Analyysi: Trump palasi tositelevision tähdeksi – ja Etelä-Korea maksaa laskun

Trump käynnisti omintakeisella tyylillään lähtöruutuun palanneet neuvottelut Pohjois-Korean kanssa, Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Pohjois-Korea
Presidentti Donald Trump Pohjois-Korean johtajan Kim Jong unin kanssa Koreoiden rajalla 30.6.2019.
Presidentti Donald Trump Pohjois-Korean johtajan Kim Jong unin kanssa Koreoiden rajalla 30.6.2019.Yonhap / EPA

WASHINGTON Yksikään Yhdysvaltain virassa oleva presidentti ei ole aiemmin ottanut 20 askelta Pohjois-Korean puolella.

Jimmy Carter ja Bill Clinton vierailivat muulta maailmalta eristäytyvässä Pohjois-Koreassa, mutta vasta virkakautensa päätyttyä.

Barack Obama kävi Koreoiden välisellä maailman tiukimmin vartioidulla rajavyöhykkeellä lentäjän takkiin ja maastokenkiin sonnustautuneena turistina. Trump käveli Panmunjomin jaetun rajakylä parakkien välistä Pohjois-Korean puolelle tummassa puvussa. Hän oli työasialla.

Donald Trumpin tiedotuskoneistosyöttää nyt tällaista materiaalia todisteena siitä, että Trump tekee eri tavalla ja enemmän kuin edeltäjänsä myös Pohjois-Korean eteen. Trump väitti tiedotustilaisuudessa, että Koreoiden niemimaa oli täysimittaisen sodan partaalla ennen kuin hän ja Kim viime kesänä ensimmäisen kerran tapasivat.

Asiantuntijat ovat lähes yksimielisesti päinvastaista mieltä Trumpin saavutuksista.

Koreat ovat edenneet keskinäisessä rauhanhieronnassa, mutta ennen kaikkea Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin sovittelevan politiikan ansiosta. Kim Jong-un kävi ensimmäistä kertaa Etelä-Korean puolella jo ennen ensimmäistä huippukokoustaan Trumpin kanssa.

Trumpin kahdenkeskinen Pohjois-Korean diplomatia ei ole tuottanut toistaiseksi konkreettisia tuloksia.

Huippukokous vime helmikuussa Hanoissa päättyi dramaattisesti tuloksettomana.

Pohjois-Korea olisi suostunut asetarkastuksiin Yongbyonin voimalassa. Yhdysvallat kuitenkin tietää, että Pohjois-Korealla on muitakin mahdollisia paikkoja joukkotuhoaseiden kehittämiseen, ja vaatii tarkastajille rajoittamatonta pääsyä kaikkiin niihin. Ilman sitä Yhdysvallat ei suostu neuvottelemaan talouspakotteiden purkamisesta.

Hanoin tapaamisen jälkeen maiden välillä ei ole ollut neuvotteluyhteyttä. Etelä-Korean media kertoi vääränä tietona, että Pohjois-Korean pääneuvottelija Kim Yong-chol olisi joutunut vankileirille. Se ei pidä paikkansa, koska hänet on nähty johtajansa delegaatiossa viime viikkojen aikana.

Kuvaavaa tilanteelle on, että Trump ehdotti tapaamista Pohjois-Korean johtajan kanssa twitterissa. Sitä oli edeltänyt virallinen Trumpin lähettämä kirje.

Todennäköisesti myös Etelä-Korean johto tiesi hyvissä ajoin suunnitteilla olevasta tapaamisesta demilitarisoidulla alueella, DMZ:lla. Se oli silti kallis painajainen Etelä-Korean turvallisuuspalvelulle.

Koreioiden välillä on maailman tiukimmin vartioitu raja, josta on Soulin 30 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulle vain muutamia kymmeniä kilometrejä.

Koreoiden 248 kilometriä pitkä ja neljä kilometriä leveä rajavyöhyke on koskemattomassa luonnontilassaan aavemainen, pelottava paikka, jonne meneminen vaatii aina erikoisjärjestelyjä.

Rajan molemmilla puolilla on riittävästi aseistusta koko Kaukoidän tuhoamiseksi. Olen käynyt DMZ:lla monta kertaa ja minusta on tuntunut, että kiikarit seuraavat jokaista liikettäni ympäröiviltä kukkuloilta.

Etelä-Korean presidentin vetoomus tiedotustilaisuudessa ennen Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jingpingin tapaamista perjantaina kertoi hänen asemastaan: Moon pyysi, ettei Xi jättäisi häntä ikävään välikäteen, kun Trump tulee johtajien tapaamisesta Etelä-Koreaan.

Moon on oppinut olemaan luottamatta Trumpiin. Singaporen huippukokouksessa Trump ilmoitti yllättäen, että Yhdysvallat ja Etelä-Korea lopettavat sotaharjoituksensa Koreoiden niemimaalla. Helmikuussa eteläkorealaiset olivat tyrmistyneitä, kun Trump saapui Hanoin huippukokoukseen valmistautumattomana ja lähti sieltä ennen aikojaan.

Sodan uhasta Koreoiden niemimaalla kärsivät eniten Etelä-Korea ja Japani, mutta Trump toimii omin päin.

Trumpin käynti Pohjois-Koreassa oli sekin lähinnä tositelevisiota, jonka hän hallitsee ja jonka tekemisestä hän nauttii. Tositelevisio on yleensä asiasisällöltään heppoista ja perustuu yllätyskäänteisiin ihmissuhteissa.

Yhdysvalloissakaan Trump ei ensi kommenttien perusteella näytä saaneen paljon lisäpisteitä. Siitä häntä toki kiitetään, että neuvotteluyhteys vaarallisen Pohjois-Korean kanssa on nyt palautettu.