Hyppää sisältöön

Pienen liberaalipuolueen puheenjohtajavalinta sai poliittisen lammen kuohumaan Ruotsissa – Hajoaako koko puolue, murtuuko hallitussopu?

Demarihallituksen valtaan päästäneen liberaalipuolueen uusi puheenjohtaja Nyamko Sabuni on raotellut ovea yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. Useat liberaalipoliitikot ovat jo ilmoittaneet jättävänsä Sabunin vuoksi puolueensa.

Liberaalipuolueen uusi puheenjohtaja Nyamko Sabuni juhli maaliskuussa 50-vuotissyntymäpäiväänsä. Ruotsiin hän saapui 12-vuotiaana pakolaisena Kongon demokraattisesta tasavallasta. Kuva: Stina Stjernkvist / TT

Neljän prosentin äänikynnyksen huonommalla puolella viime aikojen mielipidetiedusteluissa keikkunut Ruotsin piskuinen liberaalipuolue aiheuttaa kokoaan suurempia aaltoja poliittisessa lammikossa. Puolue valitsi tänään perjantaina uudeksi puheenjohtajakseen Nyamko Sabunin, eikä valinnassa ollut mitään jännitettävää, sillä molemmat kilpailevat ehdokkaat vetäytyivät kisasta jo ennen äänestystä.

Uuden puheenjohtajan nimitys on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksimielinen. Liberaalipuolue on nimittäin monien arvioitsijoiden mukaan nyt hajanaisempi kuin koskaan aiemmin, ja useat puolueen pitkäaikaiset jäsenet ovat jo ehtineet ilmoittaa jättävänsä tehtävänsä tai jopa koko puolueen Sabunin vuoksi.

Integraatio- ja tasa-arvoministerinä toimiessaan Sabuni osallistui vuonna 2010 Tukholman pride-marssille kissanaiseksi pukeutuneena. Kuva: Fredrik Persson / EPA

– En voi elää sen kanssa, että puolueeni muuttuu sosiaaliliberaalista suunnasta epämääräiseen oikeistolaitaan. Se sotii liberaalia näkemystäni vastaan, puolueeseen 52 vuotta kuulunut entinen kansanedustaja Kerstin Heinemann on todennut Expressen-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

– En voi jakaa sitä uutta linjaa, jota nyt luodaan. Olen aina ollut sosiaaliliberaali ja olen jatkossakin, mutta [puolueen] uudessa suunnassa ei löydy paikkaa minulle. Teen päätöksen suru sydämessäni, mutta seuraan vakaumustani, Heinemann on perustellut päätöstään Dagens Nyheter -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Toinen puolueesta puheenjohtajavalinnan vuoksi eroava poliitikko ei sen sijaan tunne surua sydämessään.

– Minä en lähde puolueesta surullisena, vaan hyvin vihaisena. En voi olla surullinen, sillä liityin puolustaakseni liberaaleja ajatuksia. Ne arvot on vaihdettu peliin ja taktisiin julistuksiin, Ana Maria Hellström Narti on jyrähtänyt Expressenissä (siirryt toiseen palveluun).

Ovi raollaan ruotsidemokraateille?

Syynä puolueveteraanien kiukkuisiin reaktioihin on Sabunin ristiriitoja herättävä persoona, kovat puheet maahanmuutosta ja epätietoisuus tämän halukkuudesta yhteistyöhön maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa.

Nyamko Sabuni on sanonut voivansa turvautua ruotsidemokraattien tukeen ajaakseen puolueelleen tärkeitä asioita. Kuva on otettu vuonna 2017 Kuninkaanlinnassa Tukholmassa. Kuva: AOP

Ruotsissa vuosikausia vallinnut yksimielisyys ruotsidemokraattien eristämisestä poliittisen yhteistyön ulkopuolelle on alkanut viime aikoina rakoilla yhä näkyvämmin. Sekä maltillinen kokoomus että kristillisdemokraatit ovat raotelleet ovia ruotsidemokraattien suuntaan ja paikallispolitiikassa porvaripuolueet ovat joillakin paikkakunnilla jo avoimessa yhteistyössä ruotsidemokraattien kanssa.

Neljän puolueen porvariallianssissa keskusta ja liberaalit ovat tähän asti pitäneet tiukasti kiinni hajuraosta ruotsidemokraatteihin ja muistuttaneet puolueen juurista uusnatsiliikkeessä. Periaate johti tammikuussa allianssin hajoamiseen, kun keskusta ja liberaalit lähtivät sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostaman uuden hallituksen tukipuolueiksi.

Nyamko Sabuni on kuitenkin sekoittanut pakkaa antamalla ymmärtää olevansa valmis raottamaan ovea ruotsidemokraateille. Puoluejohtajaehdokkuudesta kertoessaan hän totesi voivansa turvautua ruotsidemokraattien tukeen ajaakseen puolueelleen tärkeitä asioita.

– Kaikki [poliitikot] ovat kansan valitsemia ja heidän pitää voida olla mukana, työskennellä samoilla ehdoilla ja tulla kohdelluksi korrektisti, Sabuni sanoi huhtikuussa.

