirjoittaa, että viisi prosenttia (siirryt toiseen palveluun) on toki parempi kuin 20:n prosentin arvonlisävero. Silti esimerkiksi postimerkkejä ja pyöräilykypäröitä ei veroteta lainkaan.

Suomessa kuukautissuojilla on 24:n prosentin arvonlisävero (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi kirjoja ja lääkkeitä verotetaan kymmenellä prosentilla.

.
.