Hyppää sisältöön

Sateenkaariväen ympärille syntynyt Querelle-festivaali jättänyt palkkioita maksamatta, artistit ymmällään: "Jotain mennyt pahasti pieleen"

Festivaalin järjestäjä yrittää paraikaa löytää rahoitusta, jotta palkkiot voitaisiin maksaa.

Querelle-festivaaleilla esiintyi muun muassa vietnamilaistaustainen Betty Fvck. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Tänä keväänä ensimmäistä kertaa Helsingissä järjestetty seksuaalivähemmistöjen festivaali Querelle on taloudellisissa vaikeuksissa.

Kaksi kuukautta tapahtuman järjestämisen jälkeen osa artisteista ei ole vieläkään saanut maksuja esiintymisistään.

Muun muassa drag-taiteilija Marko Vainio ei ole saanut esiintymispalkkiotaan.

– Kyllä tässä joku on pahasti mennyt pieleen. Jos kassassa olisi rahaa, niin kyllä ne laskut olisi maksettu, Vainio sanoo.

Järjestäjä myöntää, että kassa on tyhjä

Queer-, homo-, trans- ja drag-kulttuurien ympärille järjestetyn festivaalin järjestäjä Jaakko Parkkari myöntää, että kaikkia palkkoja ei ole pystytty maksamaan. Festivaali jäi Parkkarin mukaan noin tuhannella henkilöllä kävijätavoitteestaan.

– Ensimmäinen vuosi on aina vaikea, sillä kaikki perustuu olettamuksiin. On vaikea arvioida, kuinka paljon tulee ihmisiä ja kuinka paljon saadaan apurahoja ja sponsoreita.

Parkkari myöntää, että kassa on nyt tyhjä. Juuri tänään hän kertoo olleensa neuvottelemassa festivaaleille lisää rahoitusta, jotta kaikki laskut saataisiin maksettua ja seuraavaa vuotta päästäisiin suunnittelemaan.

– Pyrimme nyt laajapohjaisesti löytämään apurahoja, yhteistyökumppaneita ja yksityistä rahaa. Selvitystyö on kesken.

"Kutsuvieraat eivät saaneet ilmaisia juomia ja ruokia"

Querelle-festivaali järjestettiin huhtikuun lopussa Vallilan konepaja-alueella sijaitsevalla yli satavuotiaalla The Train Factorylla.

Esiintyjänä festivaaleilla olleen Marko Vainion mukaan paikalla oli paljon vapaalipulla sisään tulleita. Vainio sanoo jo silloin ihmetelleensä, miten festivaali voi olla kannattava.

Parkkari kiistää nämä väitteet.

– Artisteilla ja osalla henkilökuntaa oli rannekkeessa saldo, joilla sai lämpimän aterian ja muutaman juoman. Lisäksi oli jonkin verran kutsuvieraita, että mahdollisimman moni pääsi tutustumaan tapahtumaan varsinkin näin ensimmäisenä vuotena, mutta ei näissä kutsuvierasrannekkeissa ollut mitään ilmaisia juomia tai ruokia.

– Se menee aina juuri näin, että kun tulee tappiollisia vuosia, huhut lähtevät liikkeelle rikkinäisen puhelimen tavoin. Mutta ei tuo pidä paikkaansa, Parkkari sanoo.

Festivaalille toivottu jatkoa

Tappiota lukuun ottamatta tapahtuma onnistui Parkkarin mukaan muutoin hyvin.

– Se sai paljon hyvää palautetta, ja sille on toivottu jatkoa.

– Tämä on kovin ikävä tilanne artisteille. Mutta kaikkemme tehdään, että pääsemme kuiville ja kaikki saavat sen minkä kuuluu, Parkkari sanoo.

Hänen mukaansa Querellen konsepti on ainutlaatuinen.

– Tulevaisuus sinänsä näyttää lupaavalta, kunhan tästä kuopasta päästään ylös. Uskon, että tämä voisi olla ihan järkevää liiketoimintaa sen jälkeen.

Lue myös: