Mielenosoittajat valtasivat kadut Sudanissa – pelätyt RSF-joukot partioivat kaduilla konekiväärein

Sekä EU että useat länsimaat ovat vedonneet sotilasjohtoon, etteivät ne käyttäisi väkivaltaa protestoijia vastaan.

Sudan
Sudanin pääkaupungissa Khartumissa tuhannet sudanilaiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan.
Sudanin pääkaupungissa Khartumissa tuhannet sudanilaiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan. MARWAN ALI/ EPA

Kymmenet tuhannet mielenosoittajat kerääntyvät sunnuntaina Sudanin pääkaupungin Khartumin kaduille vaatimaan, että maata hallitseva sotilasjuntta luovuttaa vallan siviilihallinnolle. Uutistoimisto Reuters kertoo, että tuhansista mielenosoittajista koostuva joukko marssi kohti Sudanin puolustusministeriön rakennusta.

Silminnäkijöiden mukaan poliisi on käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan ja armeijan erikoisjoukot ovat ampuneet laukauksia ilmaan.

Kyseessä on laajin mielenosoitus sen jälkeen, kun pelätyt puolisotilaalliset RSF-joukot hajottivat väkivaltaisesti mielenosoittajien istumaprotestin kolme viikkoa sitten. YK:n mukaan tuolloin yli sata protestoijaa sai surmansa.

Verisen selkkauksen jälkeen sotilasjuntta katkaisi internetyhteydet estääkseen protestiliikettä kutsumasta tukijoita mielenilmauksiin.

RSF esti protestijohtajia pitämästä lehdistötilaisuutta

Tänään protestoijat heiluttivat Sudanin lippuja ja huusivat iskulauseita siviilihallinnon puolesta.

Protestoijat heiluttivat Sudanin lippuja, tekivät voitonmerkkejä ja vaativat vallan siirtämistä siviilihallinnolle huudoilla.
Protestoijat heiluttivat Sudanin lippuja, tekivät voitonmerkkejä ja vaativat vallan siirtämistä siviilihallinnolle huudoilla.MARWAN ALI/ EPA

AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi, että RSF-joukot olivat valjastaneet Khartumin aukioille konekivääreillä varustettuja avolava-autoja. RSF oli aiemmin estänyt mielenosoittajien johtajia pitämästä lehdistötilaisuutta.

Sotilasjuntta varoitti eilen etukäteen, että kaikki mahdolliset kuolemantapaukset ja vahingot tämän päivän protesteissa ovat maan opposition vastuulla.

EU ja monet länsimaat ovat vedonneet sotilashallintoon, jotta edellisen mielenosoituksen väkivaltaisuudet eivät toistuisi.

Lisää aiheesta:

Yle Sudanissa: Alaa Salahista tuli Sudanin kansannousun symboli – nyt häntä vainotaan, mutta hän ei suostu pelkäämään(17.6.)

Lähteet: Reuters, AFP, STT