Aselepo Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa: Trumpin mielestä tapaaminen Xin kanssa oli "erinomainen", nyt toiveissa kättely Kimin kanssa – Trump oli puhetuulella Japanissa

Presidentit Trump ja Xi sopivat, että Yhdysvallat ja Kiina aloittavat kauppaneuvottelut uudelleen eikä Yhdysvallat aseta uusia tulleja.

Donald Trump ja Xi Jinping kättelivät keskustelujen aluksi Osakassa lauantaina. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

11.28 Pari kommenttia vielä muilta G20-osallistujilta. Trump on puhunut (yli tunnin), tässä alla vielä tuoreimmat kommentit muilta johtajilta. Päätämme tämän seurannan tähän, kiitos seurasta!

Vladimir Putin on kommentoinut, että Venäjä tekee kaiken mahdollisen parantaakseen suhteita Yhdysvaltoihin, kertoo uutistoimisto Reuters. Kysyttäessä uusien pakotteiden todennäköisyydestä Putin sanoi, että on Washingtonin asia päättää, miten parhaiten rakentaa suhteita Moskovaan.

Turkin presidentti Erdoğan puolestaan kommentoi, että kansainvälisen yhteisön velvollisuus on valottaa "kaikkia puolia" toimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Hänen mukaansa myös Egyptin entisen presidentin Mohammed Mursin kuolema on tutkittava, kertoo Reuters.

11.05 Trump päättää tiedotustilaisuuden. Jatkamme seuraamaan kommentteja kokouksen lopputuloksista.

11.01 Saudi-Arabian naiset ja Hillary Clinton. Trumpilta kysytään uudelleen, kysyikö hän Jamal Khashoggin murhasta tavatessaan Saudi-Arabian kruununprinssin. "Kysyin, mitä tapahtuu, hän sanoo, että useita syytetään ja hän on hyvin vihainen asiasta", Trump kommentoi ja kuvailee murhaa "pahaksi tapahtumaksi".

Sitten Trump vaihtaa suuntaa ja kehuu, että Saudi-Arabia tehnyt naisten näkökulmasta upeaa työtä. Välillä hän siveltää entistä kilpakumppaniaan Hillary Clintonia. Nopeasti mieleen muistuu, että presidentti on aloittanut virallisesti myös uudelleenvalintakampanjansa. Jo sen avauksessa Clinton nostettiin jälleen esiin.

10.55 Lisää tarkennuksia Huaweista. Financial Timesin toimittaja tarkentaa, otetaanko Huawei pois viralliselta kauppaa rajoittavalta listalta (siirryt toiseen palveluun)? Eiei, siitä puhutaan myöhemmin, Trump vastaa. Asia esillä ensi viikolla.

10.48 Aihepiiristä toiseen. Kysymyksissä siirrytty Putinin kanssa käytettyyn äänensävyyn ja palestiinalaisiin. Trump muun muassa kehuu Muellerin raporttia.

10.45 "Kone lähtee aika lailla silloin, kun haluan". Trump on puhepäällä. Hän kysyy vajaan tunnin jälkeen toimittajilta, haluavatko he, että hän poistuu vai jatketaanko. "Koneeni lähtee aika lailla silloin kun haluan", Trump vitsailee ja sanoo (myös vitsinä), että ette sitten valita, että hän puhui liian kauan. Joten tiedotustilaisuus jatkuu.

10.28 Tarkennuksia Huaweista. Yhdysvaltain yritykset voivat myydä tuotteitaan Huaweille, Trump tarkentaa pyydettäessä.

Xin ja Trumpin tapaamisen tuloksista on siis selvinnyt, että Huaweille saa myydä, opiskelijoita saa tulla Yhdysvaltoihin ja Kiina ostaa enemmän maataloustuotteita. Uusia tulleja ei toistaiseksi tule ja neuvottelut aloitetaan uudestaan. (Tässä tiedotustilaisuudessa käsitellään paljon myös Yhdysvaltain kotimaisia asioita.)

