Hyppää sisältöön

Rinne: Timmermansin mahdollisuudet komission johtoon hiipumassa – "En ole kovin toiveikas"

EU-huippukokous jumittui, kokousta jatketaan tiistaina.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani (vas.) ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker EU-huippukokouksen alkumetreillä sunnuntai-iltana Brysselissä. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk päätti maanantaina alkuiltapäivästä keskeyttää yli 18 tuntia kestäneen huippukokouksen, jossa oli tarkoitus sopia nimityksistä huippuvirkoihin.

Neuvotteluita käytiin jäsenmaiden kesken eri kokoonpanoissa koko yön, mutta yhteisymmärrystä ei saatu. Koska valtionjohtajat olivat valvoneet koko yön, he tarvitsivat tauon neuvotteluihin.

Loppumetreille pääehdokas EU-komission puheenjohtajaksi oli hollantilainen Frans Timmermans. Hän on S&D-puolueen kärkiehdokas tehtävään.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on kannattanut Timmermansia komission johtoon. Rinteen mukaan hänen osakkeensa ovat kuitenkin heikentyneet.

– En ole tällä hetkellä kovin toiveikas että näin tulee käymään, Rinne sanoi Timmermansin mahdollisuuksista komission johtoon.

Pääministeri ei halunnut kuitenkaan eritellä syitä, miksi Timmermansin tähti oli laskussa. Hänen mukaansa tilanne muuttui aamukuuden jälkeen.

Timmermansia ehdottivat Ranska, Saksa, Alankomaat ja Espanja. Hänen ehdokkuutensa kohtasi kuitenkin vastustusta etenkin keskustaoikeiston EPP:tä edustavien johtajien keskuudessa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan valintoja vastustaneiden maiden kanssa neuvotellaan vielä myöhemmin tänään iltapäivällä. Kokouksesta käveli ulos selvästi tuohtunut Macron, joka vaati, että maiden täytyy joustaa kannoissaan.

– Emme voi jäädä pienten maaryhmien panttivangiksi, Macron sanoi. Hänen mukaansa kokouksen epäonnistuminen kertoi ennen kaikkea EU:n jakautumisesta.

Jakolinjoja on hänen mielestään useita: yhtäältä maantieteellinen jako, toisaalta esimerkiksi konservatiivipuolue EPP:n sisäinen hajaannus.

– Meidän pitää kantaa vastuumme ja tehdä valinnat, joita meiltä vaaditaan, hän jatkoi. Kaikkien pitää joustaa ja liikahtaa kannoissaan, Macron korosti useasti.

Suurin osa yli yön kestäneistä neuvotteluista käytiin erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa. Tusk neuvotteli kahden kesken liki kaikkien jäsenmaiden kanssa, lisäksi johtajat pitivät omia kokouksiaan puolueryhmissään.

Bulgarialainen ekonomisti ja Maailmanpankin pääjohtaja Kristalina Georgieva oli vahvimmilla Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi ja saksalainen Manfred Weber EU-parlamentin puheenjohtajaksi ainakin puoleksi viisivuotiskaudesta.

Kokouksen keskeydyttyä Bulgarian pääministeri Boiko Borisov kuitenkin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Georgieva on pudonnut kilpailusta pois.

Ulkopoliittisen edustajan paikkaa sovitettiin liberaaleille. Pöydällä oli esitys, jossa Belgian pääministeri Charles Michel tai tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager nousisivat ulkopolitiikan johtajaksi.

Kokous jatkuu tiistaina puoliltapäivin Suomen aikaa.

.
.