Ainakin 25 kuoli iskussa Afganistanissa – samalla uudet rauhanneuvottelut alkoivat Talebanin ja Yhdysvaltojen välillä

Uusia neuvotteluita aloittavien Yhdysvaltojen ja Talebanin välillä on erimielisyyttä etenkin ulkomaisten joukkojen poistamisen aikataulusta.

Afganistan
Turvallisuusjoukkojen jäsen tarkkailee maisemaa
Turvallisuusjoukkojen taistelijoita Pohjois-Afganistanissa tammikuussa 2016.JAWED KARGAR / EPA

Ainakin 25 hallitusta tukevien joukkojen taistelijaa on kuollut Talebanin hyökkäyksessä Pohjois-Afganistanissa. Puolustusministeriön edustajan mukaan isku tapahtui varhain aamulla lauantaina.

Taleban ja Yhdysvallat aloittivat Talebanin edustajan mukaan lauantaina tuoreet rauhanneuvottelut Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Kiistaa on etenkin siitä, milloin ulkomaiset joukot poistuvat Afganistanista. Yhdysvallat on vaatinut talebaneja aloittamaan tulitauon ja kertomaan aikataulun neuvotteluille Afganistanin hallinnon kanssa. Talebanien mukaan näin ei tapahdu ennen kuin Yhdysvallat kertoo, missä ajassa joukot vedetään maasta.

Neuvottelut ovat osapuolten seitsemäs yritys saada päätös konfliktille, jota on kuvailtu Yhdysvaltain pisimmäksi sodaksi.

Yhdysvaltojen sotilaita on ollut Afganistanissa jo 17 vuotta.

Neuvotteluiden keskiössä on neljä aihetta: terrorismin vastaiset toimet, ulkomaisten joukkojen läsnäolo Afganistanissa, maan sisäinen vuoropuhelu ja pysyvä tulitauko.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat aiemmin sanoneet toivovansa tuloksia neuvotteluista ennen Afganistanin syyskuulle suunniteltuja presidentinvaaleja.

Lähteet: AFP