Huippukokous paketoi nimityksiä Brysselissä – lähes mitä tahansa voi tapahtua

Kansainvälisen median mukaan komission johtoon vahvoilla on Timmermans, johon suhtaudutaan itäisemmässä Euroopassa kriittisesti.

huippukokoukset
Frans Timmermans
Frans Timmermans SPD:n tapaamisessa Tuebingenissä toukokuussa 2019.Ronald Wittek / EPA

Yöstä Brysselin huippukokouksessa on tulossa pitkä ja hyvin jännittävä. Taipuuko Saksan liittokansleri Angela Merkel ja myöntää Manfred Weberin tappion kisassa komission puheenjohtajuudesta? Menestyykö kompromissiesitys, jossa puheenjohtajan paikalle nousisi hollantilainen sosialistien ehdokas Frans Timmermans? Ja mitä ratkaisu tarkoittaisi muiden nimitysten kannalta?

Kaikki nämä kysymykset olivat ennen kokousta vielä auki. Mahdollista on myös se, ettei todennäköisesti aamun puolelle venyvässä kokouksessa päästä sopuun.

Euroopan kansanpuolue EPP on ennakkotiedon mukaan edelleen tarjoamassa kärkiehdokastaan Weberiä ensisijaisena vaihtoehtonaan komission johtoon. Viikonloppuna saksalaislehti Welt kertoi, että liittokansleri Merkel olisi hyväksynyt Weberin häviön, mutta nähtäväksi jää, kuullaanko tämä vielä tänään.

Isoimpien EU-maiden ja muun muassa Hollannin johtajat ovat olleet koolla Japanin Osakassa G20-maiden kokouksessa.

Manfred Weber.
Manfred Weber. Sven Simon / EPA

Kansainvälisen median mukaan huippukokoukseen lähdettäisiin Timmermans-suunnitelmalla. Muun muassa Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on muiden sosialistijohtajien tavoin halunnut nostaa komission johtoon oman puolueryhmittymänsä ehdokkaan. Näin Weber nostettaisiin Euroopan parlamentin puhemieheksi ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus jyvitettäisiin EU-vaalien suurimmalle ryhmälle EPP:lle.

Timmermans on tällä hetkellä komission ensimmäinen varapuheenjohtaja ja vastannut oikeusvaltioasioista. Visegrad-ryhmän maat Tshekki, Puola, Unkari ja Slovakia ehtivät jo lauantaina teilata Timmermansin kuten myös Weberin.

Yön aikana pöytään saatetaan nostaa kompromissiehdokkaita. EPP:stä vahvoilla olisi ranskalainen Michel Barnier, mutta myös Kroatian pääministeri Andrej Plenkovicin nimi on ollut esillä. Nimiruletissa ovat pyörineet myös ranskalainen IMF-johtaja Christine Lagarde ja bulgarialainen Kristalina Georgieva, joka toimii Maailmanpankin johdossa.

Miksi päätöksillä on kiire?

Huippukokouksen pöydän ympärillä istuu 28 valtiojohtajaa.

Suomesta paikalla on pääministeri Antti Rinne (sd.). Hän on kertonut kannattavansa henkilökohtaisesti sosialistien ehdokasta Timmermansia ja pitävänsä esillä Euroopan keskuspankin johtoon Erkki Liikasta ja Olli Rehniä.

Yön aikana palaset saattavat loksahtaa hyvin monella tavalla, ja ennakointi on vaikeaa.

Erkki Liikanen ja Olli RehnSuomen Pankin järjestämässä Euro ja talous -tilaisuudessa Helsingissä
Erkki Liikanen ja Olli Rehn Suomen Pankin järjestämässä Euro ja talous -tilaisuudessa Helsingissä maaliskuussa.Jarno Kuusinen / AOP

Se on varmaa, että EU-johtajilla on hyvä syy yrittää päästä ratkaisuun jo tänään. Euroopan parlamentti kokoontuu ensimmäisen kerran alkavalla viikolla ja valitsee itselleen puhemiehen keskiviikkona. Jos nimitykset siirtyvät päätettäväksi myöhemmin, tippuu neuvottelupöydästä yksi pelimerkki, parlamentin puhemiehen paikka, ja neuvottelut vaikeutuvat entisestään.

Jaossa ovat kaiken kaikkiaan: EU:n ulkosuhteita hoitavan korkean edustajan, huippukokouksia johtavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, komission puheenjohtajan ja Euroopan parlamentin puhemiehen tehtävät sekä EKP:n pääjohtajuus. Näiden lisäksi ylimääräisiä pelimerkkejä voivat olla komission varapuheenjohtajan tehtävä sekä mahdollisuus puolittaa parlamentin puhemiehen kausi.

Sukupuolten tasa-arvoon kiinnitetään nyt paljon huomiota. Paketin on oltava tasapainoinen myös maantieteellisesti, maiden koon mukaan ja poliittisesti.

Lisää aiheesta:

Weberin kerrotaan olevan ulkona komission johtopelistä – Näin uutinen vaikuttaa Rehnin ja Liikasen mahdollisuuksiin EKP:ssä