Mitä mansikka maksaa juuri nyt? Yle keräsi tämän aamun hinnat ympäri Suomen

Mansikan pääsatokaudesta ei ole tulossa kovin pitkä, joten mansikat kannattaa hankkia pakkaseen näillä näppäimillä.

mansikka
Mansikoita Oulun torilla.
Mansikkaa Oulun torilla tänä aamuna.Marko Väänänen / Yle

Kotimaisen mansikan sesonki on juuri nyt parhaimmillaan, kun avomaan sato on kypsymässä marjatiloilla ympäri Suomen. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan mansikkaa pitäisi olla myynnissä toreilla ja marketeissa pohjoista myöten.

– Kyllä nyt on se aika, kun mansikat kannattaa ottaa pakkaseen. Pääsatokaudesta ei ole tulossa kovin pitkä, sanoo liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Yle kävi tänä aamuna toreilla ja marketeissa vertailemassa mansikan hintaa. Halvimmat 5 kilon laatikot lähtevät 30 eurolla, kalleimmasta saa pulittaa 50 euroa.

Kuinka alas mansikan hinta menee tänä vuonna? Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ei suostu arvioimaan mansikan hintahaarukkaa eturistiriitaan vedoten.

Litra

Laatikko 5 kg

Helsinki (kauppatori)

4–6€

-*

Hämeenlinna (tori)

6€

30€

Joensuu (tori)

5€

30–35€

Kajaani (tori)

6€

38€

Kemi (marketti)

6–7€

30–35

Kokkola (tori)

6,5€

35€

Kotka (tori)

5€

30–50€

Kouvola (tori)

5€

30€

Mikkeli (tori)

4,5–5€

30–37€

Lahti (tori)

4–6€

35€

Lappeenranta (marketti)

5,5€

38€

Oulu (tori)

6€

35€

*Helsingin kauppatorilla oli myytävänä 3 kilon laatikoita hintaan 40 euroa.

Lämmin kevät antoi hyvän alkusysäyksen kasvukaudelle

Mansikan myyntiä Kouvolan torilla.
Kouvolan torilla myytiin tänä aamuna mansikkaa aurinkoisessa säässä.Pyry Sarkiola / Yle

Mansikka lähti tänä vuonna kasvamaan hyvin huhti-toukokuussa, sillä kevät oli lämmin.

– Kukinta oli runsas ja pölyttäjiä oli hyvin liikkeellä. Sadon muodostumiselle saatiin hyvä alkusysäys, sanoo Ilomäki.

Ilomäki arvioi, että mansikkasadon määrä tulee tänä vuonna olemaan tavanomaisella tasolla.

Ihminen ottamassa mansikkarasiaa käteensä.
Mansikasta maksettiin kesäkuun lopulla neljästä kuuteen euroa litralta.Esa Huuhko / Yle

Mansikka viihtyy hyvin Suomen suvessa ja viileä jopa parantaa mansikan makua: Suomessa lämpötilavaihtelut yön ja päivän välillä ovat suuria, mikä saa sokerin syntymään.

– Ei haittaa vaikka olisi vähän viileä kesä, koska siitä se mansikan maku syntyy, Ilomäki sanoo.

Lue lisää:

Uudenlaiset pistokokeet myyntikojuille todistavat: suomalaisena myyty mansikka saattaakin olla ulkomaalaista

Ei enää parinkympin laatikoita – Kesän mansikkalaatikoiden hinta pysynee 35 eurossa

Mansikkasato on pian parhaimmillaan: Aurinkoinen alkukesä toi makeat marjat