1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. vesihuolto

Usean taloyhtiön kupariputket menivät piloille muutamassa vuodessa – syy jää mysteeriksi, asukkaat hävisivät oikeudessa

Vastaavia ennenaikaisia kuparisten käyttövesiputkien syöpymisiä on tapahtunut myös muualla Suomessa. 

Tampereen Haapalinnassa on jouduttu vaihtamaan muutaman vuoden ikäisiä kuparisia käyttövesiputkia komposiittiputkiin. Kuva: Antti Palomaa / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut tuomion Suomessa ainutlaatuisessa putkiriidassa. Tamperelaiset taloyhtiöt hävisivät riidan miljoonakorvauksista käräjäoikeudessa.

Neljä Haapalinnassa sijaitsevaa asunto-osakeyhtiötä vaati yhteensä 1,7 miljoonan euron korvauksia Tampereen Vedeltä muutaman vuoden ikäisten lämminvesiputkien rikkoutumisesta.

Vastaavia ennenaikaisia kuparisten käyttövesiputkien syöpymisiä on tapahtunut myös muualla Suomessa. Oikeutta haetaan myös Nurmijärvellä, jossa taloyhtiö haastoi rakennusyhtiön. Helsingin käräjäoikeuden mukaan tämä kiista on siirretty tuomioistuinsovitteluun, jonka istunto on syyskuussa 2019.

Tamperelaiset asunto-osakeyhtiöt joutuivat vaihtamaan kupariset käyttövesiputket komposiittiputkeen, koska putkissa oli kymmeniä syöpymiä. Putket rikkoi asianajaja Markku Sinivaaran mukaan pistekorroosio.

Asunto-osakeyhtiöt vetoavat, että vesi on aiheuttanut tämän korroosion.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin osoittamatta, että Tampereen Veden toimittama talousvesi olisi syynä yhtiöiden talojen putkistoissa ilmeneviin pistekorroosiovuotoihin.

Oikeuden mukaan putkivuotojen esiintyminen vain joissakin taloissa viittaa vahvasti muuhun syyhyn kuin veden ominaisuuksiin.

Vaatimukset vahingon korvaamisesta hylättiin. Taloyhtiöt joutuvat korvaamaan 87 000 euron oikeudenkäyntikulut yhteisvastuullisesti. Oikeus alensi oikeudenkäyntikuluja puoleen, koska taloyhtiöillä oli perusteltu syy nostaa kanne.

– Vaikka näyttö ei sittemmin ole oikeudenkäynnissä osoittautunut riittäväksi, on kantajilla ollut perusteltu syy nostaa oikeudenkäynti, jonka aikana on saatu lisää selvitystä asiaan, oikeus perustelee.

Oikeuden mukaan asukkaat joutuvat maksamaan aiheutuneet oikeuskulut vastikkeiden muodossa.

Putkivuodot alkoivat pian rakentamisen jälkeen

Syöpymisiä oli Tampereella yli kymmenessä talossa. Talot on rakennettu pääosin 2000-luvun alkupuolella. Putkivuodot alkoivat heti muutama vuosi rakentamisen jälkeen. Kaikki taloyhtiöt eivät hakeneet oikeudessa korvauksia.

Putkivuodoista kärsineet talot sijaitsevat lähellä Hyhkyn vedenottamoa. Tampereen Vesi kiisti oikeudessa, että putket olisivat rikkoutuneet Hyhkyn pohjavesilaitoksen veden takia.

– Tämä on tietysti periaatteellinen ja varmaan koko Suomen vesihuoltolaitosten kannalta merkittävä ja suurisuuntainen asia, Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokela sanoi oikeuskäsittelyn alkaessa toukokuussa Ylelle.

Onko syy piissä?

VTT on tutkinut satoja kupariputkia kymmeniltä asuinalueilta. Havintojen mukaan puhjenneiden putkien sisäpintaan on saostunut hauras piipitoinen kerros, joka korvaa kuparia suojaavan oksidikerroksen. Tämän vuoksi kupariputki voi syöpyä paikallisesti nopeasti.

Piitä on yleisesti Suomen pohjavesissä. Suurin mysteeri on se, miksi piipitoinen kerros syrjäyttää kuparin oksidikerroksen pääosin 2000-luvulla rakennetuissa taloissa.

Tamperelaiset taloyhtiöt vetosivat tähän VTT:n tutkimukseen. Vesilaitoksen mukaan piipitoinen kerros putkessa ei riitä selittämään syöpymistä.

Päivitetty 1.7.2019 klo 13:09: Nurmijärveläisen asunto-osakeyhtiön ja rakennusyhtiön välinen kiista on siirretty tuomioistuinsovitteluun.

Lue lisää:

Oikeus ratkoo ennenaikaisesti syöpyneiden kupariputkien mysteeriä: "Tämä on koko Suomen vesihuoltolaitosten kannalta merkittävä asia" (6.5.2019)

Tamperelaiset taloyhtiöt vaativat vesilaitokselta miljoonakorvauksia putkien syöpymisistä – vastaavia selittämättömiä tapauksia ympäri Suomea (29.1.2019)

Jatkuvat putkirikot veivät uskon hanaveteen Tampereen Haapalinnassa – ”Kannan juomavedet marketeista" (21.2.2018)