Hyppää sisältöön

Trump ja Kim tapaavat Koreoiden demilitarisoidulla vyöhykkeellä tänään

Uutistoimisto AFP:n mukaan demilitarisoidun vyöhykkeen Pohjois-Korean puoli suljettiin sunnuntaiaamuna turisteilta.

Donald Trump matkusti Etelä-Koreaan Osakan G20-kokouksesta. Kuva: Lukas Coch / EPA

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvistivat pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Trump tapaavat Koreoiden välillä sijaitsevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä tänään sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan demilitarisoidun alueen Pohjois-Korean puoli suljettiin sunnuntaiaamuna turisteilta.

Trump sanoi varhain sunnuntaiaamuna, että Kim haluaa tavata hänet Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä rajalla, demilitarisoidulla vyöhykkeellä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hieman myöhemmin Reuters raportoi Trumpin sanoneen, että virkailijat näyttävät olevan "loppuvaiheessa" selvittämässä nopean tapaamisen järjestämistä myöhemmin sunnuntaina.

Trump saapui Etelä-Koreaan lauantaina G20-kokouksesta Japanin Osakasta. Hän tapasi Etelä-Korean presidentti Moonin illalla.

Trump twiittasi perjantaina halustaan tavata Kimin.

– Jos puheenjohtaja Kim näkee tämän, haluaisin tavata hänet rajalla, kätellä ja sanoa päivää, Trump kirjoitti.

Sunnuntaiaamuna Trump oli toiveikas tapaamisen toteutumisesta.

– Saa nähdä. Hän kyllä todella haluaisi [tavata]. He yrittävät saada sen aikaiseksi. Me molemmat haluamme tehdä sen. Se tulee olemaan todella lyhyt, lähinnä vain kädenpuristus. Mutta se on ihan ok. Se merkitsee paljon, Trump kertoi tiedotusvälineille Soulissa.

Hän sanoi, että he ovat Kimin kanssa hyvissä väleissä, mutta vielä on paljon tehtävää, että sopimus Pohjois-Korean ydinohjelmasta luopumisesta ja vastaavasti sanktioista luopumisesta sekä pysyvästä rauhasta Korean niemimaalla saadaan aikaiseksi.