EU-komissio: Helsingin Bussiliikenne sai laitonta tukea kaupungilta, nyt yli 54 miljoonaa euroa pitää periä takaisin

Helsingin Bussiliikenteen nykyinen omistaja sekä kaupungin kansliapäällikkö eivät kommentoineet ratkaisua perjantai-iltapäivällä.

Helsingin bussiliikenne
HSL:n bussi
Helsingin kaupunki myi Helsingin Bussiliikenteen Koiviston Autolle vuonna 2015. EU-komission päätöksen perusteella uusi omistaja saa lainojen maksut vastuulleen.Antti Kolppo / Yle

EU-komissio julkaisi tänään perjantaina päätöksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Helsingin Bussiliikenne Oy eli HelB on saanut laittomia tukia kymmeniä miljoonia euroja. Kyse on Helsingin kaupungin omalle tytäryhtiölleen 2000-luvun alusta vuoteen 2012 välillä myöntämistä lainoista.

Komissio tulkitsi, että bussiyhtiölle myönnetyt lainat vääristivät kilpailua ja antoivat epäreilun edun kilpailijoihin nähden siinä määrin, että tapaus rikkoi EU:n valtionavun sääntöjä. Seurauksena komission mukaan nämä rahat, 54,2 miljoonaa euroa, tulee nyt periä takaisin.

Komissio aloitti asiasta tutkinnan vuonna 2016. Taustalla oli komissiolle vuonna 2011 tullut kilpailevan yhtiön Nobinan valitus, jossa väitettiin, että Helsingin Bussiliikenteelle myönnetyt lainat eivät olleet markkinaehtojen mukaisia ja sisälsivät valtiontukea.

Komission tutkinta on nyt tullut siihen päätökseen, että yksikään yksityinen taho ei olisi myöntänyt lainaa samoilla ehdoilla, kuten hyvin matalalla korkotasolla. Lisäksi komission mukaan HelB kärsi lainan myöntöaikaan huomattavista taloudellisista vaikeuksista, jolloin yksityisillä markkinoilla sille ei olisi myönnetty vastaavilla ehdoilla lainaa.

Helsingin Bussiliikenne oli kaupungin omistama yhtiö, joka kuitenkin myytiin Koiviston Auto Oy:lle vuonna 2015. Komission päätöksen mukaan uusi omistaja on velvollinen maksamaan perittävät rahat.

Yle soitti Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlinille. Hän ei vielä perjantaina iltapäivällä ollut kuullut päätöksestä ennen puhelua eikä siksi kommentoinut asiaa.

Myöskään Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna ei ollut vielä kuullut, että tutkinnasta on tullut päätös.

Kuluttaja- ja kilpailuvirastokaan ei ota kantaa tapaukseen. Kilpailuyksikön johtajan Valtteri Virtasen mukaan virastolla ei ole toimivaltaa valtiontukien valvontaan, vaikkakin toteaa, että ne voivat yleisesti ottaen kilpailua joissakin tapauksissa vääristää.