10.25 Oharit eivät haittaa. Onko huono merkki, jos Kim ei tule kättelemään, toimittaja kysyy Trumpilta. "Ei ole huono merkki. Ajattelin asiaa", Trump sanoo ja jatkaa ymmärtävänsä, että jos Kim ei tule, puhutaan ohareista. Hän huomauttaa perään, että Kim seuraa hänen Twitter-tiliään. Tulemme toimeen, Trump jatkaa Kimiin viitaten. "Tulen toimeen hänen kanssaan, tulen toimeen muidenkin kanssa. Minulla on hieno suhde kaikkien kanssa".

10.22 Lisää hehkutusta Kimistä. Trumpille esitetään lisää kysymyksiä tapaamisesta Xin kanssa. Samalla kysytään, onko kolmas huippukokous Pohjois-Korean johtajan kanssa mahdollinen tänä vuonna: "Se voi tapahtua huomenna, mutta emme kutsu sitä huippukokoukseksi vaan kättelyksi," Trump vastaa. Hän myös kehuu vuolaasti Xitä johtajana.

Kokouksen kulisseissa. Kiinalainen virkailija odottelee käytävällä tapaamispaikassa Osakassa lauantaina. Kuva: Lukas Coch / EPA

10.17 Pohjois-Korea -kommentista vielä ja Carteriin, ja muihin suhteisiin: Trump sanoi aiemmin, ettei hänellä olisi mitään ongelmaa astua Pohjois-Koreaan Kimin kanssa.

Tiedotustilaisuudessa puhutaan myös presidentti Jimmy Carterin kommenteista (siirryt toiseen palveluun), että Trump on laiton presidentti, koska hän voitti Venäjän tuella. "Venäjä, Venäjä, Venäjä", tuhahtaa Trump ja sanoo, että voitti, koska kampanjoi paremmin kuin Hillary Clinton. Trumpia kyseenalaistetaan myös sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapauksen käsittelystä Saudi-Arabian kanssa.

10.10 "He ostavat maataloustuotteita, me pidämme kiinni tulleista". Trump jatkaa Kiina-neuvonpidon kommentoimista. "He haluaisivat tehdä sopimuksen", Trump kommentoi Kiinaan viitaten. Se olisi hänen mukaansa historiallista.

10.08 Ja sitten kysymyksiä. Trumpilta kysytään lisätietoja Kiina-sopimuksen seuraavista askelmista. Vastaa, että neuvottelut alkavat uudelleen ja uusia tulleja ei ole tulossa. "Olemme edistyneet". Huaweille jatketaan tuotteiden myyntiä, amerikkalaisyritykset eivät olleet erityisen innoissaan myyntikielloista, sanoo Trump.

10.02 Välissä hyppy kotimaahan. Trump jatkaa kehumaan muita sopimuksia ja Yhdysvaltain talouden tilaa. Työllisyys hyvää, parhaat numerot, yritysten menestys tekee hyvää eläkesäästäjille, ovat muun muassa Trumpin viestin osat.

9.59 "Hieno tapaaminen" Trumpin mukaan tapaaminen Xi Jinpingin kanssa oli hieno. Neuvottelut aloitetaan uudelleen ja Trump lupaa, että ainakaan toistaiseksi uusia tulleja ei ole tulossa. Trump siis vahvistaa Xinhuan aiemmat tiedot.

9.52 Sittenkin kättelyä? Trump aloittaa tiedotustilaisuuden ja sanoo, että ehkä Etelä-Koreassa on luvassa tapaaminen Kimin kanssa. Epävarmaa kyllä.

Donald Trumpilla oli Osakassa mukana tyttärensä Ivanka Trump. Kuva: Lukas Coch / EPA

9.40 Markkinat ilahtuvat "aselepo"-uutisista. Xinhuan tieto neuvottelujen aloittamisesta uudelleen on hyvä uutinen yritysmaailmalle, kommentoi Yhdysvaltojen ja Kiinan yritysneuvoston varapuheenjohtaja, Kiinan toiminnoista vastaava Jacob Parker uutistoimisto Reutersille.

