Hyppää sisältöön

Tuleeko EU-komission uusi johtaja Hollannista? Demari Frans Timmermansin kampitus alkoi jo ennen huippukokouksen alkua

Suomen pääministeri Antti Rinne: Minulla on vahva luotto Timmermansiin. Britannian Theresa May saattaa olla vaa'ankieliasemassa nimityspaketissa.

EU-komission nykyisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kakkosmies Frans Timmermans näytti vahvimmilta ehdokkaalta Junckerin seuraajaksi sunnuntaina alkuillasta. Kuva: Daniel Dal Zennaro / EPA

BRYSSEL EU-valtionjohtajat ja myös Suomen pääministeri Antti Rinne olivat optimistisia huippuvirkojen nimityspaketin läpimenosta Brysselissä sunnuntai-iltana.

– Uskon, että tänään ratkaistaan kolme osiota paketista: komission puheenjohtaja, neuvoston puheenjohtaja ja (ulkopolitiikan) korkea edustaja, Rinne sanoi.

Huhumylly eri nimien ympärillä kävi kuumana kokouksen alla. Kokouksen alku lykkääntyi yli kaksi tuntia, koska jäsenmaat kävivät keskenään neuvotteluita eri kokoonpanoissa.

Suomalaisittain kiinnostava Euroopan keskuspankin pääjohtajan nimi näytti siirtyvän vasta myöhemmin sovittavaksi. Tehtävään ovat ehdolla sekä Suomen pankin nykyinen pääjohtaja Olli Rehn että entinen Erkki Liikanen.

– Voi olla hyvä ihan suomalaistenkin näkökulmasta, että siitä ei sovita tänään. Mielummin nämä kolme nyt tänään ratkaisuun, jotta päästään sitten EU-parlamentissa myöskin viemään asioita eteenpäin, Rinne sanoi.

– Jos tänään ei tarvitse näissä jännitteisissä oloissa ratkaista tätä EKP:n pääjohtajan paikkaa joka lähtee kuitenkin liikkelle ammatillisesta osaamisesta, niin se voi olla meille hyvä.

Kun nimityspaketti on vaikea kursia kokoon, huippukokous joutuu pohtimaan myös uuden EU-parlamentin puheenjohtajan nimitystä. Siitä kuitenkin päättää parlamentin täysistunto vasta ensi keskiviikkona.

Rinne kertoi ratkaisevansa kantansa vasta neuvotteluissa.

– Jos mietitään tämän hetken tilannetta maailmassa, me tarvitsemme erittäin vahvan osaajan, joka kykenee viemään sääntöpohjaista EU:ta eteenpäin mutta myöskin globaalia ilmastonmuutoksen torjuntatyötä ja sääntöpohjaista maailmanjärjestystä. Minulla on vahva luotto Frans Timmermansiin tässä asiassa, Rinne sanoi.

Parlamentin S&D-puolueen kärkiehdokas Timmermans näyttikin kokouksen alkaessa olevan vahvin nimi komission puheenjohtajaksi.

Suuret EU-maat Saksa, Ranska, Alankomaat ja Espanja saavuttivat yksimielisyyden Timmermansista johtavien teollisuusmaiden G20-kokouksessa Japanissa loppuviikosta. Timmermans sai tuen myös nykyiseltä komission puheenjohtajalta, luxemburgilaiselta Jean-Claude Junckerilta.

– Nimitin hänet komissioon. Hän on erittäin pätevä ja hän on yksi nimistä tänään pöydällä, väsynyt Juncker kertoi tullessaan Brysselin-kokoukseen suoraan Japanin G20-kokouksesta.

Keskustaoikeistolaista EPP-puoluetta edustavat valtionjohtajat olivat varovaisempia Timmermansin suhteen kokoukseen saapuessaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti, että valtionjohtajien Eurooppa-neuvosto ei tee valintoja yksinään vaan myös EU-parlamentin kannat pitää ottaa huomioon.

– Minulle on hyvin tärkeää välttää instituutioiden välinen konflikti, Merkel kuittasi kiiruhtaessaan kokoukseen.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmoitti vastustavansa Timmermansia jyrkästi. Hän lähetti EPP:n puheenjohtajalle Joseph Daulille kirjeen, jonka mukaan Timmermans-ratkaisun tukeminen olisi EPP:ltä historiallisen mittakaavan virhe, koska EPP on kuitenkin Euroopan parlamentin suurin puolue.

– Tämä olisi ensinnäkin ja ennen kaikkea nöyryyttävää, Orbán kirjoitti.

Timmermans herättää vastustusta Unkarin viiteryhmässä eli neljässä ns. Visegrad-maassa senkin takia, että hän on ollut komission varapuheenjohtajana vastuussa Puolaa vastaan käytävästä oikeusvaltiomenettelystä. Myös Unkari on joutunut Timmermansin tähtäimeen samasta syystä.

Irlannin pääministeri Leo Varadkarin mukaan kaikki EPP:ssä eivät hyväksy pakettia, joka neuvoteltiin Osakassa.

– Suurin osa EPP-pääministereistä ei halua luopua komission paikasta ihan näin helposti, taistelutta. Lisäksi monet Keski- ja Itä-Euroopan maat vastustavat Frans Timmermansin ehdokkuutta, koska valta painottuu silloin yhä länteen, Varadkar selitti.

Vastustus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että Timmermansia ei voitaisi valita tehtävään, sillä päätös komission puheenjohtajasta tehdään määräenemmistöllä eikä se vaadi yksimielisyyttä. Esimerkiksi Visegrad-maat eivät yksin voi estää kenenkään valintaa, edes Italian tuella.

Britannialla puolestaan on mahdollisuus päätyä vaa'ankieliasemaan. Se on eroamassa unionista, eikä sillä ole intressiä vaikuttaa nimityksiin.

Jos pääministeri Theresa May päättää jättää äänestämättä, se tarkoittaisi käytännössä samaa kuin vastustaminen: määräenemmistöksi ehdokkaan taakse pitää saada 65 prosenttia EU:n väestöstä ja 21 jäsenmaata.

Ranskan keskustaliberaali presidentti Emmanuel Macron korosti, että hän ei aja ketään tiettyä ehdokasta mihinkään tehtävään.

– Meidän täytyy luoda Euroopan joukkue, jonka kokoonpanossa otetaan huomioon viime toukokuun lopun parlamenttivaalien tulos.

Macronin mielestä nimitettävien pitää ajaa yhteistä agendaa jäsenmaiden kanssa esimerkiksi ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä ja euroalueen vahvistamisessa.

Hänen mukaansa nimityspaketin pitää täyttää kolme kriteeriä.

Ensinnäkin valittavien pitää olla päteviä. Tämän kriteerin täyttävät brexit-neuvotteluja vetänyt ranskalainen Michel Barnier (EPP), nykyinen kilpailukomissaari Margrethe Vestager (liberaalit) ja Frans Timmermans, Macron luetteli. Samat nimet hän on nostanut esiin ennenkin.

Muut kriteerit ovat Macronin mukaan maantieteellinen ja sukupuolten välinen tasapaino. Ainakin yhden nimitettävän pitää tulla Itä-Euroopasta.

– Avoinna olevista tehtävistä neljä on sellaisia, joihin nimitettävät valitsee neuvosto. Niihin tulee kaksi miestä ja kaksi naista, tähän sitoudun vahvasti, Macron sanoi.