Venäjä lupasi vapauttaa vangitut valaat valtameritutkija Cousteaun ryhmän valvonnassa – hoitikin operaation "salassa"

Luonnonsuojelujärjestö Greenpeacen mukaan venäläisviranomaiset vaaransivat valaiden hengen kuljettaessaan niitä viikon ajan ahtaissa säiliöissä.

valaat
Vangittuja maitovalaita.
Laittomasti vangittuja maitovalaita on pidetty ja pidetään pienissä altaissa.AOP

Venäläisten toiminta vangittujen valaiden vapauttamioperaatiossa on saanut runsaasti arvostelua osakseen, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän viranomaiset määräsivät keväällä, että Tyynenmeren rannalla sijaitsevassa laitoksessa olevat valaat on päästettävä vapaiksi. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun ahtaasta ”valasvankilasta” levisi kuvia julkisuuteen. Myös presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että eläimet on vapautettava.

Vladivostokin alueella oleva yritys oli koonnut merenrannalle rakennettuihin häkkimäisiin rakennelmiin satakunta valasta, jotka oli tarkoitus myydä Kiinaan. Häkeissä oli kymmenen miekkavalasta ja 87 maitovalasta.

Ilmakuva alueesta 1. maaliskuuta, jolla laittomasti pyydystettyjä miekka- ja maitovalaita on pidetty ja pidetään vangittuina Nakhodkan kaupungin lähistöllä Itä-Venäjällä tarkoituksena myydä niitä Kiinan huvipuistoihin.
Ilmakuva alueesta 1. maaliskuuta, jolla laittomasti pyydystettyjä miekka- ja maitovalaita on pidetty ja pidetään vangittuina Nahodkan kaupungin lähistöllä Itä-Venäjällä tarkoituksena myydä niitä Kiinan huvipuistoihin. AOP

Venäläisviranomaiset lupasivat huhtikuussa, että eläinten vapauttamisessa asiantuntija-apua antaa tunnettu valtameritutkija Jean-Michel Cousteau ryhmänsä kanssa. Lupauksista huolimatta Cousteaun ryhmää eikä muitakaan kansainvälisiä asiantuntijoita otettu mukaan operaatioon.

"Eläimiä ei vapautettu, ne hylättiin"

Luonnonsuojelujärjestö Greenpeacen mukaan venäläiset ovat hoitaneet operaation salassa. Torstaina kaksi miekkavalasta ja kuusi maitovalasta kuljetettiin pois ”valasvankilasta” kuorma-autoilla. Sieltä ne siirrettiin laivaan, joka kuljetti eläimet niiden vapauttamispaikkaan. Cousteau oli nimenomaan tähdentänyt, että valaat pitäisi kuljettaa meriteitse.

Greenpeacen mukaan kuljetusmatka kesti viikon, jonka aikana eläimiä pidettiin ahtaissa säiliöissä. Järjestön mukaan valaita ei millään tavoin valmisteltu niiden vapauttamiseen, jonka vuoksi riski niiden traumatisoitumisesta ja kuolemasta on suuri.

– On julmaa vapauttaa seisemän päivää säiliöissä olleet eläimet suoraan mereen. Niitä ei vapautettu, vaan ne hylättiin, sanoi Greenpeace asiantuntija Oganes Targulyan venäläismedialle.

Venäjän viranomaiset ovat kuvailleet vapauttamisoperaatiota menestykseksi ja kertoneet, ettei yksikään eläin kärsinyt kuljetusmatkan aikana. Loput eläimet on määrä vapauttaa seuraavan neljän kuukauden aikana.

Venäläinen oikeusistuin määräsi useille yrityksille miljoonasakot niiden osallisuudesta ”valasvankilan” pyörittämisessä. The Guardianin mukaan nyt samat yritykset on palkattu vapauttamaan eläimet.

Lisää aiheesta:

Russia criticised as first batch of trapped whales are released (siirryt toiseen palveluun)

Venäjällä vangitut ja häkeissä pidetyt valaat vapautetaan luontoon – Valaiden puolesta puhui myös presidentti Putin