Nyt tiedetään, miksi hiihtäjä väsyy – Olli Ohtosen väitöstyön tuloksia on viety jo valmennukseen

Ohtosen väitöskirja tarkastetaan lauantaina Vuokatissa.

Urheiluvalmennus
Mies seuraa hiihtäjän suoritusta hiihtomatolla monitoreista.
Tohtorikoulutettava Olli Ohtosen tutkimuksessa oli mukana yhdeksän kansallisen kärjen tasolla kilpailevaa hiihtäjää Suomesta ja Itävallasta. Arkistokuva.Lucas Holm / Yle

Pitkän hiihtosuorituksen aikana jalkavoimat vähenivät selvästi käsivoimia enemmän, selviää kajaanilaisen valmentajan ja entisen huippuhiihtäjä Olli Ohtosen väitöstutkimuksesta.

Ohtonen on tutkinut väitöstyössään vapaan hiihtotavan biomekaniikkaa. Hän on kehittänyt uuden mittausmenetelmän, joka pystyy huomioimaan väsymyksen aiheuttamat tekniikan muutokset ja niiden vaikutukset voimantuottoon.

Tutkimuksen tuloksia on pyritty viemään jo käytännön valmennukseen.

– Vuokatin hiihtolaboratorion isolla juoksumatolla tekniikkaharjoituksia tehneet urheilijat ovat saaneet testeistään numeraalisia arvoja. Silloin se ei ole vain valmentajan subjektiivinen näkemys tekniikasta, vaan siihen saadaan kovaa dataa taustalle, Ohtonen kertoo.

Olympiavoittaja Iivo Niskasta ja maajoukkuehiihtäjä Anita Korvaa valmentavan Ohtosen väitöskirja tarkastetaan Vuokatissa lauantaina.

Lue myös: Iivo Niskasen valmentaja väittelee lauantaina tohtoriksi – saadaanko tuloksista vihdoin apua Suomen hiihdon polttavaan ongelmaan?

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!