Hyppää sisältöön

Kevytkannabis saapui Viroon – Suomalaisturistin ei kannata ostaa tuliaisiksi Virossa laillisia tuotteita

Tallinnaan aukesi tänä keväänä ensimmäinen kevytkannabista myyvä kivijalkakauppa, ja lisää on perusteilla.

"Meillä käy kaiken ikäisiä asiakkaita", kertovat Sativa Storen kahvilassa työskentelevät Minna-Maria Amjärv (vas). ja Jasmine Kass. Kuva: Silja Massa

TALLINNA Tallinnan vanhaan kaupunkiin on ilmestynyt kauppa, jonka näyteikkuna on täynnä eläviä kannabiskasveja.

Pari kuukautta toiminnassa ollut Sativa Store on Viron ensimmäinen kevytkannabista myyvä kivijalkaliike.

Myynnissä on muun muassa hamppukasvin taimia, hamppukasvin siemeniä, hamppukasvin kukintoja sekä hamppuproteiinia.

Viroon on perustettu lyhyessä ajassa useita kevytkannabistuotteita myyviä kivijalkaliikkeitä. Kuva: Silja Massa

– Nämä ovat täysin laillisia kevytkannabistuotteita, joilla ei ole päihdyttävää vaikutusta, kertoo toinen yrityksen perustajista, Marko Hammerberg.

Ostajia riittää

Hammerberg pyörittää yritystä puolisonsa Minna-Maria Amjärvin kanssa.

Kauppa on käynyt vilkkaammin kuin yrittäjät uskalsivat toivoakaan.

– Asiakaskuntamme on laaja. Täällä käy nuoria ja vanhoja, virolaisia ja ulkomaalaisia. Moni tulee tänne lasten ja lemmikkien kanssa. Suomalaisturisteja käy paljon, Hammerberg kertoo.

Marko Hammerberg on toinen Sativa Store -kevytkannabiskaupan perustajista. Kuva: Silja Massa

Pari viikkoa sitten yritys avasi jo toisen toimipisteensä Tallinnaan, Balti Jaama Turg -kauppahallin viereen. Kyseessä on kahvilan ja kaupan yhdistelmä, jossa myydään muun muassa kevytkannabista sisältäviä leivonnaisia ja juomia.

Kahvilan tiskin takana asiakkaita palveleva Minna-Maria Amjärv kertoo idean kevytkannabisyrityksen perustamisesta syntyneen pariskunnan yhteisellä Miamin-reissulla.

– Miamissa kevytkannabiskauppoja ja -kahviloita oli joka puolella. Sain siellä kevytkannabisöljystä apua oman terveyteni hoitoon. Päätimme kokeilla, menestyisikö samanlainen yritys Tallinnassakin. Vaikuttaa siltä, että menestyy.

Mikä kevytkannabis?

Kevytkannabiksella tarkoitetaan hamppukasvin kukintoa, joka sisältää vain pienen määrän päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä.

Virossa on laillista myydä kevytkannabistuotteita, joiden THC-pitoisuus on alle 0,2 prosenttia. Tuotteet saavat kuitenkin sisältää runsaammin kannabidiolia eli CBD:tä. Se ei päihdytä, mutta sillä kerrotaan olevan rentouttava ja rauhoittava vaikutus.

Sativa Storen asiakkaat etsivät Marko Hammerbergin mukaan kaupan tuotteista apua esimerkiksi stressiin ja uniongelmiin.

Kevytkannabiksella kerrotaan olevan rauhoittavia ja rentouttavia vaikutuksia. Kuva: Silja Massa

Joidenkin lähteiden mukaan CBD:stä voi saada avun vaikeisiinkin vaivoihin kuten krooniseen kipuun, ahdistukseen, masennukseen ja epilepsiaan. Kattavaa tutkimusta vaikutuksista ei ole kuitenkaan tehty.

"Ei kannata huudella isän olevan kannabisalalla"

Kun kevytkannabisyrittäjä Indrek Suve ajaa kotikaupungissaan Viljandissa yrityksensä autolla, jonka kyljessä lukee isolla Kanep eli Kannabis, ohikulkijoiden päät kääntyvät.

Moni katsoo oudoksuen, paheksuenkin.

