Keskustan Kurvinen vastaa Ohisalolle: Pakolaispolitiikan linja ei ole muuttunut, Italian pakolaiset "yksittäinen hyväntahdon ele"

Vihreiden hallituskumppani keskustan ryhmänjohtaja Kurvinen painottaa, että jotta hallitusyhteistyö toimisi, tulisi Maria Ohisalon ja muidenkin ministereiden noudattaa hallitusohjelmaa.

pakolaiset
Antti Kurvinen
Pakolaispolitiikassa ei ole tapahtunut täyskäännöstä, vaan jatkamme viime vaalikaudella muodostunutta linjaa, joka on hyvin yleiseurooppalainen ja mukailee Ruotsia, hallituspuolue keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen sanoo Ylelle.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen hämmästelee sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) Ylelle antamaa lausuntoa tiedotteessaan.

– Ohisalo ei selkeästikään ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla hallitusohjelman turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Ei sieltä ole mitään linjanmuutosta tulossa, Kurvinen sanoo.

Ohisalo sanoi aiemmin perjantaina Ylelle, että Suomen maahanmuuttopoliittinen linja on muuttunut uuden hallituksen myötä.

Kurvinen toteaa, että Suomi on aina tähänkin asti pyrkinyt yleiseurooppalaisiin ja -pohjoismaisiin ratkaisuihin pakolaispoliittisissa kysymyksissä, eikä nykyinen hallitus tee asiassa poikkeusta.

Kurvinen sanoo, että nyt Italiasta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat yksittäinen joukko, joka otetaan maahan Suomen puheenjohtajakauden takia, ja että saapuneista jokainen, joka ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tullaan palauttamaan kotimaahansa.

Hän muistuttaa, että hallitusohjelmassa on sovittu turvapaikka- ja pakolaispolitiikasta turvallisuuskärki edellä, ja pitää esimerkkeinä tästä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jalkapantavalvontaa ja tulevaisuudessa laadittavaa laittoman maahantulon ja maassaoleskelun vastaista torjuntaohjelmaa.

Ohisalo on vastuussa molemmista.

Kurvinen päättää tiedotteen toteamalla, että Keskusta haluaa suunnata hädänalaisten auttamiseen varatut resurssit ihmisille, joilla on aidosti hätä.

"Hallitusohjelman noudattaminen ei ole varmaan kohtuuton vaatimus"

Yle tavoitti Kurvisen vielä perjantai-iltana kommentoimaan asiaa.

Antti Kurvinen, toteat tiedotteessa, että Italiasta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat yksittäinen, maksimissaan kahdeksan hengen joukko, jonka otamme puheenjohtajakautemme takia. Mitä tarkoitat tällä? Kuulostaa siltä, että tämä vastaanottaminen olisi Suomelle imagokysymys.

– Tämä ei ole suoranainen imagotehtävä, vaan voisiko sanoa, että hyväntahdon ele, jota EU-puheenjohtajamaat ovat harjoittaneet jo jonkin aikaa, muun muassa Romania. Hekin ovat ottaneet tällaisia sisäisiä siirtoja, ikään kuin näyttääkseen hyvää esimerkkiä.

– Valitettavasti EU:ssa ei ole näitä yhteisiä pelisääntöjä. On muodostunut tällainen käytäntö, että puheenjohtajamaat tekevät talkoita enemmän.

Uhkaako Ohisalon lausunto vihreiden ja keskustan hallitusyhteistyötä?

– Keskusta lähtee liikkeelle siitä, että ministerit noudattavat hallitusohjelmaa. Se ei ole varmaan kohtuuton vaatimus. Me jatkamme EU:n yhteisen linjan rakentamista, Suomen ei pidä rakentaa mitään omia vetovoimatekijöitä, Kurvinen sanoo.

– Ainut keskustan vaatimus on se, että Maria Ohisalo ja kaikki muutkin ministerit lukevat mitä siellä hallitusohjelmassa sanotaan ja noudattavat sitä. Kun niin toimitaan, niin hallitusyhteistyökin toimii.

Ohisalo mainitsi haastattelussa, että turvapaikanhakijoiden siirto Italiasta on yksittäinen ratkaisu, eikä kestävä sellainen. Ette te kai siis niin eri mieltä tästä asiasta ole?

– On oleellista, ettei linja ole muuttunut. Pakolaispolitiikassa ei ole tapahtunut täyskäännöstä, vaan jatkamme viime vaalikaudella muodostunutta linjaa, joka on hyvin yleiseurooppalainen ja mukailee Ruotsia, Kurvinen sanoo.

– On täysin väärä arvio, jos sanoo, että me lähdemme nyt tämän hallituskauden aikana tekemään isoja muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan. Sen näkee, kun katsoo hallitusohjelmaa.

Lue lisää:

Sisäministeri Ohisalo Suomen päätöksestä ottaa vastaan Italian torjumia turvapaikanhakijoita: Pakolaispolitiikan linja on muuttunut

Uuden hallituksen linjaus: Suomi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Italian torjumalta pelastusalukselta