Tänään etelässä nautitaan helteistä – huomenna säässä koittaa käännös: vesisateita ja kylmempää ilmaa

Tiistaista alkaen sää viilenee ja muuttuu selvästi epävakaisemmaksi koko maassa.

sää
Sademäärä.
Yle

Tänään maanantaina maan etelä- ja keskiosissa nautitaan vielä kesäisestä ja lämpimästä säästä. Hellerajakin ylittynee Uudellamaalla ja kaakossa.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan huomisesta tiistaista alkaen sää kuitenkin viilenee ja muuttuu selvästi epävakaisemmaksi koko maassa.

– Sateet ja ukkoset ovat saavuttaneet pohjoisen ja itäisen Suomen jo tänään. Huomenna maan eteläosassa sateet voivat olla aika runsaitakin. Myös ukkoskuuroja esiintyy. Pohjoisemmassa sateet ovat yhtenäisemmät.

Lämpötiloissa isoin muutos tulee eteläisessä Suomessa. Keskiviikkona, joka näyttää tällä hetkellä viikon viileimmältä päivältä, lämpötilat tippuvat hellelukemista 13–18 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa.

– Missään ei näytä olevan keskiviikkona kahtakymmentä astetta lämmintä, Kotakorpi sanoo.

Pohjoisessa on viileää koko viikon. Siellä ylimmät lämpötilat jäänevät jopa vain noin kymmeneen asteeseen.

Kotakorpi sanoo, että lämpimän tai kuivan ilman paluusta ei ole tällä hetkellä sääkartoilla minkäänlaisia merkkejä. Pieni toivon kipinä silti säässä aina on, kun eletään Suomen kesää.

– Jos sää on yleisesti ottaen epävakaista, ei se silti tarkoita sitä, että sataisi koko ajan. On mahdollista, että osassa maata sateita ei tulekaan. Lisäksi joissakin tilanteissa poutaisina päivinä lämpötila voi nousta kahteenkin kymmeneen asteeseen, Kotakorpi sanoo.

Sateista huolimatta metsäpalovaroitukset (siirryt toiseen palveluun) ovat yhä voimassa eteläistä ja läntistä Suomea myöten. Varoitukset ulottuvat Pohjanmaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalle vyöhykkeelle ja sen eteläpuolelle.

Kesäkuussa tavanomaista lämpimämpää

Kuukauden keskilämpötila oli kesäkuussa tavanomaista korkeampi suurimmassa osassa maata, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Maan etelä- ja itäosissa oli noin kolme astetta tavallista lämpimämpää, länsi- ja pohjoisosassa Kainuuseen ja Ouluun asti noin kaksi astetta lämpimämpää.

Kesäkuussa oli hellettä jossain päin Suomea peräti yhtenätoista päivänä. Tyypillisesti kesäkuussa on hellettä jossain päin Suomea kahdeksana päivänä.

Helteisimmät paikkakunnat olivat Lappeenranta, Parikkala, Kouvola, Heinola ja Lahti, joissa kaikissa oli kymmenen hellepäivää. Kesäkuun ylin hetkellinen lämpötila, 32,3 astetta. mitattiin 7. kesäkuuta Kruunupyyssä ja Oulussa.

Samalla yöpakkasia esiintyi ainakin kymmenenä yönä, enimmäkseen Lapissa. Lapissa esiintyi yöpakkasia sekä kuun alussa, keskivaiheilla että ihan lopussa. Kesäkuun 12. päivän vastaisena yönä pakkasia esiintyi myös Halsuassa, Kruunupyyssä, Hailuodossa ja Siikajoella.

Etenkin yöpakkasten määrä on poikkeuksellinen.

– Kuukauden alussa on aika tyypillistä, että yöpakkasia esiintyy, mutta näin loppukuusta yöpakkaset ovat aika harvinaisia Lapissakin, meteorologi Niina Niinimäki sanoo STT:lle.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Ylin lämpötila.
Yle