Kiinalaisten lentoyhtiöiden Euroopan valloitus on täydessä käynnissä – "Helsinki-Vantaasta tulee meille erittäin tärkeä solmukohta"

Kiinalainen Juneyao Airlines aloitti päivittäiset lennot Helsinki-Vantaan ja Shanghain välillä.

matkailu
Juneayao Airlines Helsinki-Vantaalla ensilento
Juneao Airlines lentää päivittäin Helsinki-Vantaalle Boeing 787-9 Dreamliner -koneilla. Ensimmäistä lentoa juhlistettiin vesisuihkuin.Aleksi Hämäläinen / Finavia

Kiinalaisen Juneyao Airlinesin matkustajakone laskeutuu Helsinki-Vantaan kentälle puolitoista tuntia etuajassa. Koneen matkustajista valtaosa jatkaa Euroopan lennoille.

– Olen läpikulkumatkalla, mutta ennen jatkolentoa ehdin käymään tutustumassa Helsinkiin, sanoo ensilennolla Shanghaista tullut Shij Ze Xu.

Juuri tällaisten matkustajien varaan Juneyao laskee reitin suosion perustuvan.

– Helsinki-Vantaasta tulee meille erittäin tärkeä solmukohta, sen kautta matkustajat voivat jatkaa edelleen Eurooppaan, sanoo Juneyao Groupin hallituksen puheenjohtaja Wang Junjin.

Vuonna 2006 perustettu Juneyao Airlines on osa yksityistä kiinalaista Juneaya Grouppia, joka on yksi Kiinan sadasta suurimmasta yrityksestä.

Juneyao Air ensilento Helsinki-Vantaa
Juneayao Airlinesin tuloa juhlittiin Helsinki-Vantaalla muun muassa yhteiskuvalla. Jari Tanskanen / Yle

Lentoyhtiö valitsi Helsinki-Vantaan ensimmäiseksi kohteekseen Euroopassa. Vuodessa yhtiö arvioi kuljettavansa Shanghain ja Helsinki-Vantaan välillä 200 000 matkustajaa.

– Meidän on joskus tarkoitus laajentaa muihin kohteisiin Euroopassa, mutta ainakin aluksi tutkimme markkinoiden kehittymistä Helsinki-Vantaalta käsin, sanoo Wang Junjin.

Juneyao Airlines on jo toinen tänä vuonna Helsinki-Vantaalle lennot aloittanut kiinalaisyhtiö. Aiemmin lennot aloittanut Tibet Airlines lentää Jinaniin.

Kiinan ja Helsinki-Vantaan välisille lennoille on tulossa pian kolmaskin yhtiö, sillä Sichuan Airlines hakee parhaillaan Kiinan ilmailuviranomaiselta liikennöintioikeuksia Chengdun ja Helsinki-Vantaan väliselle reitille.

– Tavoite on, että lennot voisivat alkaa loppusyksystä, sanoo johtaja Joni Sundelin.

Viime vuonna Suomen ja Kiinan välisillä lennoilla matkusti 830 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan myös Hongkongin reitillä kulkeneet matkustajat. Tänä kesänä Helsinki-Vantaan ja Kiinan välillä lennetään ennätykselliset 51 viikkovuoroa.

Kiinalaiset lentoyhtiöt laajentuvat Eurooppaan

Kiinalaisilla lentoyhtiöillä on käynnissä Euroopan valloitus, sillä yhtiöt haluavat saada osansa kiinalaisten kasvavasta matkailusta. Tänä vuonna jo 12 kiinalaisyhtiötä lentää mannertenvälisiä kaukoreittejä, kun pari vuotta sitten yhtiöitä oli vain neljä.

Juneyao Airlines Helsinki-Vantaa Boeign 787
Kiinalaiset lentoyhtiöt lentävät Eurooppaan uudella kalustolla. Juneyao Airlines lentää Helsinki-Vantaalle Boeing 787-9 Dreamliner -koneilla.Jari Tanskanen / Yle

Uudet lentoyhtiöt ovat haluttuja asiakkaita eurooppalaisilla kentillä. Kevään aikana useimpien Euroopan lentoasemien edustajia on kiertänyt ahkerasti kolkuttelemassa ovia kiinalaisten lentoyhtiöiden pääkonttoreilla, joukossa myös Finavian edustajat.

– Kyllä tässäkin prosessissa Juneyaosta kilpaili monta lentoasemaa. Tiedämme, että siellä oli monen naapurikentän edustajia, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Joni Sundelin.

Finavialle kiinalaismatkustajat ovat toivottuja asiakkaita, sillä monilla on jatkolento muualle Eurooppaan. Vaihtomatkustaja merkitsee suurempaa tuloa lentoasemalle.