1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelupöytään ydinaseista

Nykyisin ydinaseiden määrää rajoittava Uusi Start -sopimus raukeaa vuonna 2021.

S-300-ilmatorjuntaohjus nousee ilmaan kuvan taustalla. Etualalla sotaharjoitusten kohdeohjuksena käytetty RM-75 Armavir. Kuva vuoden 2017 Venäjän Astrahanissa käydyistä armeijakisoista. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Yhdysvallat ja Venäjä aloittavat keskustelut ydinaseiden rajoittamisesta.

Ulkoministeritasolla käytävistä keskusteluista ilmoitti presidentti Vladimir Putin G20-kokouksen yhteydessä Osakassa. Hän ei sanonut, milloin keskustelut alkavat.

Tavoitteena on Start 3 -sopimus, jolla vähennettäisiin laukaisuvalmiudessa olevien Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseiden määrää.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Venäjän asevarustelua hillitsee vain vuonna 2011 hyväksytty niin sanottu Uusi Start -sopimus. Sen mukaan maiden on rajoitettava strategisten ydinkärkien määrä 1 550:een.

Sopimuksen voimassaolo lakkaa vuonna 2021, mutta sitä voidaan jatkaa viidellä vuodella, mikäli molemmat osapuolet suostuvat tähän.

Uusi Start -sopimuksen ohella Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseita on rajoittanut keskimatkan ohjukset kieltävä INF-sopimus. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime vuoden lokakuussa maansa vetäytyvän sopimuksesta ja syytti Venäjää sen rikkomisesta.

Yhdysvaltain keskeytettyä sopimuksen noudattamisen helmikuussa Venäjä ilmoitti tekevänsä samoin.