Hyppää sisältöön

Onko tässä kesän unelmaduuni? Jiri Honkala, 23, hyppää rohkeasti pikkupitäjän kesäkunnanjohtajaksi

Seurasimme tiettävästi Suomen ainoan kesäkunnanjohtajan ensimmäistä työpäivää Asikkalassa.

Kesäkunnanjohtaja Jiri Honkala ja Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka ehtivät yhteisille aamukahveille maanantaina. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Kauppatieteiden opiskelija Jiri Honkala, 23, haki päijäthämäläisen Asikkalan kesäkunnanjohtajaksi ja pääsi. Suunta oli Jyväskylän yliopistossa opiskelevalle Honkalalle luonteva, koska hän on lähtöisin Asikkalasta.

Puolitoista kuukautta kestävän pestin bruttopalkka on 2 500 euroa.

– Olen käynyt tervehtimässä kaikkia johtoryhmän jäseniä. Vastaanotto oli lämmin. Siellä on rento meininki, vaikka vakavista asioista puhutaan. En koe, että jännittäisin, kertoo Honkala.

Kesäkunnanjohtaja Jiri Honkala haluaa käydä tervehtimässä alueen yrittäjiä kesän aikana ja raportoida heidän toiveistaan. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Rinna Ikola-Norrbacka uskoo kesäkunnanjohtajuuden parantavan kuntatyön vetovoimaa nuorempien silmissä. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Kesäkunnanjohtaja osallistuu johtoryhmän kokouksiin, mutta toimistorottana ei ole tarkoitus olla. Edessä on vierailuja kesätapahtumissa sekä tapaamisia kuntalaisten, yrittäjien ja lomalaisten kanssa.

Varsinainen kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka jää rauhallisin mielin kesälomalle, vaikka onkin tavoitettavissa esimerkiksi kriisitilanteissa.

– Aito johtamistyö tietenkin kuuluu Jirin työnkuvaan. Viime kädessä virkavastuusta eli julkisen vallan käytöstä vastaa virallinen sijainen tai minä itse lomilta, jos tulee sellaisia tilanteita, sanoo Ikola Norrbacka.

Kuntatyöllä pölyttynyt maine

Kuntaliitossa otetaan ilolla vastaan Asikkalan kesäkunnanjohtajuus, joka on Suomessa uusinta uutta. Kuntaliitossa on pantu huolestuneena merkille, että kunnallishallinto ei välttämättä kiinnosta nuoria. Toisaalta alan työpaikat vähenevät.

– Asikkalan kokeilu on luova ja hyvä. Usein unohdetaan, että kuntien hallintotehtävissä vaikutetaan konkreettisesti kuntalaisten saamiin palveluihin, kuten terveyteen ja koulutukseen. Kuntatyön brändiä on syytä nostaa, toteaa varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Kesäkunnanjohtaja Jiri Honkala myöntää, että kuntatyön maine voi olla pölyttynyt.

– Varsinkaan meidän nuorten mielikuva ei ehkä vastaa todellisuutta. Kunnallisalalla kumminkin on paljon tarjottavaa ja opittavaa nuorille. Nuo vanhat mielikuvat ja stereotypiat kannattaa unohtaa ja mennä rohkeasti uutta päin.

Innokkaasti tennistä pelaava Eero Rahikka kaipaa kunnon pelikenttää Asikkalaan. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Asikkala näkyy kesällä reippaasti sosiaalisessa mediassa. Kunta on palkannut toista kertaa kesäksi nuoria tekemään sisältöjä sosiaaliseen mediaan.

– Kolme kesäsomettajaa on hommissa. Toivonkin, että he saavat Jirin johdolla vielä vähän lisää potkua työhönsä.

Mitä kuntalaiset sitten haluavat kesäkunnanjohtajalta? Kovinkaan moni ei ollut valmis vastaamaan kysymykseen, koska aihe tuntui hieman etäiseltä uimarannalla köllöttelijöille. Yksi toive kuitenkin löytyi tenniskentältä.

– Täällä on vain yksi tenniskenttä. Tuonne Päijänteen puolelle uimarannalle on ollut suunnitteilla hiekkatekonurmi, jonka valmistumista voisi kesäkunnanjohtaja vauhdittaa, vinkkaa Eero Rahikka.