1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin elokuvia kuvataan: Helsinki toimii näyttämönä useammin kuin ehkä tiesit – "Täytyy olla tarkkana, ettei sijoita vääränlaista puustoa väärään paikkaan"

Kesän keskellä kuvataan jälleen useita elokuvia, joista helsinkiläiset voivat tunnistaa lähiseutunsa esittämässä aivan muita paikkoja Suomessa.

elokuvat
Elokuvan Heinähattu ja Vilttitossu kuvauspaikka.
Tapanilan seutu on vahvasti esillä ensi helmikuussa ilmestyvässä Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvassa. Matti Myller / Yle

Tuotantoyhtiöt pysyvät pääkaupungissa erityisesti taloudellisista syistä, mutta myös siksi, että se on suomalaisen arkkitehtuurin myötä mahdollista.

Kaikista otollisin kuvausalue elokuville ja sarjoille on Helsingin kantakaupungista itään. Tämä johtuu siitä, että kuvauskalustoa vuokraavat isot yritykset sijaisevat molemmat Roihupellon teollisuusalueella, ja kaluston kuljettaminen on pois kuvausajasta tai maksaa lisää.

Itäinen Helsinki on suosiossa budjettien takia

Tiukat budjetit vaikuttavat myös laajemmin siihen, että Suomessa kuvataan draamatuotannot pääosin oikeissa asunnoissa ja paikoissa.

Elokuvaa kuvataan.
Ohjaaja Taneli Mustosen uuteen Se Mieletön Remppa -elokuvaan löydettiin kuvauspaikaksi vihtiläinen omakotitalo.Matti Myller / Yle

Studiokuvaaminen on lavastamisen takia kallista. Käytännössä täytyisi olla sarja, jota tehdään monta kautta, jotta olisi järkevää rakentaa pysyvät lavasteet studioon.

Otollisia paikkoja asunnoille ovat tämän myötä juuri Herttoniemen lähialueet ja muu Itä-Helsinki. Vastaavasti esimerkiksi Espoossa kuvataan juuri tämän takia aika vähän, sillä logistiikan siirtäminen sinne vaatii huomattavasti enemmän työtä.

– Herttoniemestä voisi vetää ympyrän viiden kilometrin säteellä, jossa on kuvattu hyvin paljon. Yksikin omakotitalo sieltä löytyy, jossa on järjestetty ainakin 300 kuvauspäivää, kuvauspaikkajärjestelijänä työskennellyt Timo Lahtinen muistaa.

Etuna on, että Herttoniemen alue on asuntokannaltaan hyvin monipuolinen. Läheltä löytyy pientaloja, kerrostaloja eri aikakausilta ja maalaismaisemaa jo ennen Kehä 3:a.

Toimintaa elokuvan kuvauspaikalla.
Se Mieletön Remppa -elokuvan kuvauksiin haluttiin paikka, joka voisi löytyä lähes mistä vain esikaupunkialueelta.Matti Myller / Yle

Luontokuvatkin täytyy saada Helsingin läheltä

Yksi selkeä hyvin usein Helsingissä käytetty ja elokuvantekijöiden puheissa liian tunnistettavaksi mielletty alue on Puu-Käpylä. Alueella on kuvattu todella paljon, mutta nykyään useat tuotantoyhtiöt välttävät paikan käyttöä.

Helsingin ja sen lähiseutujen käyttö kuvauspaikkana ei rajoitu ainoastaan urbaaneihin alueisiin, vaan myös luontokohteiden halutaan löytyvän pääkaupunkiseudulta.

Elokuvan Heinähattu ja Vilttitossu kuvauspaikka.
Pelkkä kuvakulman vaihto voi olla elokuvan kuvauksissa iso työ.Matti Myller / Yle

Esimerkiksi Sipoonkorven metsä toimii kainuulaisena hirvimetsänä elokuvassa Jättiläinen tai Heinähatun ja Vilttitossun retkipaikkana ensi vuonna ilmestyvässä lastenelokuvassa. Paikka Heinähatun ja Vilttitossun kalaretkelle taas löytyi Laajasalosta.

– Luontokohteita valittaessa täytyy olla tarkkana siitä, ettei sijoita esimerkiksi vääränlaista puustoa väärään paikkaan. Merenrantaa ei tämän takia voi käyttää kuvaamaan järven rantaa, Lahtinen kertoo.

Jos joudutaan lähtemään Helsingin ulkopuolelle, on rajana etäisyys, jonka jälkeen tuotannon työntekijöille täytyisi maksaa palkan päälle päivärahaa matkojen vuoksi.

Toimintaa elokuvan kuvauspaikalla.
Se Mieletön Remppa -elokuvassa käytetyn pientalon vastaparina tulee olemaan kartano, johon elokuvan henkilöt muuttavat. Kartanoon sijoittuva osa kuvataan Virossa.Matti Myller / Yle

Nämä realiteetit näkyvät esimerkiksi kuvauspaikkajärjestelijänä pitkään toimineen Pauli Kairismaan juuri työstämässä elokuvassa.

