"Televisiota varten tehty spektaakkeli" vai askel eteenpäin? – Trumpin ja Kimin tapaamiseen reagoitiin ristiriitaisesti

Pohjois-Korean virallinen tiedotustoimisto on ollut toistaiseksi hiljaa. Tutkija kaipaa teatterin sijaan sisältöä.

Pohjois-Korea
Eteläkorealaiset katselivat uutisia Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisesta Soulissa sunnuntaina.
Eteläkorealaiset katselivat uutisia Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisesta Soulissa sunnuntaina.Kim Hee-chul / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin historiallinen ja nopealla aikataululla julkistettu tapaaminen Koreoiden rajavyöhykkeellä on herättänyt kiinnostusta ympäri maailman.

Tässä muutamia reaktioita asiantuntijoilta ja tavallisilta kansalaisilta.

Etelä-Koreassa toivoa ja epäuskoa

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa tapaamista seurattiin toivon ja skeptisyyden sekaisin tuntein, raportoi uutistoimisto AP.

Opiskelija Min Jung-won, 26, oli toiveikkaiden joukossa.

– Toivon, että tämä tapaaminen tuo Koreoille mahdollisuuden elvyttää talousyhteistyötä ja vie Koreoiden yhdistämispyrkimyksiä askeleen eteenpäin, Min sanoi AP:lle.

Toimistotyöntekijä Kim Dae-won, 40, oli toisella kannalla. Hänen mielestään tapaaminen oli televisiota varten luotu spektaakkeli, eikä siinä käsitelty maiden perustavanlaatuisia erimielisyyksiä.

– (Etelä-Korean presidentti) Moon Jae-in on vaatinut kuskin paikkaa tässä prosessissa. Nyt näyttää, että hän vain lainasi autonsa Trumpille ja Kim Jong-unille, Kim sanoi.

"Nyt tarvitaan sisältlöä, ei teatteria"

Stimson-keskuksen Aasia-analyytikko David Kim arvioi uutistoimisto AFP:lle, että tapaamisen merkitys oli selvä: Trumpille oli historiallista olla ensimmäinen presidentti, joka virassa astuu Pohjois-Korean maaperälle.

Kimin mukaan tapaaminen loi mahdollisuuden ydinneuvottelujen käynnistämiselle uudelleen, mutta:

– Tarvitaan sisältöä, ei teatteria.

Rand Corporationin analyytikko, entinen CIA-analyytikko Soo Kim sanoo, että pohjoisen "painovoima on vetänyt Trumpin yli demilitarisoidun vyöhykkeen".

Hänen mukaansa "Kimin ei tarvinnut nostaa edes sormeaan saadakseen Trumpin yli rajalinjan".

BBC Monitoringin maailman mediaa seuraavan toimittajan mukaan Pohjois-Korean media ei ole raportoinut tapaamisesta ainakaan vielä.

Virallisen uutistoimisto KCNA:n englanninkielisillä sivuilla tapaamisesta ei uutisoitu.