Sri Lanka palkkasi kaksi pyöveliä ja tuomitsi neljä ihmistä kuolemaan – edellinen pyöveli jätti tehtävänsä nähtyään hirttopuut

EU tuomitsee Sri Lankan kuolemantuomiot epäinhimillisinä.

Sri Lanka
Kuolemantuomioita vastustavan  Collective against the Death Penalty -järjestön edustajat osoittivat mieltään Welikadan vankilan edustalla perjantaina Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa.
Kuolemantuomioita vastustavan Collective against the Death Penalty -järjestön edustajat osoittivat mieltään Welikadan vankilan edustalla perjantaina Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa.EPA

Sri Lanka on palkannut kaksi pyöveliä ja valmistautuu nyt ensimmäisiin hirttoteloituksiinsa sitten vuoden 1976, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Maan presidentti Maithripala Sirisena kertoi, että kuolemantuomio on otettu uudestaan käyttöön huumeidenvastaisessa sodassa. Kuolemaan tuomittiin neljä ihmistä.

– Olen allekirjoittanut neljä kuolemantuomiota. Tuomituille ei ole kerrottu vielä asiasta. Emme halua julkaista nimiä, sillä se voisi aiheuttaa levottomuuksia vankiloissa, Sirisena sanoi.

Presidentin mukaan Sri Lankan 21-miljoonaisesta väestöstä noin 200 000 ihmistä on riippuvaisia huumeista ja 60 prosenttia vangeista on tuomittu huumerikosten vuoksi.

EU tuomitsee kuolemantuomiot

Muun muassa EU on tuominnut Sri Lankan päätöksen ottaa kuolemantuomio uudelleen käyttöön.

– Kuolemantuomio on julma, epäinhimillinen ja nöyryyttävä rangaistus. EU yksiselitteisesti vastustaan sen käyttöä kaikissa olosuhteissa ja tapauksissa. Vaikka Sri Lankan viranomaiset ovat puhuneet kuolemantuomion puolesta huumeidenvastaisessa sodassa, tutkimukset osoittavat, että kuolemantuomio ei toimi pelotteena rikollisuutta vastaan, EU:n lausunnossa sanotaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo olevansa shokissa ja raivoissaan presidentti Sirisenan ilmoituksesta. Amnestyn mukaan nyt annetut tuomiot ovat laittomia, sillä ne eivät ylitä kynnystä "kaikista vakavimmista rikoksista", kuten murhista.

Amnestyn Etelä-Aasian johtajan Biraj Patnaikin mukaan Sri Lanka tekee päinvastoin kuin muu maailma, jossa huumepolitiikkaa on arvioitu uudelleen ja kuolemantuomioita on vähennetty.

– Tämä tulee olemaan tuhoisaa Sri Lankan kansainväliselle maineelle ja toivomme, että presidentti Sirisena harkitsee asiaa uudelleen, Patnaik sanoi.

Yli sata hakijaa pyöveliksi

Sri Lankan työpaikkailmoitus pyöveleistä nousi otsikoihin helmikuussa. Tehtävään haettiin kahta srilankalaista 18–45 -vuotiasta miestä, joilla on "henkistä voimaa" ja "erinomainen moraalinen luonne".

Pyöveliksi haki lopulta yli sata henkilöä, BBC kertoo. Sri Lankan valtio-omisteisen Daily Newsin mukaan hakijoiden joukossa oli myös kaksi yhdysvaltalaista ja kaksi naista. Vankeinhoidon edustaja kertoi, että valittujen kahden hakijan täytyy vielä käydä läpi kahden viikon harjoittelujakso.

BBC:n mukaan Sri Lankan edellinen pyöveli erosi tehtävästään viisi vuotta sitten nähtyään hirsipuut ja jouduttuaan shokkiin. Viime vuonna palkattiin yksi pyöveli, joka ei koskaan saapunut työpaikalleen.

Lue myös:

Sri Lanka aloittaa kuolemaantuomittujen teloitukset vuosikymmenten tauon jälkeen – pyöveleiksi etsitään henkisesti vahvoja miehiä(12.2.)