1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Long Play: Opioidien käyttö vanhusten hoidossa kolminkertaistunut – "Ei voi tehdä niin, että kun on sekava mummo, niin lätkäistään vain opioidilaastari"

Lehden mukaan suurin osa käytöstä ei ole suositusten mukaista.

Vanhustenhoito
Vanhus pitää mehulasia kädessään.
AOP

Opioideja käytetään yhä useammin vanhusten hoidossa, kertoo Long Play (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan niiden käyttö on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Opioideja käytetään iäkkäiden ihmisten kroonisten kipujen hoitoon. Long Play kirjoittaa, että tutkimusnäyttö ei tue niiden käyttöä kroonisen kivun hoidossa. Lehden mukaan vahvoina kipulääkkeinä käytettyjen opioidien riippuvuusriski on suuri ja haitat ovat vakavia.

Lehden mukaan Kelan reseptitiedoista selviää, että suurin osa opioidien käytöstä vanhusten hoidossa ei ole suositusten mukaista.

Viime kuussa Kela lähetti kirjeen tuhansille lääkäreille. Lehden mukaan kirjeen saaneet lääkärit olivat edellisen vuoden aikana määränneet vahvoja opioideja potilailleen yli kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

– Ei voi tehdä niin, että kun on sekava mummo, niin lätkäistään vain opioidilaastari, niin johan mummo rauhoittuu, Hyksin kipuklinikan erikoislääkäri Tarja Heiskanen sanoo Long Playn haastattelussa.

Opioideja voidaan käyttää esimerkiksi opioidilaastareina, jotka ovat helppokäyttöisiä. Monilla vanhuksilla on lehden mukaan kotikäytössä morfiinia tehokkaampi valmiste.

Long Play kirjoittaa, että eniten on kasvanut oksidoni-nimisen vahvan opiodin ja keskivahvaksi luokitellun buprenorfiinin käyttö.