"Nyt alkaa kova työ ja yhteisymmärryksen löytyminen suhteen vaikeimmissa asioissa, mutta huipulta tulleen sitoutumisen myötä olemme toiveikkaita, että tämä johtaa kestävälle ratkaisun polulle", Parker sanoi Reutersille.

9.28 Trumpin tiedotustilaisuutta odotellaan. Kuten tuosta suorasta lähetyksestä huomaatte, Trumpin tiedotustilaisuutta odotellaan alkavaksi kohta.

9.25 Merkel lupaa ilmastolausuman: G20-kokouksesta on tulossa samanlainen ilmastosopimus kuin viime kokouksesta Argentiinasta, sanoo Saksan liittokansleri Angela Merkel. Buenos Airesissa viime joulukuussa järjestetyssä kokouksessa Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneet maat julistivat sopimuksen peruuttamattomaksi ja sitoutuivat sen perusteelliseen toteuttamiseen.

Yhdysvallat oli jo tuolloin irtautunut Pariisin ilmastosopimuksesta. Myös Buenos Airesissa maa painotti sitoutumistaan ilmastosopimuksen sijaan taloudelliseen kasvuun sekä energiansaantiin ja turvallisuuteen.

Merkel kertoi toimittajille, että tulossa on niin kutsuttu 19+1-julkilausuma. (Tämä tieto uutistoimisto AFP:ltä STT:n kautta.)

Saksan liittokansleri Angela Merkel G20-tapaamisen yhteiskuvauksessa perjantaina. Etualalla vasemmalla Kiinan presidentti Xi Jinping ja hänen vieressään oikealla Venäjän Vladimir Putin. Kuva: Tomohiro Ohsumi / EPA

9.19 Kokousta seuraa Kiinassa Aasian-kirjeenvaihtajamme Jenny Matikainen. Tässä Jennyn ensikommentit. Jennyltä muuten lisää arvioita television puolella kymmenen uutislähetyksessä.

9.08 "Vahvistettiin tarve vapaalle, reilulle kaupalle, joka ei syrji." Japanin pääministeri Shinzo Abe kommentoi kokouksen päätteeksi osallistujien vahvistaneen, että maailmassa tarvitaan vapaata, reilua, syrjimätöntä kauppaa. "Maailmanlaajuinen talous kärsii riskeistä kauppajännitteiden jatkuessa", Abe kommentoi Reutersin mukaan lehdistötilaisuudessa.

9.04 Trump: Putin on "upea persoona". Uutiskanava CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun) Trumpin kommentoineen tänään myös Venäjän presidentin Vladimir Putinia. CNN:n mukaan Venäjän 24-televisiokanavan toimittaja kysyi Trumpilta, mitä hän piti tapaamisestaan presidentti Putinin kanssa. Trump vastasi, että Putin on "hieno tyyppi" ja että johtajat olivat alkaneet keskustella kaupasta. "Eilinen tapaamisemme oli hyvä. Hän on upea persoona", Trump kommentoi.

8.51 Trump tapasi myös Turkin Erdoğanin, Kiina toivoo yrityksille reilua kohtelua. Trump ja Turkin presidentti keskustelivat ainakin Turkin sopimuksesta hankkia Venäjältä ohjuspuolustusjärjestelmä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimisto siteeraa myös lisää Xinhuaa, jonka mukaan Xi on sanonut Trumpille toivovansa, että Yhdysvallat kohtelee sen yrityksiä reilusti.

Yksi Kiinan ja Yhdysvaltain taistelun keskiössä olleista yrityksistä on kännykkävalmistaja Huawei. Sitä koskeva kiista on näkynyt kevään aikana myös suomalaiskauppojen suunnitelmissa. Toukokuussa DNA:sta kommentoitiin, ettei se kenties ota Huawein uusia malleja enää myyntiin.

