SPR:n Nuorten turvatalo päivystää Turun keskustassa läpi kesän – nuorten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa

Suomen Punaisen Ristin Turun Nuorten turvatalossa kävi viime vuonna vajaa 400 nuorta.

nuoret
anonyymit teinitytöt puhelimilla
Kuvituskuva. Kuva ei liity uutiseen.Matias Väänänen / Yle

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalo Turussa päivystää ympäri vuorokauden jälleen läpi kesän.

Turvataloon voi tulla kuka tahansa alle 21-vuotias tarvittaessa yöpymään tai vain keskustelemaan. Viime vuonna Turun turvatalossa kävi 377 nuorta, joista yli sata myös yöpyi talossa. Asiakasmäärät ovat olleet viime vuosina nousussa, kertoo Turun Nuorten turvatalon johtaja Marina Stubb .

– Nuoret, jotka tänne tulevat, ovat ihan laidasta laitaan. Osa tulee ihan keventämään sydäntään ja sitten on nuoria, joilla voi olla paljonkin ongelmia elämänhallinnasta mielenterveysongelmiin, kuvailee Stubb.

Kesälomat vaikeaa aikaa

SPR:n mukaan koulujen kesälomat voivat olla nuorille vaikeaa aikaa, sillä yksinäisyys ja perheiden köyhyys korostuvat. Turvatalossa yöpyneistä alaikäisistä nuorista kuitenkin valtaosa lähtee takaisin kotiin.

– Tyypillisesti alaikäinen tulee meille, kun kotona on vaikeaa ja riitaa huoltajien tai muun kotiväen kanssa. Autamme täällä jokaista ja vähintään kahdeksan nuorta kymmenestä palaa kotiinsa.

Stubb kertoo, että täysi-ikäiset nuoret taas ovat usein asunnottomia.

– Nuorten tilanne on usein haasteellinen. Ei voi välttämättä mennä vanhempiensa luokse enää, ei ole asuntoa, eikä opiskelu- tai harjoittelupaikkaa. Elämänhallinta voi ollla vaikeaa. Silloin autamme parhaamme mukaan ja lähdemme liikkeelle vaikka ihan selvittämällä nuoren kanssa eri tukihakemuksia Kelaan.

Turun lisäksi SPR:n turvataloja on Tampereella ja pääkaupunkiseudulla, yhteensä viisi. Ensimmäinen avattiin Helsinkiin 29 vuotta sitten. Turun turvatalo on toiminut 25 vuotta.