1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakolais- ja siirtolaisveneet

Kaksi siirtolaista on haettu avustuslaivasta Italiassa – alus odottaa edelleen lupaa Lampedusan satamassa

YK ja Euroopan komissio ovat vedonneet Italiaa päästämään aluksen ihmiset maihin.

Sea-Watch-aluksella on vielä 40 siirtolaista, kuva otettu 15. kesäkuuta. Kuva: EPA / Handout / Sea-Watch

Kaksi siirtolaista haettiin saksalaisesta Sea-Watch-aluksesta yöllä lääketieteellisistä syistä. Asiasta kertoi avustusjärjestö.

19-vuotias sairas mies ja tämän nuorempi veli haettiin pois aluksesta, joka ei ole saanut lupaa päästää ihmisiä maihin Lampedusan satamassa. Lampedusan saari sijaitsee Maltan ja Tunisia välissä Välimerellä.

Aluksessa on vielä 40 siirtolaista.

Laiva tuli viranomaisten kielloista huolimatta satamaan oltuaan merellä kaksi viikkoa. Aluksen kapteeni Carola Rackete kommentoi evakuointia.

Sea-Watch-aluksen kapteeni Carola Rackete. Kuva: EPA / Till M. Egen / Handout / Sea-Watch

– Me emme voi odottaa jokaisen laivalla olevan sairastuvan vakavasti ennen kuin Eurooppa tunnustaa heidän ihmisoikeutensa.

Rackete on sanonut olevansa valmis menemään vankilaan, jotta voi tuoda siirtolaisia turvaan.

Siirtolaisten siirrot mahdollisia?

Italian viranomaiset ovat nousseet laivaan ja yrittäneet rauhoitella laivalla olevia sillä, että ratkaisu olisi lähellä.

EU ja YK ovat vedonneet Italian hallitukseen, että se päästäisi siirtolaiset maihin aluksesta.

EU:n muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos sanoi torstaina Brysselissä, että aluksen tapausta yritetään ratkaista useiden jäsenmaiden kesken, jotta siirtolaiset voidaan siirtää muihin maihin, kunhan he ovat päässeet laivasta.

YK:n pakolaisjärjestön tiedottaja on ollut pahoillaan, että tilanne on mennyt tämänkaltaiseksi.

– Meriltä pelastaminen on vuosisatoja vanha traditio, johon velvoittavat merilait. Avustusjärjestöt ja alukset ovat pelastaneet tuhansia henkiä viime vuosina Välimerellä, BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiedottaja Charlie Yaxleyn kommentoineen.

Salvinin pää ei käänny

Italian sisäministeri, oikeistopopulisti Matteo Salvini ei kuitenkaan ole taipunut asiassa.

Hän julkaisi keskiviikkona videon, jossa hän ilmoitti, ettei salli yhdenkään siirtolaisen nousta aluksesta maihin ja uhkasi hälyttää poliisit paikalle. Hänen mukaansa aluksen piti matkata Maltalle.

Salvini on myös vaatinut, että alus otetaan haltuun ja avustustyöntekijät pidätettäisiin.

Sisäministeri Matteo Salvini kommentoi laivaa televisio-ohjelmassa 26. kesäkuuta. Kuva: Riccardo Antimiani / EPA

Huolimatta Salvinin tiukasta linjasta siirtolaisia tulee jatkuvasti Italiaan meriteitse. Italian sisäministeriön mukaan lähes 500 siirtolaista on saapunut Italian rannikolle viimeisten 16 päivän aikana.

Italian sisäministeri on myös yritetty saada tuomioistuimen eteen toiminnastaan siirtolaislaivojen estämiseksi. Viime viikolla yksi oikeusjuttu häntä vastaan raukesi.

Sea Watch 3 on ollut jumissa Välimerellä useasti. Vuodenvaihteessa yksi jupakka päättyi siihen, kun kahdeksan EU-maata, Italia mukaan lukien, suostui ottamaan vastaan osan laivaan pelastetuista.