Vaikka Suven vuonna 2018 perustama verkkokauppa CBD.ee myy Sativa Storen tavoin laillisia kevytkannabistuotteita, jotka eivät päihdytä, kevytkannabikseen kohdistuu Virossa paljon ennakkoluuloja.

– Olen sanonut pojalleni, ettei kannata huudella koulussa kovaan ääneen isän työskentelevän kannabisalalla, Suve kertoo yrityksen toimistolla Viljandissa.

CBD.ee -verkkokaupan perustajan Indrek Suven autoa katsotaan Viljandissa usein oudoksuen. Kuva: Silja Massa / Yle

Suve uskoo, että kevytkannabikseen kohdistuvat ennakkoluulot vähenevät sitä mukaa, kun ihmiset ymmärtävät psykoaktiivisen, päihdyttävän kannabiksen ja kevytkannabiksen olevan täysin eri asioita.

Suven verkkokaupan suosituimpia tuotteita ovat kosmetiikkatuotteet kuten kosteusvoiteet ja kasvoseerumit. Lisäksi verkkokaupasta saa muun muassa superfoodeja, teetä, suklaata, kevytkannabiksen kukintoja sekä CBD-hasista. Tyypillinen asiakas on noin 25–40-vuotias terveystietoinen nainen.

Tuotteiden kysyntä on Suven mukaan kasvussa. Syyksi hän veikkaa maailmanlaajuista terveysbuumia.

– Ihmiset huolehtivat hyvinvoinnistaan entistä paremmin ja ovat kiinnostuneita tuotteista, jotka edistävät terveyttä ja hyvää oloa.

Virossa luontaistuotteiden ja yrttien käytöllä on pitkät perinteet, mikä saattaa Suven arvion mukaan myös madaltaa asiakkaan kynnystä kokeilla kevytkannabista.

– Hamppua on viljelty Virossa satojen vuosien ajan moniin eri tarkoituksiin, ja Viro on nykyäänkin Euroopan toiseksi suurin hampun kasvattaja Ranskan jälkeen, Suve sanoo.

Lainsäädäntö on monimutkaista – ja muuttuu jatkuvasti

Virossa CBD:tä sisältävien tuotteiden myynti ja markkinointi lääkkeenä on kielletty, mutta ravintolisänä niitä saa myydä.

Tässä Viron lainsäädäntö poikkeaa merkittävästi Suomen lainsäädännöstä. Suomessa CBD luokiteltiin tämän vuoden alkuun saakka lääkeaineeksi, johon ei voi saada reseptiä kuin poikkeustapauksissa.

Tammikuussa tilanteeseen tuli muutos, kun Euroopan komissio luokitteli CBD:n koko EU:n alueella uuselintarvikkeeksi, jonka myyntiin tarvitaan uuselintarvikelupa.

Kevytkannabista saa myydä Virossa ravintolisänä mutta ei lääkkeenä. Kuva: Silja Massa

Koska luvan saaminen on pitkä prosessi, Suomessa CBD:tä sisältäviä tuotteita ei tällä hetkellä saa myydä missään muodossa.

Virossa uuselintarvikelupa sen sijaan vaaditaan ainoastaan kevytkannabistuotteiden valmistajilta. Koska Sativa Store ja CBD.ee eivät itse valmista tuotteitaan, vaan tilaavat ne valmistajilta, niiden ei ole tarvinnut anoa uuselintarvikelupaa.

Indrek Suve kertoo, että alan yrittäjän suurin haaste on pysyä muuttuvien säädösten perässä.

– Seuraan ja tarkkailen jatkuvasti valmistajia, joilta tilaan tuotteita, ja yritän pysyä perillä uusista lakimuutoksista, hän sanoo.

Eri maissa on eri säännöt

Suurin osa sekä CBD.ee:n myymistä tuotteista tulee Viron ulkopuolisista EU-maista kuten Puolasta ja Italiasta sekä EU:n ulkopuolisesta Sveitsistä. Jokaisessa maassa lainsäädäntö on hieman erilainen.

– Tutkin tarkasti jokaisen tuotteen, jonka otan myyntiin ja varmistan, että se täyttää sekä EU:n ja Viron säädökset ja sertifikaatit, Indrek Suve kertoo.

Samaa sanovat myös Sativa Storen perustajat Hammerberg ja Amjärv. Heidän tuotteensa tulevat Sveitsistä, Italiasta, Itävallasta ja Hollannista.

