Tärttämäen silta Äänekoskella saa uuden värikkään ilmeen

Sillan päätyihin maalataan parhaillaan katutaidetta.

Äänekoski
Katutaiteen maalajia Tärttämäen sillan alla.
Tuukka Vuorinen (kuvassa vasemmalla), Hertta ja Santtu sekä Janne Saarikoski esittelivät maanantaina sillan uutta ilmettä. Titta Puurunen / Yle

Maalattavat teokset ovat nimeltään Aika ja Peili (siirryt toiseen palveluun) (ÄKS Äänekosken kaupunkisanomat).

Kaupunkilaiset saivat toivoa aiheita maalauksiin. Teokset on suunnitellut jyväskyläläinen katutaiteilija Janne Saarikoski.

Saarikosken johdolla maalaustyötä tekevät Äänekosken kaupungin kesätöihin palkkaamat nuoret. Mukaan on pyydetty myös paikallisia asukkaita.

– Isot alueet on nyt väritetty ja viime viikolla ehdittiin jo yksityiskohtiinkin tarttua. Tämä viikko menee hyvin pitkälle vaan yksityiskohdissa, kertoo Saarikoski työn edistymisestä.

Saarikosken mukaan Tärttämäen sillan maalausprojekti on poikkeuksellinen.

– Kyllähän ympäri Suomen tehdään paljon katutaidetta, graffitteja ja muraaleja, mutta että kaupunki järjestää tällaiseen juuri valmistuneeseen rakenteeseen kesätyöntekijät sekä ohjaajan heille ja lähestulkoon vapaat kädet, niin on tämä uniikkia.

Saarikoski toivoo, että sillan uusi ilme piristää ohikulkijoita ja tarjoaa myös pienimuotoista historian opetusta.

Siltaan ikuistetaan muun muassa Äänekosken historiallisia rakennuksia ja myös paikallisten ihmisten hahmoja. Siihen tulee kuvat ainakin 1960-luvulla tuhopoltetusta kirkosta, vanhasta Pankkisillasta ja biotuotetehtaasta.

– Silhuettihahmojen ääreen voivat nuoret viedä aikanaan ehkä omat lapsensa ja sanoa, että mä olen muuten tossa kuvassa kaksikymmentä vuotta sitten, visioi Saarikoski.

Sillan katutaideteoksiin on varattu 200 spraymaalipurkkia.

Nelostiehen kuuluva Tärttämäen silta avattiin liikenteelle tammikuussa. Silta kulkee Kuhnamo-järven yli ja se korvasi vanhan Kotakennäänsalmen sillan.