1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulun satama kehittää 5G-verkkoa teollisuuden tarpeisiin

Satama odottaa uuden teknologian lisäävän luotettavuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta.

Oulun satamassa on jo otettu käyttöön uudenlaista nosturisensoriikkaa osana valtakunnallista 5G Viima -hanketta. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulun satamassa testataan ja kehitetään 5G-verkkoa ja -laitteita teollisuuden tarpeisiin. Satama valittiin keväällä mukaan valtakunnalliseen 5G Viima -hankkeeseen, jota koordinoi Oulun yliopisto.

Kahden vuoden ajan teollisuuden uusia verkkoympäristöjä kehittää Suomessa yhteensä noin 30 tutkimuslaitosta ja yritystä. Tutkimus- ja kehitystyöhön on tarkoitus käyttää rahaa noin 16 miljoonaa euroa.

Oritkarin satama-alueella on jo otettu käyttöön uudenlaista nosturisensoriikkaa. Seuraavaksi uudessa verkossa aletaan hyödyntää kameroita ja kuva-analytiikkaa esimerkiksi liikennelaskennassa, kertoo sataman digitalisaatiohankkeen vetäjä Mira Juola.

– Tavoitteena on luoda digitaalinen tilannekuva sataman toiminnoista ja liikennevirroista, mistä päästään sitten sujuvasti satama-automaatioon.

Uuden verkkoteknologian toivotaan lisäävän sataman luotettavuutta, turvallisuutta, tehokkuutta ja nopeutta. Oulusta saatuja tietoja ja kokemuksia hyödynnetään jatkossa myös muussa teollisuudessa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).