1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakolais- ja siirtolaisveneet

Siirtolaisia kuljettaneen avustuslaivan kapteeni pidätettiin Italiassa

Saksalainen avustuslaiva Sea-Watch pelasti siirtolaiset kaksi viikkoa sitten kumiveneestä Libyan edustalla.

Sea-Watch-aluksen kapteeni Carola Rackete. Kuva: EPA / Till M. Egen / Handout / Sea-Watch

Italialaisviranomaiset ovat pidättäneet afrikkalaisia siirtolaisia kuljettaneen Sea Watch 3 -avustuslaivan saksalaisen kapteenin. Laiva tuli viranomaisten kielloista huolimatta satamaan oltuaan merellä kaksi viikkoa.

31-vuotiaan Carola Racketen ohjaama pelastusalus rantautui viime yönä Lampedusan satamaan, missä poliisit pidättivät välittömästi Racketen.

Häntä epäillään sota-aluksen vastustamisesta. Uutistoimisto AP kertoo, että Racketen ohjaama alus törmäsi Italian rajavartioston moottoriveneeseen rantautuessaan.

Rackete on todennut, että kansainvälisen merioikeuden mukaan hänellä on velvollisuus auttaa jokaista merihädässä olevaa – kansalaisuudesta tai tilanteesta huolimatta.

Sea Watch 3 pelasti 53 siirtolaista kaksi viikkoa sitten kumiveneestä Libyan edustalla. Laivalta on otettu sittemmin Italiaan 13 haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

Suomi ilmoitti eilen ottavansa vastaaan enintään kahdeksan siirolaista laivalta.

Hallituksen EU-ministerivaliokunnan mukaan päätös on kertaluonteinen, ja mahdollisten tulijoiden hakemukset käsitellään Suomessa normaalissa turvapaikkamenettelyssä.

Italian ulkoministeriön mukaan siirtolaisia ovat laivalta luvanneet ottaa vastaan Suomen lisäksi Ranska, Saksa, Luxemburg ja Portugali.

Lisää aiheesta:

Italy migrants: Rescue ship captain arrested at Lampedusa port (siirryt toiseen palveluun)

Uuden hallituksen linjaus: Suomi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Italian torjumalta pelastusalukselta