Kuvausvaiheessa oleva ja vielä nimeämätön road movie -tyyppinen elokuva, joka sijoittuu Kolin ja Helsingin välille, on kuvattu Uudellamaalla. Kolille sijoittuva lapsuudenkoti löytyy Helsingistä ja ulkokohtauksissa on menty pisimmillään Lohjalle kuvaamaan.

Kuvauspaikan täytyy sopia yksityiskohdiltaan käsikirjoitukseen

Isoimmat tuotannot ovat erityisesti tarkkoja kuvauspaikoista. Asunnosta tai paikasta täytyy löytyä tietyt tarkkaan määritellyt yksityiskohdat, jotta käsikirjoituksen visio on mahdollista toteuttaa.

Heinähatussa ja Vilttitossussa kuvataan pihalle sijoittuvat kohtaukset ja sisäkohtaukset eri paikoissa. Ulkokohtauksia kuvattiin Tapanilassa kesäkuussa.

Elokuvan kuvauspaikka.
Tapanilalaisen puutalon pihan idylli sopi esittämään Heinähatun ja Vilttitossun kotitalon ulkopuolta.Matti Myller / Yle

Ohjaajan visio on tärkein ohjenuora

Tapanila on muutenkin vahvasti läsnä elokuvassa, sillä ohjaajan Lenka Hellstedin mielestä kylämäinen miljöö sopi elokuvaan hyvin.

Hyvää kuvauspaikkaa ei voi ennakkoon määrittää, sillä vaatimukset tulevat aina tuotannolta käsikirjoitukseen ja ohjaajan näkemyksiin perustuen.

Elokuvaohjaaja Lenka Hellstedt elokuvan kuvauspaikalla.
Ohjaaja Lenka Hellstedt ja tuottaja Anni Pänkäälä pitävät huolen, että käsikirjoituksen visio toteutuu myös kuvauksissa.Matti Myller / Yle

Asunnon täytyy toimia ulkonäön ja käytännöllisyyden puolesta

Asunnoista katsotaan yleensä ulkopuolta, sisustusta ja huoneiden kokoa. Sisällä kuvauskaluston täytyy mahtua haluttuihin paikkoihin. Joskus toiveet voivat olla hyvinkin yksityiskohtaisia, liittyen esimerkiksi ikkunoiden ilmansuuntiin.

Kuvauspaikkajärjestäjät luottavat etsinnöissä paljon omiin valmiisiin tietoihin. Kokeneella kuvauspaikkajärjestäjällä Timo Lahtisella on esimerkiksi oma vuosien saatossa karttunut kuva-arkisto, johon hän turvautuu ensimmäisenä.

Monitori elokuvan kuvauspaikalla.
Kuvien rajaus on tarkkaa varsinkin Heinähatun ja Vilttitossun kaltaisessa elokuvassa. Kuvauspaikan ympäristö ei saa näkyä liikaa.Matti Myller / Yle

– Luotan mieluiten omaan arkistooni. Kiinteistövälittäjien kautta kuvauspaikkoja hankkiessa ongelmana on omistajan vaihtuminen, jos asunnon käyttöä kartoitetaan pidemmän ajan päähän, Lahtinen pohtii.

Muita tapoja on suora yhteydenotto asukkaisiin postin tai taloyhtiöiden Facebook-ryhmien kautta. Myös kiinteistövälityspalvelut ovat kuvauspaikkajärjestäjille suuri apu, etenkin jos tarvitaan kuvauspaikka nopeasti.

Kiihtynyt asuntorakentaminen vie kuvauspaikkoja pois

Ihmiset ovat järjestäjien mukaan usein kiinnostuneita vuokraamaan asuntonsa elokuvien tai sarjojen kuvauksiin. Haasteena voivat kuitenkin olla varakkaammat omakotitalojen omistajat, joille myöskään vuokraamisesta saatu raha ei ole merkittävä houkutin.

Paljon kulutettuja kuvauspaikkoja Helsingissä ovat esimerkiksi Pohjolan entinen Munkkivuoressa sijainnut pääkonttori ja VR:n vanhat hallit Pasilassa.

Kuvauspaikkajärjestäjä Pauli Kairismaa harmitteleekin sitä, että nyt useita kuvauskäyttöön otollisia rakennuksia puretaan asuntojen rakentamisen tieltä. Näin käy VR:n halleille Pasilan rakentumisen myötä ja GWS:n teollisuushallille Herttoniemessä

Varusteita elokuvatyöntekijän vyöllä.
Se Mieletön Remppa -elokuvan kuvauksissa oli työkielenä englanti, koska tuotannossa oli väkeä useasta maasta.Matti Myller / Yle

Kuvauskaupunkeina Helsinkiä haastavat tällä hetkellä eri tavoin Turku ja Tallinna. Turussa kuvaamista helpottaa paikallinen elokuvakomissio ja heidän tarjoamansa tuki ja apu tuotannolle.

Tallinnassa taas on saatavilla edullisempaa työvoimaa ja mahdollisuus saada tuotantotukea myös Virosta.

Oletko löytänyt elokuvista tuttuja helsinkiläisiä paikkoja esittämässä aivan muuta? Osallistu keskusteluun keskiviikkona kello 22 saakka.

Lue seuraavaksi