Itä-Suomen poliisin puhelinpalvelussa ollut jo pidempään pahoja ongelmia – "Kannattaa tulla asemalle"

Poliisipäivystykset Kuopiossa ja Joensuussa ovat ruuhkautuneet niin pahoin, ettei poliisi ehdi enää vastata kansalaisten puheluihin.

poliisi
Poliisi.
Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen poliisin päivystysnumerot ovat olleet viime aikoina niin tukossa, etteivät soitot mene läpi lainkaan.

Yle soitti viime viikolla useita kertoja sekä Kuopion että Joensuun poliisin päivystysnumeroihin, mutta ei tavoittanut poliisia yhdelläkään soitolla. Soitto meni joka kerta jonoon, minkä jälkeen automaatti ilmoitti, ettei puhelua voida käsitellä ja katkaisi puhelun.

Rikosylikomisario Kalle Toivanen Itä-Suomen poliisista pahoittelee tilannetta ja sanoo, että se on poliisin tiedossa. Toivasen mukaan ongelmat ovat jatkuneet jo pidempään, sillä henkilökuntaa on liian vähän.

– Etenkin nyt, kun iso osa porukasta on lomalla, niin soittoihin ei yksinkertaisesti ehdi kukaan vastaamaan. Jos resursseja olisi enemmän, niin toki palvelisimme kansalaisia paremmin myös puhelimessa.

Palvelua ainakin kasvokkain

Toivanen muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi rikosilmoituksen voi nykyään tehdä myös verkossa.

Mikäli kansalainen kaipaa poliisilta lähinnä neuvoa, varmin keino tavoittaa virkavalta on saapua itse asemalle.

– Joudumme priorisoimaan yhteydenottoja niin, että ainakin fyysisesti asemalle saapuneet asiakkaat saataisiin palveltua, Toivanen sanoo.

Poliisin päivystysnumero ei ole tarkoitettu akuutteja hätätilanteita varten, vaan hätätapauksissa kansalaisia kehoitetaan soittamaan yleiseen hätänumeroon 112.