8.45 Lisää taustaa: Tiedotustilaisuutta odotellessa tässä vielä asiaan harrastuneille pari tällä viikolla julkaistua kiinnostavaa taustajuttua Yhdysvalloista ja Kiinasta. Tämä Mika Hentusen juttu kertoo Yhdysvaltain talouden tilasta ja kauppasodan vaikutuksista, tämä Teemu Juholan artikkeli Kiinan pehmeämmästä vallankäytöstä ja muun muassa pandoista.

8.14 Taustaa: Kiina ja Yhdysvallat taistelevat maailman johtajuudesta. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen arvioi 8-minuuttia ohjelman sohvalla eilen, että kauppapolitiikka ei ole ainoa sektori, jolla on vaikeuksia. Hänen mukaansa koko kansainvälinen järjestelmä on kriisissä. Pääset katsomaan Sinkkosen haastattelun tästä.

8.08: Pohjois-Koreasta vastataan Trumpille: Uutistoimisto AP:n mukaan Pohjois-Koreasta kommentoidaan, että Trumpin esitys tavata Kim on "hyvin mielenkiintoinen esitys".

8.01 Tviitti Kim Jong-unille: Päivitetään vähän yön uutisia. Saksalaislehti Welt kertoo, EPP:n kärkiehdokkaasta Manfred Weberistä ei tulisikaan EU-komission puheenjohtaja.

Trump puolestaan alkoi valmistella jo matkansa seuraavaa etappia tviittaamalla.

Trump jatkaa Japanista Etelä-Koreaan, jossa asialistalla on varmasti myös naapurimaa Pohjois-Korea. Trump viestitti Twitterissä aiemmin Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille, että voisi tervehtiä ja kätellä Kimiä demilitarisoidulla vyöhykkeellä, jos hän sattuu näkemään viestin.

7.52 Ei uusia tulleja? Ja lisää Xinhualta: Sen mukaan Yhdysvallat on luvannut, ettei se aseta lisää tulleja kiinalaistuotteille, siteeraa uutistoimisto AFP.

7.50 Neuvottelut aloitetaan uudelleen? Uutistoimisto Xinhuan mukaan Yhdysvallat ja Kiina ovat sopineet, että kauppaneuvottelut aloitetaan uudelleen.

7.47 Keskustelut kestivät vain 80 minuuttia. South China Morning Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) aikaa oli varattu 90 minuuttia. Trump kommentoi tapaamisesta tullessaan, että se oli odotettua parempi ja sanoi, että raiteilla ollaan taas, avaamatta kommenttiaan sen tarkemmin. Lausuntoa tuloksista odotetaan 15.30 paikallista aikaa, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun), eli siis 9.30 meidän aikaamme.

7.38 Mitähän Trumpin erinomainen tarkoittaa? Torstaina ulkomaantoimittajamme Pirkko Pöntinen kirjoitti, että asiantuntijat eivät odota tapaamiselta selkeää ratkaisua. "Eniten kannatusta on saanut arvio, että Osakassa sovittaisiin jälleen jonkinlaisesta välirauhasta, jonka aikana kumpikaan valtio ei asettaisi toisilleen lisätulleja", Pöntinen kirjoitti.

Voit lukea koko ennakko-odotuksista kertovan jutun täältä.

7.35 Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump kommentoi tuoreeltaan tapaamisen olleen "erinomainen".

7.34 Hyvää lauantaiaamua ja tervetuloa pohtimaan, alkaako Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota rauhoittua vai paheneeko se entisestään.

G20-maiden johtajat ovat parhaillaan koolla Japanin Osakassa. Kokouksen kiinnostavimmat keskustelut käydään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Kiinan Xi Jinpingin välillä. Keskustelut alkoivat noin aamukuudelta Suomen aikaa ja päättyivät juuri. Trumpin tiedotustilaisuutta odotetaan alkavaksi noin 9.30. Sitä voi seurata yllä olevalta videolta suorana lähetyksenä.

Seuraamme Trumpin kommentteja ja aihetta koskevia uutisia tässä artikkelissa. Seurantaa kokoaa täällä Pasilassa ulkomaantoimittaja Minna Kurki.

Valtioiden johtajat ryhmäkuvassa Osakassa perjantaina. Kuva: Michael Klimentjev / EPA