Suomen lainsäädäntö on virolaisille kevytkannabisyrittäjille melko tuntematon.

– Suomen markkinat kiinnostavat, mutta en halua suunnata sinne ennen kuin olen ottanut kunnolla selvää maan säädöksistä kevytkannabiksen suhteen, Indrek Suve sanoo.

Tällä hetkellä kevytkannabiksen maahantuonti Suomeen voidaan tulkita huumausainerikokseksi.

Marko Hammerbeg kertoo kuulleensa, että Sativa Storen myymiä tuotteita on takavarikoitu Suomen tullissa.

Sativa Store on yksi Tallinnan kevytkannabistuotteita myyvistä kaupoista. Kuva: Silja Massa

– Kehotan kaikkia suomalaisasiakkaitamme nauttimaan meiltä ostamansa tuotteet täällä Viron puolella. Huumekoirat eivät haista eroa päihdyttävän kannabiksen ja kevytkannabiksen välillä, Hammerberg sanoo.

Suomalaisturistin ei siis kannata ostaa Tallinnan-reissultaan tuliaisiksi kevytkannabistuotteita, vaikka ne ovatkin Virossa laillisia.

Poltettavia kevytkannabistuotteita koskee tupakkalaki

CBD.ee ja Sativa Store eivät markkinoi myymiään kevytkannabiksen kukintoja tai CBD-hasista tupakan tavoin poltettavina tuotteina. Sen sijaan niitä suositellaan käytettäväksi aromaterapeuttisesti, esimerkiksi suitsukkeiden tapaan hyörystäen.

Viron poliisi kertoo, että poltettavien kevytkannabistuotteiden myyntiä varten pitää tehdä ilmoitus Euroopan komission tupakkatuotteita koskevaan infoportaaliin. Sen jälkeen niitä saa kaupitella Virossa tavallisen tupakan tavoin.

Poltettavia kevytkannabistuotteita koskee Viron tupakkalaki, jonka mukaan polttaminen on sallittua yli 18-vuotiaille sellaisissa ulkotiloissa, joissa tupakointia ei ole kielletty.

– Mikään virallinen taho Virossa ei tietääkseni tällä hetkellä myy poltettavia kevytkannabistuotteita, sanoo Mart Kalvet Viron lääkekannabisyhdistyksestä.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että käyttäjät silti polttavat ostamiaan CBD-hasista ja -kukintoja.

Koska kevytkannabiksen polttamista ei ole kielletty laissa, polttelija ei tee rikosta sytyttäessään sätkän palamaan.

Poliisilla on kuitenkin oikeus takavarikoida polttelijan sätkä ja toimittaa se tutkittavaksi, mikäli epäilee sen sisältävän kevytkannabiksen sijasta päihdekannabista.

Kevytkannabisbuumi laajenee

Ennen Sativa Storen avautumista CBD-tuotteita on saanut ostaa Virossa parista verkkokaupasta, muutamista luontaistuotepuodeista sekä joistakin apteekeista ilman reseptiä.

Sativa Storen konttikahvilassa tarjoillaan muun muassa kevytkannabisleivonnaisia ja -teetä. Kuva: Silja Massa

Kevytkannabikseen erikoistunutta liikettä, johon voi kävellä sisään, ei Virossa ole kuitenkaan ennen ollut.

– Alan kehitystä ovat jarruttaneet ihmisten ennakkoluulot ja pelot. Toivottavasti meidän esimerkkimme rohkaisee muitakin kauppiaita avaamaan kevytkannabiskauppoja Viroon, Minna-Maria Amjärv sanoo.

Yksi Sativa Storen ensimmäisistä kilpailijoista lienee Indrek Suve. Suven yritys myy kevytkannabistuotteita toistaiseksi vain verkossa, mutta hän suunnittelee avaavansa pian kaksi kiviljalkakauppaa, toisen Tallinnaan, toisen Tarttoon.

Kevytkannabisalan tulevaisuus Virossa näyttää Suven mielestä lupaavalta.

– Unelmoin siitä, että kevytkannabiksen ostaminen muuttuu Virossa pian yhtä luonnolliseksi kuin C- tai D-vitamiinin ostaminen.

Lue myös:

.
.