"Minun kaltaisillani on eniten hävittävää"

Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 1969 syntynyt ja Ruotsiin pakolaisena vuonna 1981 saapunut Sabuni jatkoi ajatustensa avaamista Dagens Nyheterin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) toukokuussa.

Sabunin mukaan vuosikausia kestänyt eristäminen on vain lisännyt ruotsidemokraattien kannatusta ja kannatuksen kasvu vain jatkuu, ellei puolueelle anneta poliittista vastuuta.

– Jos jollakin, niin minun kaltaisillani ihmisillä on syytä huolestua ruotsidemokraattien kasvamisesta suuremmaksi ja mahdollisuudesta saavuttaa enemmistö jossakin vaiheessa. Minun kaltaisillani on eniten hävittävää, ei keski-ikäisillä valkoisilla miehillä, jotka nyt pitävät suurta meteliä ruotsidemokraattien eristämisestä, afroruotsalaisten järjestön aikoinaan perustanut Sabuni sanoi DN:lle.

Nyamko Sabuni on Ruotsin ensimmäinen tummaihoinen valtiopäiväpuolueen puheenjohtaja. Jo poliittisen uransa alussa pakolaistaustainen Sabuni herätti kohua vaatimalla maahanmuuttajille kielitestejä. Kuva on vuodelta 2007. Kuva: AOP

Liberaaleissa on tukea sekä ruotsidemokraattien eristämiselle että puolueen kanssa tehtävälle yhteistyölle. Liberaaleissa toimii vahva ja yhä äänekkäämpi ryhmä, joka vaatii ruotsidemokraattien päästämistä poliittisesta eristyksestä yhteistyön lämpöön, jotta porvariallianssi pääsisi taas hallitusvastuuseen.

Mikäli liberaaalit Sabunin johdolla lipeävät sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen kanssa solmitusta yhteistyöstä, voi seurauksena olla nyt vallassa olevan demarihallituksen kaatuminen.

Suorapuheinen maahanmuuttaja

Vielä kovemmat kuohut Ruotsissa löivät, kun Sabuni antoi ensin Expressenille haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa hän vaati tiukempaa maahanmuuttolinjaa ja monikulttuurisuuden hautaamista, ja perui sitten puheitaan saamansa arvostelun jälkeen.

– Ellei [turvapaikanhakija] pakene sotaa tai vainoa, niin hänen pitäisi poistua heti maasta. Ulos vain, Sabuni jyrähti ja totesi samalla maahanmuuttajien integroimisen ruotsalaiseen yhteiskuntaan epäonnistuneen ja vaati monikulttuurisuuden hautaamista.

– Se luo eri kulttuurien, etnisten ryhmien ja kansallisuuksien eriytyneitä saarekkeita. Monikulttuurisuuteen ei kannata pyrkiä. Päinvastoin meidän pitää luoda tunne yhteenkuuluvuudesta, Sabuni jatkoi.

Ääni kuitenkin muuttui nopeasti, kun monikulttuurisuus- ja maahanmuuttokommentit herättivät vastustusta.

– Puolustan kaikkien oikeutta kulttuuriinsa ja uskontoonsa. Puolustan oikeutta turvapaikan hakemiseen ja kaikkien pakolaisten oikeutta perheenyhdistämiseen, Sabuni pehmensi myöhemmin Facebookissa julkaisemallaan videolla (siirryt toiseen palveluun).

Monikulttuurisuutta vastaan puhunut Nyamko Sabuni on vakuuttanut puolustavansa kaikkien oikeutta kulttuuriinsa ja uskontoonsa. Ruotsin tasa-arvoministerinä toiminut Sabuni tapasi Ranskan tasa-arvoministerin Najat Vallaud-Belkacemin Tukholmassa vuonna 2012. Kuva: Bertil Ericson / EPA

Vuonna 2002 Ruotsin valtiopäiville silloisen kansanpuolueen, nykyisten liberaalien edustajana noussut Sabuni on koko uransa aikana tullut tunnetuksi suorapuheisena poliitikkona, joka ei arkaile tarttua maahanmuuton kaltaisiin kuumiin perunoihin. Jo poliittisen uransa alussa hän herätti kohua vaatimalla maahanmuuttajille kielitestejä.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallituksen integraatio- ja tasa-arvoministerinä Sabuni toimi vuodet 2006–2010 ja tasa-arvo- ja apulaisopetusministerinä vuosina 2010–2013. Viime vuodet hän on työskennellyt vastuullisuusjohtajana konsulttiyhtiö ÅF Pöyryssä.

Liberaalit saivat syyskuun 2018 valtiopäivävaaleissa 19 edustajaa. Eurovaaleissa toukokuussa 2019 puolue sai yhden europarlamentaarikon. Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) kesäkuun alussa julkaisemassa puoluekannatusmittauksessa liberaaleja tuki vain 3,7 prosenttia äänestäjistä. Tällä vaalikannatuksella puolue putoaisi valtiopäiviltä.