Nasa erehtyi myymään alkuperäiset videot Kuuhun laskeutumisesta – nyt ne ovat päätymässä huutokauppaan

Videot 1970-luvulla pikkurahalla ostanut Nasan entinen työharjoittelija saattaa päätyä miljonääriksi.

Kuu
Edvin "Buzz" Aldrin astumassa Kuun kamaralle.
Edvin "Buzz" Aldrin astumassa Kuun kamaralle.NASA

Kuun valloittamisen liittyvä ainutlaatuinen videonauha on tulossa myyntiin kuuluisassa Sotheby’sin huutokauppakamarissa New Yorkissa.

Kyseessä on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ainoa jäljellä oleva tallenne astronautti Neil Armstrongin ensimmäisistä askeleista Kuun kamaralla.

Videon tekee kiinnostavaksi myös ajankohta: Apollo 11:n ja sen miehistön kuukävelystä tulee tässä kuussa kuluneeksi 50 vuotta.

Myyntiin tulee kolme kaksituumaista Quadruplex-videonauhan kelaa, joita on huutokauppakamarin mukaan katsottu vain kolme kertaa vuoden 1976 jälkeen. Kuumatkaan liittyvää materiaalia on lähes kolme tuntia ja sen kerrotaan olevan laadultaan "moitteetonta".

Sotheby´s on arvioinut videonauhojen myyntihinnan päätyvän yhden ja kahden miljoonan dollarin välille eli jopa 1,75 miljoonaan euroon.

Ensimmäinen miehitetty kuulento  lähetettiin suorana televisiolähetyksenä 20. heinäkuuta vuonna 1969.
Ensimmäinen miehitetty kuulento lähetettiin suorana televisiolähetyksenä 20. heinäkuuta vuonna 1969.AOP

Nauhojen omistaja tehnee muhkean tilin

Nauhat omistava Gary George työskenteli vuonna 1973 Nasan Johnsonin avaruuskeskuksessa harjoittelijana.

Kolme vuotta myöhemmin hän tuli sattumalta menneeksi huutokauppaan, jossa Nasa kauppasi ylijäämätavaraa.

George huusi kaikkiaan 1 100 videonauhaa, joista hän maksoi 218 dollaria eli noin 190 euroa. Hänen alkuperäinen ajatuksensa oli myydä nauhat pienellä voitolla paikalliselle tv-yhtiölle, joka olisi voinut käyttää ne uudelleen.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, että ne olisivat olleet arvokkaita, sanoi George uutistoimisto Reutersille. Georgen ajatus oli, että vanhan kuvamateriaalin päälle olisi nauhoitettu uutta kuvaa. Muutaman nauhan hän oli myynytkin 50 dollarin kappalehintaan.

Hänen isänsä sattui kuitenkin huomaamaan materiaalin joukossa laatikon, jossa oli merkintä Apollo 11:stä ja päivämäärä 20. heinäkuuta, jolloin Armstrong laskeutui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle.

Videolla näkyy myös hetki, jolloin Armstrong astuu Kuun pinnalle ja lausuu kuuluisat sanansa: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle".

– Noista (videonauhoista) en luopuisi. Ne saattavat olla jonain päivänä arvokkaita, oli isä sanonut Gary Georgelle.

Kuvissa näkyy myös, kuinka Armstrongin perässä Kuuhun laskeutunut Edvin "Buzz" Aldrin pomppii Kuun pinnalla ja kuinka astronautit pystyttävät Yhdysvaltain lippua ja keräävät kuukiviä. Mukana on myös astronauttien keskustelu presidentti Richard Nixonin kanssa.

Georgen mukaan videoita on katsottu sittemmin vain kolmasti: yleisönäytöksessä vuonna 2008, materiaalin digitalisoimisen yhteydessä, ja kolmannen kerran, kun niitä esitettiin Sotheby´sin asiantuntijoille.

Valokuva Yhdysvaltain lipusta ja televisiokamerasta "Eagle" -kuumoduulin ikkunasta kuukävelyn jälkeen ja ennen nousua.
Yhdysvaltain lippu ja televisiokamera kuvattuna "Eagle" -kuumoduulin ikkunasta kuukävelyn jälkeen.NASA

Nauhat reissasivat pitkään Georgen mukana

Vuonna 2006 Nasa joutui myöntämään, ettei se löydä mistään alkuperäisiä videonauhoja Kuuhun laskeutumisesta.

Vuonna 2008 George vieraili Nasassa, jossa hänen ystävänsä kertoi työskentelevänsä kadonneiden nauhojen löytämiseksi.

– Perhana, ne ovat minulla, tunnusti George ystävälleen.

Tuohon aikaa Georgella ei ollut välineitä, joilla katsoa nauhoja, eikä hän varmuudella tiennyt, mitä ne pitävät sisällään. Nasan avulla hän pääsi kuitenkin kalifornialaiseen videostudioon tutkimaan niitä.

Nasa ei ole ainakaan vielä kommentoinut videoiden päätymistä huutokauppaan, joka on määrä järjestää Kuun valloituksen 50-vuotispäivänä 20. heinäkuuta..

Nyt Las Vegasissa asuva eläkeläinen Gary George kuljetti nauhoja mukanaan muuttomatkoilla ympäri Yhdysvaltoja 43 vuoden ajan. Sen ansiosta ne säilyivät näihin päiviin.

Lue myös:

Nasa: Kuu kutistuu

Trump pyörsi innokkaan tukensa kuulennoille

Lähteet: Reuters