Herätys: Helsinki tarkkailee mikromaanjäristyksiä, Brysselissä neuvotellaan korkeista nimityksistä, etelässä jopa hellelukemia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
seismometri joka mittaa maantärähtelyä
Tarkoin ilmansuuntien mukaan aseteltu seismometri mittaa maan liikkeitä herkästi.Antti Kolppo / Yle

Yleistyvä maanalainen poraaminen aiheuttaa mikromaanjäristyksiä

Helsingin kaupunki alkoi viime kesänä saada yhteydenottoja asukkaita hämmästyttäneistä pamauksista ja tärinöistä. Syyksi paljastuivat Espoon Otaniemessä tehdyt kalliolämpövoimalan poraustyöt. Kaupungin mielenkiinto heräsi ja mikromaanjäristyksiä halutaan tarkkailla aiempaa perusteellisemmin. Nyt Helsinki hankkii tärinöitä hämmästyttävän tarkasti mittaavat seismometrit ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.

Robottilennokin käytöstä tulee laitonta ilman verkkokurssia

Droonien lennättämisestä tulee säädellympää vuoden 2020 heinäkuussa.
Droonien lennättämisestä tulee säädellympää 1.7.2020.Ville Tiirikainen / Yle

Droonien lennättäminen muuttuu tasan vuoden päästä., 1. heinäkuuta 2020, nykyistä säädellymmäksi. Uuden EU-asetuksen mukaan jokaisen lennättäjän on muun muassa suoritettava ilmailuun liittyvä verkkokurssi ja -tentti.

Sähköpotkulauta on tullut jäädäkseen

Sähköpotkulautoja
Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat jo tuttu näky Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Markku Pitkänen / Yle

Sähköpotkulaudat ovat tulleet vauhdilla suurten kaupunkien katukuvaan tänä keväänä. Vuokrattavat potkulaudat ovat levittäytynet kesän kuluessa Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun ja viimeksi Espooseen. Potkulaudat ovat herättäneet keskustelua, sillä osa kokee kulkuvälineen vaaralliseksi liikenteelle. Toisaalta monet ovat myös innoissaan uudesta tavasta liikkua kaupunkialueella. Suomessa sähköpotkulautojen käyttöön ei ole tulossa kesän aikana rajoituksia negatiivisesta julkisuudesta huolimatta.

Brysselissä pohdittu nimityksiä läpi yön

EU:n huippukokouksessa Brysselissä vääntö korkeiden johtajien nimityksistä on jatkunut läpi yön. Puolen yön aikaan siirryttiin kahdenkeskisiin neuvotteluihin. Suomen pääministeri Antti Rinne kertoi myöhään eilen illalla, että hän kannattaa komission puheenjohtajaksi hollantilaista Frans Timmermansia. Tänään maanantaina alkaa myös Suomen EU-puheenjohtajuuskausi.

Iltapäivän sää
Maanantain sääkartta.Yle

Etelässä jopa hellelukemia, pohjoisessa sateita

Matalapaine tuo aluksi sateita maan keski- ja pohjoisosaan. Päivällä vettä sataa etenkin pohjoisessa. Maan itäosassa tulee sade- ja ukkoskuuroja, ukkoskuurot voivat olla iltapäivän ja illan aikana voimakkaita. Etelässä ja lännessä viikko alkaa suurelta osin poutaisena ja aurinkoisena. Etelässä lämpötila voi kohota hellelukemiin, pohjoisessa lämpötila jää +10 asteen tienoille. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.