Rinne: Ei säröä hallituksessa Lampedusan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta

Rinne korostaa, että turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa Sea Watch 3 -alukselta on kyse yksittäisestä tapauksesta, eikä se tarkoita, että hallitus olisi tekemässä linjamuutosta pakolaispolitiikassa.

Antti Rinne
Antti Rinne
Antti RinneVesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kiistää, että hallituksen rivit rakoilisivat päätöksessä ottaa vastaan Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita.

Suomi ilmoitti perjantaina ottavansa vastaan enintään kahdeksan turvapaikanhakijaa Sea Watch 3 -alukselta, joka rantautui perjantaina Lampedusan satamaan Italiassa.

– Päätös tehtiin yksimielisesti EU-ministerivaliokunnassa, enkä näe mitään syytä, miksi tästä syntyisi minkäännäköistä säröä. Kysymys on siitä, että halusimme Suomen puheenjohtajakauden alussa auttaa tässä yksittäisessä tapauksessa kahdeksaa ihmistä, jotka olivat seilanneet kaksi viikkoa kuumalla Välimerellä, kertoo Rinne Ylelle.

Rinne korostaa, että kyse on yksittäisestä tapauksesta, eikä se tarkoita, että hallitus olisi tekemässä linjamuutosta pakolaispolitiikassa.

Pääministerin mukaan nykyisessä maahanmuutto- ja pakolaispolitiikassa on myös paljon korjattavaa, mutta hän ilmoittaa peruslinjan pysyvän samana.

– Haluamme pitää kiinni inhimillisyydestä, mutta myös huolehtia siitä, että suomalaisessa yhteiskunnassa säilyy turvallisuus ja järjestys, sanoo Rinne.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen hämmästeli perjantana sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) kommenttia, jonka mukaan Suomen päätös ottaa turvapaikanhakijoita vastaan avustuslaivalta merkitsisi uuden hallituksen muuttunutta maahanmuuttopoliittista linjaa.

Kurvinen totesi, että Suomi on aina tähänkin asti pyrkinyt yleiseurooppalaisiin ja -pohjoismaisiin ratkaisuihin pakolaispoliittisissa kysymyksissä, eikä nykyinen hallitus tee asiassa poikkeusta. Hän kehotti Ohisaloa lukemaan hallitusohjelman läpi ja noudattamaan sitä.

Lisää aiheesta:

Keskustan Kurvinen vastaa Ohisalolle: Pakolaispolitiikan linja ei ole muuttunut, Italian pakolaiset "yksittäinen hyväntahdon ele"

Sisäministeri Ohisalo Suomen päätöksestä ottaa vastaan Italian torjumia turvapaikanhakijoita: Pakolaispolitiikan linja on muuttunut