Ranskassa rikkoutui ensin kaikkien aikojen helle-ennätys – lämpötila hipoo jo 46 astetta

Kuumuus on vaatinut kuolonuhreja Ranskassa ja Espanjassa.

helle
Nainen juo vettä Toledossa.
Nainen juo vettä kuumuuden vaivaamassa Toledossa Espanjassa.Angeles Visdomine / EPA

Ranskassa kansalliset lämpöennätykset ovat paukkuneet perjantain aikana jo useasti maan eteläosassa. Ranskan ilmatieteellisen laitoksen mukaan elohopea ylsi iltapäivällä ennätykselliseen 45,9 asteeseen Gallargues-le-Montueuxissa Etelä-Ranskassa. Aiemmin iltapäivällä lämpötila nousi 45,1 asteeseen Villevieillen kunnassa. Aiempi ennätys oli 44,1 astetta Montpellierin alueella elokuussa 2003.

Suuri osa Eurooppaa on kärsinyt koko viikon kovasta helteestä. Ranskan ilmatieteenlaitos on julistanut korkeimman kuumuuteen liittyvän hälytystilan neljällä eteläisellä hallintoalueella Marseillesta Montpellieriin.

Espanjassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut kuumuuteen Europa Press -uutistoimiston mukaan. Neljä ihmistä on hukkunut Ranskassa paettuaan hellettä veteen. Ranskassa myös 6-vuotias lapsi loukkaantui vakavasti, kun rikotusta palopostista suihkusi vettä kovalla paineella.

Ihmiset jäähdyttelevät
Pariisissa vilvoitusta on etsitty suihkulähteistä.AOP

Viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia varovaisuuteen.

Helleaalto lisää saasteita ja ruuhkauttaa sairaaloita. Ranskassa neljä tuhatta koulua on suljettu helteen takia. Kouluvuoden loppua juhlistavat karnevaalit on peruttu. Auki jääneissä kouluissa oppitunteja pidetään ulkona varjossa ja lapsia suihkutetaan vedellä.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe perusteli tiukkoja varotoimia vuoden 2003 helleaallon seurauksilla. Silloin 15 000 ihmistä kuoli ennanaikaisesti kuumuuden takia.

Ranskan ilmatieteenlaitos kertoi, että keskiviikkona mitattu Ranskan keskilämpötila, 34.9 astetta Celsiusta rikkoi jo kesäkuun lämpötilaennätykset.

Metsäpalon tuhoja kataloniassa.
Metsäpalon tuhoja Tarragonassa Kataloniassa.Jaume Sellart / EPA

Espanjassa palaa paljon metsää

Koillis-Espanjassa Kataloniassa sadat palomiehet ovat yrittäneet sammuttaa maastopaloja jo kolmatta päivää. Viranomaisten mukaan jopa 20 000 hehtaaria maastoa on vaarassa palaa. Palon uskotaan saaneen alkunsa, kun kananlanta syttyi itsestään maatilalla.

Italiassa hälytystila on julistettu 16 kaupungissa. Väestönsuojeluviranomaiset jakavat turisteille vettä Rooman matkailukohteissa.

YK:n ilmatieteellisen järjestön WMO:n mukaan tämä vuosi tulee olemaan historian kuumimpia. Vuodet 2015 - 2019 nousisivat näin historian lämpimimmäksi viisivuotiskaudeksi.

Järjestön mukaan on liian aikaista sanoa, liittyykö Euroopan kuumuus ilmastonmuutokseen. WMO:n edustaja Clare Nullis sanoo kuitenkin, että kasvihuoneilmiön myötä helleaalloista tulee kovempia, pitkäkestoisempia ja ne alkavat aiemmin ja loppuvat myöhemmin.

Juttua on päivitetty klo 20:15 uusilla lämpötilatiedoilla.

Lähteet: AFP, Reuters