”Korjaamme Yhdysvaltain liittolaissuhteet” – demokraatit vetosivat väittelyssään uusiin äänestäjiin ja Trumpia vieroksuviin ulkomaalaisiin

Demokraatit kävivät ärhäkästi myös toistensa kimppuun, kirjoittaa tv-väittelyjä tarkkaillut kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen.

Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Demokraattien tv-väittelyyn osallistuvat ehdokkaat vilkuttavat lavalla tv-studiossa.
Demokraattien toinen tv-väittely järjestettiin Miamissa torstaina.Joe Raedle / AFP

WASHINGTON Yhdysvaltain presidentiksi haluavat demokraatit äityivät toisessa tv-väittelytilaisuudessa ottamaan toisistaan mittaa. Miamissa järjestettyhin televisioituihin väittelyihin osallistui kaikkiaan 20 demokraattia, kymmenen kahtena peräkkäisenä iltana.

Keskiviikkoiltana esiintyjät olivat korostetun asiallisia ja sopuisia keskenään. Torstaiksi tiedettiin odottaa voimakkaampaa sanailua, sillä lavalla seisoivat vierekkäin mielipidemittauksia johtavat entinen varapresidentti Joe Biden ja senaattori Bernie Sanders.

Segregaatiota lapsuudessaan kohdannut Kalifornian senaattori Kamala Harris vaati Bidenia tilille tämän vuosikymmenien takaisesta yhteistyöstä rotusortoa kannattaneiden senaattoreiden kanssa.

Biden vastasi puolustaneensa koko uransa ajan ihmisoikeuksia. Biden joutui myös muiden väittelijöiden tulilinjalle esimerkiksi terveydenhuollosta, koska hän oli Barack Obaman varapresidenttinä yksi nykyisen Obamacare-järjestelmän arkkitehdeistä.

Toisen illan väittely oli ensimmäistä kurittomampi. Siinä huudettiin enemmän, koska esiintyjät ylittivät usein heille varatun ajan. Etenkin mittauksissa mitättömän pienen suosion saava senaattori Kirsten Gillibrand puhui jatkuvasti liian pitkään yrittäessään esitellä itseään ja saavutuksiaan.

Ensiarvioissa Bidenin nähtiin parantaneen asemiaan väittelyn edistyessä ja pitäneen pintansa. Illan menestyjäksi mainittiin muun muassa Pete Buttigieg. Hän on 37-vuotias indianalaisen South Bendin kaupungin pormestari ja Afganistanin sodan veteraani.

Keskiviikkoillan väittelyä seurasi NBC:n ja Telemundon kanavilla 15,3 miljoonaa yhdysvaltalaista. Torstain katselijalukujen ennakoidaan olleen vähintään yhtä suuria.

Viisi havaintoa demokraattisen puolueen tilasta

Puolueen tilasta 500 päivää ennen vaaleja nousi väittelyissä esiin viisi keskeistä havaintoa:

1. Bidenille ja Sandersille on vaihtoehtoja

Mielipidemittauksia johtavat 76-vuotias Biden ja 77-vuotias Sanders ovat monien mielestä liian vanhoja ja harmaita Valkoiseen taloon. He eivät vaikuttaneet sellaisilta Miamissa, mutta eivät liioin loistaneetkaan.

Väittelyt osoittivat, että heille löytyy varteenotettavia kilpailjioita. Esimerkiksi Elizabeth Warrenin, Amy Klobucharin ja Corey Bookerin, entisen asuntoministeri Julian Castron sekä Buttigiegin suosio saattaa nyt alkaa nousta.

Joe Biden ja Bernie Sanders osallistuvat demokraattien tv-väittelyyn Miamissa.
Joe Biden ja Bernie Sanders osallistuivat demokraattien tv-väittelyyn Miamissa.Saul Loeb / AFP

2. Puolue on siirtynyt poliittisesti vasemmalle

Mikäli demokraatit saavat seuraavissa vaaleissa Valkoisen talon ja mahdollisesti kongressinkin haltuunsa, Yhdysvallat muuttuu. TV-väittelyissä he hyökkäsivät yhdessä presidentti Donald Trumpin ja republikaanien politiikkaa vastaan.

Talouden he katsovat hyödyttävän vain rikkainta kourallista kansasta. Suuryhtiöt, varsinkin lääke- ja vakuutusyhtiöt, ja miljonäärit saavat varautua verojen kiristyksiin. Aselakeja tiukennetaan. Meksikon rajalle ei tule muuria eikä siirtolaislakeja ainakaan tiukenneta. Ilmastonsuojelu nousee politiikan kärkiaiheiden joukkoon.

Naisten oikeutta aborttiin suojellaan liittovaltiotasolla. Warren ajaa ilmaista päivähoitoa ja valtiollista yliopistokoulutusta ja ylivelkaantuneiden opiskelijoiden lainojen anteeksi antamista. Sanders haluaa Yhdysvaltoihin samanlaisen terveydenhuoltojärjestelmän kuin Pohjoismaissa on.

3. Suhteet muuhun maailmaan korostuvat

Kaikki 20 ehdokasta tyrmäävät Trumpin ”Amerikka ensin” –ajattelun ja painottavat kansainvälisen yhteistyön, sopimusten ja liittoumien merkitystä. He haluavat Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimuksen piiriin. Sanders painotti erikseen YK:n merkitystä. Biden ja Harris lupasivat aloittaa liittolaissuhteiden korjaamisen Nato-maista, muut EU-maista, Yhdysvaltain naapurimaista tai Kiinasta.

4. Sivistys ja koulutus on tärkeä aihepiiri

Kaikenlaisen koulutuksen merkitys nousi useaan otteeseen esiin väittelyissä. Useat demokraattiehdokkaat haluavat tehdä valtiollisista yliopistoista ilmaisia tai vähintäänkin luoda järjestelmän, joka takaa vähävaraisille nuorille mahdollisuuden opiskella niissä. Biden tekisi ammattikorkeakouluistakin ilmaisia. Kaikki haluaisivat kohentaa Yhdysvaltain peruskoulujen opetusta.

5. Uudet äänestäjät voivat ratkaista vaalit

Seuraavissa vaaleissa korostuu uusien äänestäjäryhmien asema. Väittelyissä kuultiin espanjaa useamman ehdokkaan suusta. Latinojen lisäksi ratkaisevassa asemassa saattavat olla naiset ja nuoret äänestäjät.

Lue lisää:

Biden johtaa, Warren nousussa, Trump saattaa tviittailla – USA:n demokraattien vaali-show pyörähtää käyntiin

Trumpin haastajat – He tavoittelevat demokraattien presidenttiehdokkuutta 2020

Terveydenhuolto ja talous puheenaiheina USA:n demokraattipuolueen ensimmäisessä tv-väittelyissä – tänään seuratuin ehdokas oli Elizabeth Warren