Maasto- ja metsäpalot roihunneet Ranskassa ja Espanjassa – Britanniassa vuoden kuumin päivä

Pahimpien helteiden ennustetaan hellittävän sunnuntaina.

metsäpalot
Metsää roihusi lauantaina Toledon lähistöllä Espanjassa.
Metsää roihusi lauantaina Toledon lähistöllä Espanjassa.EPA

Sadat palomiehet taistelevat maastopaloja vastaan Gardin alueella Etelä-Ranskassa, missä mitattiin eilen uusi helle-ennätys 45,9 celsiusastetta.

Maastopalot ovat roihunneet 600 hehtaarin kokoisella maa-alueella ja ne tuhosivat myös lukuisia asuintaloja ja ajoneuvoja.

Sammutustöissä on loukkaantunut useita palomiehiä, mutta vakavista vammoista ei ole raportoitu.

Ranskalaiset tiedotusvälineet kertoivat, että yksi mies on pidätetty Gardissa sijaisevassa kylässä epäiltynä maastopalon sytyttämisestä.

Pariisissa kärvisteltiin lauantaina 36 asteen lämpötiloissa.

Uusia metsäpaloja Espanjassa

Myös Espanjassa yli 700 palomiestä on jatkanut maasto- ja metsäpalojen sammutustöitä yli 40 asteen helteessä.

Perjantai-iltana maan Madridin eteläpuolella sijaisevassa Almoroxin kaupungin ympäristössä syttynyt metsäpalo oli lauantaina ehtinyt tuhota maastoa yli 2 000 hehtaarin alueella.

Almoroxista 60 kilometrin päässä sijaisevan Toledon lähistöltä evakuoitiin 22 ihmistä. Palomiesten ponnistuksia maankamaralla tuetaan sammuttamalla paloja lentokoneista ja helikoptereista käsin.

Koillis-Kataloniassa keskiviikosta saakka roihunneet maastopalot on saatu lähes kokonaan hallintaan, mutta viranomaiset varoittavat, että palot saattavat vielä roihahtaa uudelleen

Britanniassa puolestaan on vietetty vuoden helteisintä päivää. Lontoossa Heathrown alueella ja Länsi-Lontoossa mitattiin 34 asteen celsiuslukemat, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Sää jatkuu lämpöisenä eri puolilla Eurooppaa yhä sunnuntaina, mutta pahimpien helteiden ennustetaan hellittävän.

YK:n ilmatieteellisen järjestön mukaan tämä vuosi tulee olemaan historian kuumimpia. Vuodet 2015 - 2019 nousisivat näin historian lämpimimmäksi viisivuotiskaudeksi.

Lähteet: AFP, Reuters